FOTVORTER UNDER FØTTENE?: Det er mange som sliter med dette problemet. Sjekk hvordan du enklest kan bli kvitt dem i denne saken! Foto: koszivu - Fotolia
FOTVORTER UNDER FØTTENE?: Det er mange som sliter med dette problemet. Sjekk hvordan du enklest kan bli kvitt dem i denne saken! Foto: koszivu - Fotolia Vis mer

Fotvorter

Fotvorter - slik blir du kvitt dem

Før strandsesongen kicker inn.

Publisert

KK.NO: Sommeren har endelig kommet, og det er nå høysesong for å gå barbeint i parken og på strendene. Da er det ikke noe særlig gøy å ha sjenerende vorter under føttene.

Heldigvis er det mulig å gjøre noe med problemet! Men først, hvorfor får vi egentlig fotvorter?

LES OGSÅ: Slik blir du enkelt kvitt tørre føtter

Fotvorter skyldes virusinfeksjon

Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek, har tidligere fortalt at fotvorter skyldes virusinfeksjon i huden.

VORTER: Vorter kan variere i utseendet, men siden viruset skader hudcellene og får dem til å dele seg unormalt mye, vil alle vorter fremstå som en knudrete klump med hud.  Foto: MAXPPP
VORTER: Vorter kan variere i utseendet, men siden viruset skader hudcellene og får dem til å dele seg unormalt mye, vil alle vorter fremstå som en knudrete klump med hud. Foto: MAXPPP Vis mer

– Vortevirus tilhører virusgruppen papillomavirus, og det finnes over 150 forskjellige varianter av dette viruset.

– Viruset kan smitte ved direkte kontakt med andre som har fotvorter eller via gjenstander. Et klassisk eksempel er at man har gått barbeint på offentlige steder der mange går uten sko eller sokker, informerer hun.

Vorter kan variere i utseendet, men siden viruset skader hudcellene og får dem til å dele seg unormalt mye, vil alle vorter fremstå som en knudrete klump med hud. Som regel vil den stå ut, men den kan også ligge nede i huden, for eksempel hvis den oppstår under fotsålen der presset gjør at den forsvinner innover i stedet for å vokse utover.

Vorter har gjerne mørke flekker som enten sees med det blotte øyet, eller kommer fram hvis det øverste hudlaget på vorten fjernes. Dette er små blodårer.

LES OGSÅ: Gjett hvor mye du svetter her!

Kan forsvinne uten behandling

Den gode nyheten er at de fleste fotvorter forsvinner av seg selv etter noen måneder fordi kroppens forsvarsapparat angriper vorteviruset slik at vortene blir brune og faller av.

Dette kan imidlertid ta litt tid, alt fra noen måneder til flere år. Dersom fotvorten ikke plager deg, gjør det ikke noe å la være å gjøre noe med den.

Husk imidlertid på at dersom du har en fotvorte kan du smitte andre. Det kan derfor være lurt å kjøpe et produkt mot vorter.

BEHANDLING AV VORTER: Dersom du vil ha hjelp til å fjerne en fotvorte kan en lege eller en fotterapeut gjøre dette for deg.  Foto: Damian Gretka - Fotolia
BEHANDLING AV VORTER: Dersom du vil ha hjelp til å fjerne en fotvorte kan en lege eller en fotterapeut gjøre dette for deg. Foto: Damian Gretka - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor lukter føtter så vondt

Flere effektive vortebehandlinger

På de fleste apotek kan du få kjøpt en rekke produkter til egenbehandling av fotvorter. Her kan du velge mellom å fryse eller å etse dem bort.

– Etsende behandling går ut på å påføre vorten et middel som «løser den opp». Denne behandlingsformen tar noe tid, og du må påføre middelet og fjerne død hud regelmessig. Etsende midler finnes i både flytende form til å pensle på og plaster form som man fester direkte på vorten.

Hvis du velger en frysebehandling, går dette - ifølge Storfjell-Olven, bokstavelig talt ut på å fryse vekk vorten. Der hvor vorten var kan det komme et lite sår. Dette må du stelle med til det gror.

– Dersom du vil ha hjelp til å fjerne en fotvorte kan en lege eller en fotterapeut gjøre dette for deg, informerer hun.

KJERRINGRÅD: Et velkjent kjerringråd er å gni et bananskall på vorten.  Foto: sarahdoow - Fotolia
KJERRINGRÅD: Et velkjent kjerringråd er å gni et bananskall på vorten. Foto: sarahdoow - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Får du hard hud på siden av tærne?

Bananskall mot fotvorter

Når det gjelder vorter finnes det mange gode, gamle kjerringråd. Om de virker får det imidlertid bli opp til hver enkelt å avgjøre.

Ifølge Vorter.no kan bananskall i tillegg til mye annet også ha positiv effekt på vorter.

Det du gjør er å ta et bananskall og smøre vorten med innsiden av det. Dette skal gjentas et par ganger daglig til vorten forsvinner.

En annen måte å gjøre det på er å surre føttene, dersom det er der du har fotvortene, inn i bananskall og ha det på over natten. På denne måten har væsken fra skallet god tid til å trekke inn i huden.

Høres ganske klissete ut, men kanskje verdt å teste?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer