GODT OG SUNT: Bringebær er proppfulle av sunne næringsstoffer og vitaminer. I tillegg inneholder bærene lite fett og kalorier.
GODT OG SUNT: Bringebær er proppfulle av sunne næringsstoffer og vitaminer. I tillegg inneholder bærene lite fett og kalorier. Vis mer

Bær

Fråts med god samvittighet

Bringebær inneholder få kalorier og er proppfulle av vitaminer og sunne næringsstoffer.

Vi nordmenn er kjent for å spise masse bær om sommeren, og særlig jordbær og bringebær går det mye av.

Ikke bare er de søte røde bærene gode på smak og fattige på kalorier, de er også utrolig næringsrike. Og særlig bringebær inneholder en rekke sunne næringsstoffer som er bra for kroppen din.

LES OGSÅ: Blåbær kan gjøre deg slankere

Proppfulle av næringsstoffer

Bringebærene (som har sesong her i Norge fra juli til august) får sin flotte blårøde farge fra fargestoffene antocyaniner.

Disse stoffene har blant annet en beskyttende effekt mot mikroorganismer. I tillegg innehar stoffene antioksidative egenskaper (antioksidanter er viktige fordi de hindrer celleskader fra frie radikaler), som virker forebyggende mot kreft, samt hjerte- og karsykdommer.

Et annet pluss med bringebær, er at de er proppfulle av viktige vitaminer, som C-vitamin, E-vitamin, magnesium og kalium. I tillegg er bærene rike på vitamin K, som er viktig for skjelettet og kan minske risikoen for brudd.

Bringebær er også kjent for å styrke immunforsvaret, kunne regulere menstruasjonssyklusen og bekjempe virusinfeksjoner, samtidig som de er rike på kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.

- Én kopp bringebær inneholder cirka åtte gram fiber, noe som er et stort skritt mot å kunne oppfylle den anbefalte daglige dosen på 25 gram fiber. Dette er viktig for kvinner for å bekjempe tykktarmskreft, fordøyelsesproblemer og hjertesykdommer, sier Kerry Neville, talsperson for the American Dietetic Association til Health.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Så mye fiber trenger du i maten

Velg riktig bær

Ifølge Frukt.no (ekstern lenke) kom bringebærplanten, som stammer fra midt-Asia, til Norden i begynnelsen av 1700-tallet.

Her i Norge har vi villbringebær, som vokser i skogen, og hagebringebær. Det vanligste her er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bringebær er tilgjengelige i butikken hele året, men de norske bærene får du kun kjøpt fra juli til august.

Bærene skal være jevne i fargen og variere fra ganske klarrød til dyp mørkerød. I tillegg skal de være saftige og smakfulle, men tørre utenpå.

For at bærene skal holde seg, bør de oppbevares i kjøleskap 2-4 ºC. Holdbarheten er imidlertid begrenset.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare:

Spiselig del: 100 prosent
Vann: 87 gram
KJ: 122
Kcal: 29
Protein: 1,1 gram
Karbohydrat: 3,2 gram
Fett: 0,4 gram

(kilde: Frukt.no - ekstern lenke)

LES OGSÅ: Den svarte supermaten

Denne saken har vært publisert tidligere på KK.no.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: