Stress

Fri deg fra julestresset

Slik unngår du å besvime av trøtthet når julaften endelig kommer.

NEI OG NEI... Ikke nok med alt som skal vaskes, handles, pakkes og planlegges - man skal jammen ha antrekket i orden også. Foto: Thinkstock
NEI OG NEI... Ikke nok med alt som skal vaskes, handles, pakkes og planlegges - man skal jammen ha antrekket i orden også. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jo da, jula banker på døra i år også. Er din førjulstid som denne?

Du må få huset i plettfri, pyntet stand. Gaver, mat og drikke skal skaffes. I gatene haster dine medsøstre forbi med panikk i blikket, mens hjelpeløse ektemenn venter mer eller mindre tålmodig utenfor butikkene, nedlastet med bæreposer. Gamle damer blir aggressive og får spisse albuer.

LES OGSÅ: Så lite trenger du å vaske

Står du i fare for å bli rammet av juleutbrenthet? Lege Ann Cathrin Reichelt har laget noen gode råd for Lommelegen.no, som kan vere verd å få med seg. Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.

TA TESTEN: Hvor stresset er du?

Slik unngår du julestresset:

1. Planlegg i god tid

Del opp store problemer i mindre utfordringer, og ta én ting om gangen. For eksempel kan kanskje noe av julematen lages på forhånd og fryses ned? Gjør det noe om du kjøper den samme boka til mange på julegavelisten?

2. Å hanskes med frustrasjoner

Konsentrer deg om de tingene du kan endre på i stedet for de du allikevel ikke kan gjøre noe med.

3. Få støtte

Hvis du er frustrert, husk at mange føler som deg i disse tider. Hvorfor ikke ringe en god venn og fortelle om dine frustrasjoner? Få en god klem eller klapp kjæledyret.

LES OGSÅ: Derfor bør menn gjøre husarbeid

4. Prioriter

De fleste av oss har foruinntatte meninger om hvordan julen «skal» være. Tenk gjennom dem og prøv å finne ut hvilke sider ved julen du virkelig liker og hvilke du føler du «må gjøre» fordi det er forventet av deg. Det er din jul! Du trenger ikke følge strømmen hvis du ikke vil! Gi deg selv lov til å velge hvordan du skal feire julen, og bestem deg for hvilke ting som virkelig teller.

5. Slipp taket

Jo flere egentlig unødvendige stressfaktorer du kan unngå, jo bedre! Må du virkelig bake alle de sju slagene? Hvor mange kan du stryke fra julekortlista? Og gjør det egentlig noe at julekortet kommer litt senere utpå nyåret? Dette er vanskelig i starten, men for hver ting du kan stryke av listen, kan du kjenne etter hvordan stresset sklir av skuldrene og roen får innpass.

LES OGSÅ: Stress ned på 60 sekunder

6. Alt trenger ikke være perfekt

Ikke sett altfor høye krav til deg selv. En av de viktigste årsakene til at mange føler seg utbrent etter jul er fordi de føler seg overveldet av forventningene om hvordan alt skal være, og fordi de tar på seg for mange oppgaver og for mye ansvar.

7. Pass på hva du spiser

Det blir fort mye søppelmat når vi har det travelt. Mye og fet mat før du legger deg av kan føre til dårligere søvn, og da blir du fortere irritabel og stresset dagen etter.

8. Trening er en god måte å bli kvitt anspente muskelknuter på

Trening gir deg dessuten distraksjon fra julestresset, overskudd i hverdagen og bedre søvn. Og du trenger ikke oppsøke helsestudio for å få god trening. Gå en lang tur sammen med familien, hunden eller en god venn i vinterlandskapet, og få julestemning samtidig. Eller ta deg en svingom på dansegulvet - det er gøy, og god trim!

LES OGSÅ: Slik får du MAKS ut av treningen hjemme

9. Pass på å sette av litt tid bare til deg selv

Dette er kanskje det vanskeligste, men også noe av det viktigste. Dra ut telefonkontakten om du må. Ta et langt bad, sett på noe rolig, fin musikk. Gjør avspenningsøvelser: Vekselvis stram og slapp av i musklene, én kroppdel om gangen. Konsentrer deg om at musklene skal kjennes slappe og tunge. Pust med magen i dype drag. Avslapning forbrenner ikke mange kalorier, men er ekstremt viktig for ditt fysiske og psykiske velvære.

10. Tenk før du sier ja

Du kan ofte komme til å angre i etterkant dersom du påtar deg for mange oppgaver. Ha et bevisst forhold til hvor mange sosiale aktiviteter du ønsker å være med på.

11. Finn frem barnet i deg

Husker du hvordan julen føltes da du var liten? Stopp opp litt og la sansene ta inn luktene, lydene og lysene som hører med til julen. Studer juledekorasjonene - de er morsomme, og noen er til og med vakre!

12. Husk julens budskap

Uansett om du er religiøs eller ei, la julen være en tid for medmenneskelig varme, tilgivelse, ettertanke og rekreasjon. Som alle virkelig viktige ting i livet, er helse, vennskap og kjærlighet gaver som ikke kan kjøpes for penger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer