Omega 3

Frisk uten fisk

Liker du ikke fisk? Glem tranpillene - det finnes langt hyggeligere måter å få i seg nok omega 3 på.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert




De fleste har fått med seg at vi er avhengige av omega 3 for å holde oss friske. Men kroppen produserer ikke denne fettsyren selv, og vi trenger 0,2 gram daglig.

Omega 3-fettsyrer holder blodomløpet og hjernen i god form. De kan bedre konsentrasjonen, hukommelsen, gjøre det lettere å håndtere stress, bedre den emosjonelle kontrollen og intelligensen.
Fettsyrene senker fettinnholdet i blodet, reduserer fettavleiringer i hjertets blodårer og beskytter derfor kroppen mot hjerte-karsykdommer.

Den beste kilden til omega 3 er utvilsomt sjømat. Spiser du to fiskemåltider i uka er behovet for omega 3 dekket.

Imidlertid klarer ikke alle å få i seg denne fisken. Mange liker ikke fisk engang. Er du en av dem, skal du være klar over at du slipper å drikke tran eller ta piller for å holde helsa vedlike.

Det finnes mye annet du kan spise for å få i deg nok omega 3:

Rødt kjøtt

Rødt kjøtt kommer fra lam og storfe. Forsøk å fjerne mest mulig av fettet når du bruker denne typen kjøtt.

Okseragu
(Til 6 personer)
  • 750 g oksekjøtt (flatbiff, bog, eller det du måtte få tak i)
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 kg poteter
  • 3 gulrøtter
  • 5 ss olivenolje
  • 3-4 dl hvitvin
  • 3-4 dl varm kraft/buljong
  • 1-2 ts frisk, hakket rosmarin
  • 4-5 tomater, eventuelt 1 boks hakkede
  • 1 passe stor squash
  • havsalt og nykvernet pepper

  • Skjær kjøtt, selleri, løk, hvitløk, poteter og gulrøtter i terninger. Varm oljen i en stor gryte, og legg kjøttbitene i litt etter litt. Brun dem godt under omrøring. Ha i
    grønnsakene og fres videre. Ha i vin, buljong, rosmarin og poteter.
    Oppskriften er laget av Knut Ivar Olsen, kokk

  • Krydret lammestek
  • Svinefilet penne
  • Honningglasert ytrefilet

  • Planteoljer

    Her kan vi nevne raps- og soya- og olivenolje. Noen planteoljer, som soyaolje, er også rike på omega 6-fettsyrer. Disse kan motvirke effekten av omega 3, så du kan ikke basere deg utelukkende på planteoljer for å få dekket behovet ditt for omega 3.

    Til hverdags er det fint å kunne bruke litt billigere oljer. Hvitløk og sitron skjuler elegant den litt rå smaken av enkel og grei olivenolje.
    Har du litt mer tid på deg kan du la smakssetterne ligge i oljen en stund. Forsøk for eksempel følgende:
  • Hele chili
  • Hvitløksfedd
  • Stenger av parmesanost
  • Urter etter smak

  • Lær mer om oljer i Den store oljeguiden.

    Grønnsaker

    Grønne bladgrønnsaker, som for eksempel grønnkål, er rike på omega 3. Frukt og grønt inneholder dessuten folat og antioksidanter som beskytter fettsyrene fra å bli ødelagt av frie radikaler.
    Krydderurter er også gode omega 3-kilder. Her finner du tips til hvordan du kan få det mer moro med salaten.

    LES OGSÅ:
  • Snacks du kan fråtse i
  • Ertepuré med kyllingbryst
  • Spis deg sunn, smart og sunn

  • Blåbær

    Blåbær er en super omega 3-kilde. Av bær er det omtrent bare det brasilianske acai-bæret som topper sunnhetsgraden.

  • Blåbærscones og sjokolade
  • Pannekaker med blåbæryoghurtis

  • Valnøtter

    Valnøtter er beskrevet så tidlig som i år 7000 f.Kr, og treet kom trolig fra det gamle Persia. Valnøtter brukes gjerne som smakstilsetning i matretter, brød og kaker. 100 g nøtter gir 700 kcal og 69 g fett.

  • Næringsinnholdet i ulike nøttetyper
  • Valnøtter er sunnere enn olivenolje
  • Rundstykker med valnøtter og gresskarkjernefrø

  • Sammen med linfrø er også gresskarfrø rike på omega 3. Oppskriften på rundstykker over er derfor rene omega 3-bomben. Frøene er for øvrig fine å bruke i frokostblandinger og i salater.

    Soyabønner

    Du kan bruke soyabønner til nesten alt. Noen bruker dem som erstatning for kjøtt, andre har dem i frokostblandingen eller lager stuinger.

    Somalisk bajiya
    Dette er en fin rett til kveldskos eller som snacks. Du får cirka 35 friterte ringer av denne oppskriften. Du trenger:
  • 1 kg grønne soyabønner
  • 2 løk
  • 1 stk. hvitløk
  • Koriander
  • Frisk chili
  • Salt
  • Soyabønnene legges i bløt i kaldt vann natten over (minst 12 timer), deretter de blendes fint med resten av ingrediensene.
    Form deretter massen i små runde ringer og stek ringene i varm olje.

    PRØV OGSÅ:
  • Bønnesalat med egg og pølse



  • Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
    Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer