Helse & Livsstil

Friske matpakker for liten og stor

Lunsjidéer som er mer spennende enn brunostskiva.

Friske matpakker for liten og stor
Publisert
Sist oppdatertBytte ut brødet?
Slik velger du hvis du vil bytte ut brødet med knekkebrød for en sprøere hverdag:

- Jeg anbefaler generelt grove knekkebrød, også kan du få velge hvilken type etter hvilket du liker best. Mange på våre kurs velger Ryvita, jeg velger havreknekke eller Multigrain fordi det er det jeg liker. Generelt kan du bytte ut to brødskiver med 2-3 knekkebrød, sier Jeanette Roede.Erstatningsvare
For folk i farta blir lunsjen ofte erstattet av en kjapp yoghurt. Tenk deg om før du velger.

- God morgen-yoghurt er ganske full av sukker, både i yoghurten og i kornblandingen. Lag deg heller din egen God morgen-yoghurt av en yoghurt med mindre sukker og fett, og med en usøtet kornblanding. Skjær gjerne opp litt frukt til å ha oppi, så blir den enda bedre og friskere, sier Jeanette Roede.

Er du lei av svett ost og brødskiver gjennomvåte av syltetøy, er det på tide å tenke nytt. Den helsnorske matpakka kan enkelt gjøres mer spennende, uten at det nødvendigvis tar lengre tid å forberede. Å spise flere måltider om dagen er også viktig for å holde et stabilt blodsukker, derfor bør hverken du er barna hoppe over lunsjen. Med skolestarten nært forestående, er dette kanskje et godt tidspunkt for å starte med bedre vaner?

– Når det går for lenge mellom måltidene, jobber ikke kroppen optimalt. Noen merker det på humøret, andre får hodepine. Kroppen fungerer som en vedovn. Du må fyre skikkelig opp om morgenen. Skal du holde jevn varme, må du legge på ved jevnlig uten å sprengfyre, kanskje hver tredje–fjerde time, sier KKs kostholdseksper Jeanette Roede.

Gå for grønt
Hva med salat til lunsj? Det er grønt, godt og sunt og legger seg ikke tungt i magen. Tilsett litt mer enn bare grønnsaker for å få en salat med mer mat i. Salat kan oppbevares i en tett boks, eller i en godt lukket brødpose. Skal du ha dressing, bør du ta med den ved siden av og helle over like før du spiser.

Salat for liten: bland grillet kyllingkjøtt med hjertesalat (hjertesalat er frisk og sprø og litt søtlig i smaken), tomater, agurk, fersk mais, litt kokt pasta og noen eplebiter.

Salat for stor: bland friséesalat og ruccolasalat (begge er kraftige og bitre salattyper) med cherrytomater, gul paprika i strimler, spekeskinke og nyrebønner.

Knus noen egg
Er du glad i brød, men lei av pålegget ditt, er det en god idé å lage matpakke med et par brødskiver og en liten omelett. Det er mettende, og smaken kan varieres i det uendelige.

- En omelett med skinke eller kylling og gode grønnsaker i er fint for barn. Det er godt kaldt også, og det kan lages dagen i forveien, sier Jeanette Roede.

Omelett for liten: pisk 2 egg med salt, pepper og litt vann (eller bruk din egen grunnoppskrift på omelett), tilsett skinkestrimler, rød paprika og revet Jarlsberg.

Omelett for stor: lag omelett etter oppskiften over og tilsett jalapeños, kryddermarinert (og stekt) kylling eller fisk, fersk mais og en kraftig, vellagret ost.

Omelett kan legges rett på brødskrivene i en matpakke, eller tas med i en boks for seg selv. Vil du ikke ha brød til, kan du gjerne tilsette flere grønnsaker i omeletten for å gjøre den kraftigere.

Pakk det inn
Pitabrød og wraps er også gode lunsjvalg. Bruk ferdigkjøpte wraps, eller forsøk deg med lefser. Pitabrød kan du bake selv eller kjøpe ferdig. Inn pakket mat bør helst ledsages av noe vått i form av dressing eller litt saus, for at resultatet ikke skal bli for tørt.

Innpakket for liten: fyll et pitabrød med salatmiks, 1-2 fiskekaker i biter, paprika og mais. Lag mild salsa som saus, eller kjør et par tomater uten skinn i blenderen og hell det over pitafyllet.

Innpakket for stor: lefse eller wrap fylles med strimler av biffkjøtt (rester fra middagen?), finhakket chili, rå sikorisalat, vårløk og eventuelt hakket rødløk. Bruk litt kesam som saus/dressing.

Glem ikke drikkevarene - en god og energirik lunsj kan fort ødelegges av dårlig drikke til. Hverken du eller barna bør velge brus til lunsjen. Vann er alltid et godt alternativ, men vil du ha noe som smaker litt mer, har Jeanette Roede noen alternativer her. For at det skal bli enklest mulig å pakke lunsj, kan ren juice i små kartonger være et godt alternativ.


Pakk inn maten - wraps kan fylles med nesten hva som helst.
Pakk inn maten - wraps kan fylles med nesten hva som helst. Vis mer
Pakk gjerne ned litt oppskåret frukt i biter som en søt avslutning på lunsjen.
Pakk gjerne ned litt oppskåret frukt i biter som en søt avslutning på lunsjen. Vis mer
Omelett er et godt alternativ, og kan lages kvelden i forveien.
Omelett er et godt alternativ, og kan lages kvelden i forveien. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer