BAKST TIL FROKOST: Visste du at det er helt greit å spise god bakst som for eksempel boller, muffins og vafler til frokost? Alt du trenger å gjøre er å bytte ut noen ingredienser.  Foto: Vasily Merkushev - Fotolia
BAKST TIL FROKOST: Visste du at det er helt greit å spise god bakst som for eksempel boller, muffins og vafler til frokost? Alt du trenger å gjøre er å bytte ut noen ingredienser. Foto: Vasily Merkushev - Fotolia Vis mer

Frokost

Fristende bakst du kan spise til frokost

- Det er ikke vanskelig å gjøre favorittene dine sunne og frokostvennlige, sier eksperten.

Publisert

Det er de færreste av oss som er på det mest kreative om morgenen, og dette gjenspeiles nok ofte når man kikker ned på frokosttallerkenen hvor brødskiver med leverpostei, gulost og servelat er klassiske gjengangere.

Er du en av dem som kunne ønske at det var greit å spise vafler, boller, muffins, scones og pannekaker til frokost?

Det kan du, for ifølge matbloggerne finnes det faktisk mange gode frokostalternativer av disse variantene som både smaker godt og er vel så bra for kroppen som et par skiver kneippbrød.

LES OGSÅ: Nå bør du spise disse!

Bakst trenger ikke være usunt

GROVE SCONES: Kan være et ypperlig frokostalternativ - gjerne med blåbær! Foto: Arina Habich / Alamy/All Over Press
GROVE SCONES: Kan være et ypperlig frokostalternativ - gjerne med blåbær! Foto: Arina Habich / Alamy/All Over Press Vis mer

Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no, forteller til KK.no at det ikke er så mye som skal til for å gjøre favoritter som boller, muffins, scones og pannekaker sunne og frokostvennlige.

- Jeg anbefaler deg å søke etter oppskrifter på nett, da vil du finne utrolig mange sunne varianter av de typiske «usunne» alternativene. Det gjelder å bytte ut eller redusere mengden sukker, hvetemel, smør og erstatte med alternative og næringsrike ingredienser.

Har du noen forslag til hva man kan bytte ut de «usunne» ingrediensene med?

- Sukker kan man alltid bytte ut med sukrinvariantene. For et godt resultat vil jeg anbefale sukrinmelis, sukrin gold og sukrin pluss. Hvetemel kan man byttes ut med havregryn, havremel eller andre alternative meltyper som både er magre og proteinrike uten for mye karbohydrat. Smør kan reduseres eller byttes ut med kesam eller kokosfett.

- Når det er sagt, er det viktig å nevne at det ikke alltid er like lett å lage sunne alternativer. Når man tar utgangspunkt i en oppskrift må det gjerne litt ekstra justeringer til for å få et godt resultat, sier hun.

GOD ERSTATNING: Dersom du vil gjøre baksten litt sunnere kan du fint bytte ut hvetemel med for eksempel havregryn.
GOD ERSTATNING: Dersom du vil gjøre baksten litt sunnere kan du fint bytte ut hvetemel med for eksempel havregryn. Vis mer

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Hjemmelaget frokost trenger ikke ta lang tid

Er du en av dem som tenker at du aldri i livet vil ha tid eller energi til å lage noe ordentlig godt til frokost klokken 07 på morgenen? Da må du tro om igjen, for ifølge Lillian Løvliseter, som har matbloggen lilliansmatblogg.no, trenger ikke dette stjele mye av tiden din.

- Å lage hjemmelagede sunne frokostalternativer trenger ikke være en tidkrevende prosess. Lag gjerne deigen eller røren kvelden i forveien og stek den så på morgenen.

- Røren til både vafler og pannekaker holder seg godt i kjøleskapet, og velger du eltefri bakst kan rundstykkene stekes umiddelbart når du står opp, sier hun.

Kan man fryse noen av disse alternativene?

- Frokostmuffins, gjærbakst og så videre er ypperlig å fryse, og fungerer dermed som et raskt og hjemmelaget alternativ til dagens første måltid.

PANNEKAKER: Stuhaugs spinatpannekaker passer ypperlig til frokost.  Foto: Linda Marie Stuhaug
PANNEKAKER: Stuhaugs spinatpannekaker passer ypperlig til frokost. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

LES OGSÅ: Bruker du blåbær i baksten?

Stuhaugs favoritt: spinatpannekaker

Lurer du på hva matbloggerne pleier å lage til frokost når de skal kose seg med noe sunt, godt og hjemmelaget? Stuhaug forteller at hun pleier å variere frokosten sin fra dag til dag etter hva hun har lyst på.

- Nå for tiden går det mye i egg i forskjellige varianter, da helst som omelett eller eggemuffins. Dette pleier jeg å servere med masse friske grønnsaker og kaffe – da er frokosten komplett.

- Når det er sagt, synes jeg heller ikke det er feil å starte dagen med sunne, næringsrike og søte vafler eller pannekaker. En favoritt er spinatpannekaker, sier hun.

Slik lager du Stuhaugs spinat pannekaker:

Dette trenger du (1 porsjon):

Slik gjør du:


Kilde: lindastuhaug.blogg.no

Ønsker du å lage noe annet godt til frokost? Da kan du prøve Stuhaugs hjemmelagde knekkebrød. Oppskriften får du her!

RUNDSTYKKER: Løvliseters eltefrie grove rundstykker er et sunt og godt frokostalternativ.  Foto: Lillian Løvliseter
RUNDSTYKKER: Løvliseters eltefrie grove rundstykker er et sunt og godt frokostalternativ. Foto: Lillian Løvliseter Vis mer

Løvliseters favoritt: eltefrie grove rundstykker

Løvliseter forteller at hun har mange sunne favoritter som stadig dukker opp på frokostbordet hjemme hos seg.

- Jeg synes hjemmelagde knekkebrød er et deilig og sunt alternativ til frokost. Fristende små frokostpannekaker med grovt mel er også en favoritt hos barna her i huset. Ellers så er Granola som man blander sammen selv et nydelig tilskudd til frokostbordet.

Hva er din frokostfavoritt nummer én?

- Det må være mine eltefrie grove rundstykker som jeg kan røre sammen på kvelden. Disse er helt fantastiske da de er klare til å gå i ovnen når jeg står opp neste morgen, sier hun.

Slik lager du Løvliseters eltefrie grove rundstykker:

Dette trenger du:

Slik gjør du:

Kilde: lilliansmatblogg.no

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer