Fett

Fritert mat ikke så usunt likevel

Du trenger ikke sky all fritert mat.

FETT OG FRISTENDE: Pommes frites er uimotståelig godt innimellom, og da er det jo en gladnyhet at det ikke er så skadelig å spise dem, likevel. Foto: Thinkstock
FETT OG FRISTENDE: Pommes frites er uimotståelig godt innimellom, og da er det jo en gladnyhet at det ikke er så skadelig å spise dem, likevel. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fritert mat som pommes frites, chicken nuggets og vårruller er lik usunt. Eller?

Nei, det er faktisk ikke helt riktig, skal vi tro spanske forskere. De har nemlig fulgt nesten 41.000 personer over 11 år, og bedt dem rapportere hva de har spist.

Som kjent er spanjolene glade i fritert mat, som croquetter, fritert blekksprut, friterte sardiner og churros med sjokoladesaus. Det skulle vel tilsi at spanjolene var tikkende bomber i forhold til hjerteinfarkt.

Men nei. Forskerne ved Universidad Autónoma Madrid fant ikke noen forskjell i risiko for å få hjerteproblemer på dem som spiste 250 gram fritert mat daglig og dem som spiste 47 gram daglig.

SE OGSÅ: Bruker du riktig olje i maten?

JAMAT: Olivenoje er sunn, og også super å fritere mat i. Foto: ThinkStock
JAMAT: Olivenoje er sunn, og også super å fritere mat i. Foto: ThinkStock Vis mer

Viktig med riktig olje

Forskerne understreker imidlertid i sin artikkel i British Medical Journal at spanjolene friterer maten i sunn olivenolje eller solsikkeolje, begge naturlige oljer bestående av flerumettede fettsyrer. I de fleste andre land brukes umettede eller mettede oljer til fritering, og dette er absolutt ikke sunt.

Likevel er det ikke slik at du kan fråtse i pommes frites hver dag, så lenge den er fritert i sunn olje. Selv om du bruker flerumettet fett, er denne type mat full av kalorier, så kiloene vil snike seg ganske raskt på.

Men du skal altså ikke ha dårlig samvittighet om du dann og vann spiser fritert mat. Det gjør ingen skade, men er ikke spesielt næringsrikt heller.

Husk uansett at fett er en viktig del av et sunt kostholdet. Det er absolutt ikke bra å sky alt som heter fett. Les hvorfor og hva slags type fett du skal spise i denne artikkelen.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer