Frokost

Frokosten alle ekspertene anbefaler

Dette vil gi deg en god start på dagen.

FROKOST: Det kalles tross alt dagens viktigste måltid, så hvorfor ikke velge det beste? Her er ekspertenes frokosttips. Foto: Africa Studio - Fotolia
FROKOST: Det kalles tross alt dagens viktigste måltid, så hvorfor ikke velge det beste? Her er ekspertenes frokosttips. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frokosten er dagens viktigste måltid sies det. Og det er kanskje ikke så rart, siden det er dette som skal sette deg i gang og gi deg overskudd til å takle alle dagens gjøremål og utfordringer.

Men hva bør man egentlig spise til frokost?

Vi har snakket med et par ernæringsfysiologer og spurt dem om nettopp dette. Her gir de sine beste tips til hva du bør spise til frokost.

LES OGSÅ: Dette er viktigst når du skal velge frokost

Havregrøt – på nummer én

– Det beste jeg kan anbefale til frokost er havregrøt, sier autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no, Ragnhild Lekven Fimreite, til KK.no.  

Denne anbefalingen er kanskje ikke så overraskende, havregryn er nemlig kjempesunt og mettende, og et fantastisk frokostvalg.

– Havre er et særdeles næringsrikt kornslag og inneholder blant annet jern, folat og guntige fettsyrer. I tillegg inneholder havre flere typer fiber- blant annet løselig fiber. Fiber har generelt sett en mettende effekt, mens løselig fiber er svært effektivt for å balansere blodsukkeret, samtidig som det er gunstig for tarmfunksjonen. Som om ikke det er nok, er det også gunstig for hjertet (kolesterol), forklarer hun.  

Til og med personer med sensitiv tarm eller irritabel tarm, vil som oftest tåle havre godt. Dette er fordi havre har en beroligende effekt på tarmen og gir vanligvis mindre oppblåsthet og ubehag enn mange brød.

SUPERFROKOST: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag og inneholder blant annet jern, folat og guntige fettsyrer, og er noe av det beste du kan spise til frokost. Foto: M.studio - Fotolia
SUPERFROKOST: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag og inneholder blant annet jern, folat og guntige fettsyrer, og er noe av det beste du kan spise til frokost. Foto: M.studio - Fotolia Vis mer

Rask å tilberede

Havregrøt er faktisk den matvaren som har høyest metthetsverdi, og både Marit Bjørgen og KK.nos egen trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe, er blant dem som har havregryn som sin frokostfavoritt.

– Havregrøten kan gjerne kokes på en blanding av vann og melk. Smaker og gjør ekstra godt med litt kanel, friske (eller frosne) blåbær eller bringebær på toppen. Havregrøt går raskt å lage, samtidig som den smaker godt, metter og gjør godt, sier Lekven Fimreite.

Du må selvfølgelig også ha noe å drikke ved siden av havregrøten, og her anbefaler hun at du gjerne velger skummet kulturmelk eller Biola. Dette gir deg en god proteinkilde samtidig som man får litt gunstige melkesyrebakterier med på kjøpet.

FRISKT: Havregrøt trenger absolutt ikke være et grått og kjedelig måltid. Ha i litt frukt, bær og nøtter før du serverer så har du en nydelig liten frokost. Foto: Jessmine - Fotolia
FRISKT: Havregrøt trenger absolutt ikke være et grått og kjedelig måltid. Ha i litt frukt, bær og nøtter før du serverer så har du en nydelig liten frokost. Foto: Jessmine - Fotolia Vis mer

Gå for grovt

Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, og har tidligere uttalt til KK.no at nordmenn ofte velger pålegg som inneholder for mye fett, og ikke er flinke nok til å velge grove brødvarer. Derfor har hun selv laget en oppskrift på grove rundstykker som gjør seg godt til frokost.

– Jeg er ikke i tvil, jeg vil anbefale mine egne hjemmelagde müslirundstykker som jeg er nesten avhengig av, siden disse er både supergode og supersunne. Jeg mener at nytelse og matglede er like viktig for helsen som næringsinnholdet, sier hun til KK.no.

Rundstykkene er derfor laget på masse grovt mel, frø, nøtter og tørket frukt, som altså er langsomme karbohydrater, fiberrikt mel og sunne fettsyrer. I tillegg vil du også få i deg noe protein fra nøttene som gir god metthetsfølelse, stabilt blodsukker og god konsentrasjon helt frem til lunsj.

KOSTHOLDSEKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør ved Synergi Helse, gir deg sine beste frokosttips. Foto: Anita Sælø
KOSTHOLDSEKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør ved Synergi Helse, gir deg sine beste frokosttips. Foto: Anita Sælø Vis mer

Velg sunt og godt pålegg

– Som pålegg vil jeg velge et halvt rundstykke med makrell i tomat og basilikum, som er min nye favoritt. Det er knallgodt og gir både omega-3 fettsyrer og D-vitamin som mange nordmenn har for lavt inntak av, forteller hun.

Her kan du selvfølgelig pynte med noen salatblader og noen skiver tomat eller paprika slik at det ser mer fristende ut, og for å øke inntaket av antioksidanter.

– På den andre halvdelen vil jeg velge mager cottage cheese med rørte jordbær fra Nora, siden jeg liker en søt avslutning. Her sparer du på kaloriene, men ikke på smaken. Mager cottage cheese bidrar dessuten med mer protein og noe kalsium, jod og B-vitaminer og de rørte jordbærene har lite sukker men mye c-vitamin og antioksidanter.

Til slutt anbefaler hun at du spiser en frukt som er rik på vitamin C, som for eksempel litt mango, en appelsin i båter eller en kiwi. Ved å spise eller drikke noe som inneholder vitamin C til måltidene der man spiser grove kornprodukter vil du nemlig mer enn fordoble opptaket av jern fra kornproduktene.

LES OGSÅ: Ja, du bør spise grønnsaker til frokost

GROVT: Sørg for å velge brødvarer som virkelig er grove. Eller du kan prøve deg på Sundførs oppskrift på rundstykker.
GROVT: Sørg for å velge brødvarer som virkelig er grove. Eller du kan prøve deg på Sundførs oppskrift på rundstykker. Vis mer

Oppskrift: Tines Müslirundstykker

10 dl vann
2 ss rapsolje
1 pakke tørrgjær
1 til 2 ts salt
1 kg grovbakst mel
3 dl hvetekli
2 dl havrekli
2 dl store havregryn
1 dl linfrø
200 g hasselnøtter
8-10 tørkede aprikoser (klippet) i biter
150 g rosiner

Slik gjør du: Sett først av 2 dl mel til senere, og start så med å blande alt det tørre, mel, kli, frø, nøtter, rosiner, tørkede aprikos og tørrgjær. Tilsett lunkent vann (37 til 40 grader) og rapsolje og bland alt godt. Deigen skal være så fuktig at den nesten kan røres i med en tresleiv. Elt alt sammen godt for hånd i rundt 5 minutter og tilsett siste rest av melet helt til slutt. Ved å gjøre det på denne måten blir det mye lettere å elte deigen.

Del deigen i 15 til 20 like store emner ved å legge en stor sleiv med deig direkte på et bakepapir på platen. Disse behøver ikke rulles som vanlige rundstykker. La rundstykkene heve et lunt sted i cirka 1 time, gjerne på toppen av komfyren mens den varmes opp. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225 grader i 20 min, til de er gylne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer