Frokost

Frokosten som «lager seg selv»

Trenger bare å stå i kjøleskapet over natten.

FROKOSTTREND: Kjøleskapsgrøt, eller overnight oats som det også kalles, er den nye frokosttrenden blant matentusiaster. Dette er en rask og enkel versjon av den gode gamle havregrøten. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no
FROKOSTTREND: Kjøleskapsgrøt, eller overnight oats som det også kalles, er den nye frokosttrenden blant matentusiaster. Dette er en rask og enkel versjon av den gode gamle havregrøten. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Havregrøt har lenge vært en frokostfavoritt blant kostholdseksperter, og det er kanskje ikke så rart, havregryn er nemlig både kjempesunt og mettende. 

Ja, havregrøt er faktisk den matvaren som har høyest metthetsverdi, i tillegg til at havre inneholder blant annet jern, folat, gunstige fettsyrer og flere typer fiber. Og fiber er som mange vet bra for både fordøyelsen, blodsukkeret og kolesterolet.

Havregryn kan selvsagt spises som en vanlig frokostblanding med melk og for eksempel litt blåbær, men i grøtform blir frokosten om mulig enda bedre.

Og visste du at du ikke trenger å koke havregrynet for å lage grøt?

LES OGSÅ: Frokosten som hjelper deg ned i vekt

ENERGI: Bland alle ingrediensene sammen kvelden før og sett i kjøleskapet. Og vips, neste morgen er energirik frokostgrøt klar til å spises.  Foto: (c) Paul, Michael/the food passionates/Corbis/All Over Press
ENERGI: Bland alle ingrediensene sammen kvelden før og sett i kjøleskapet. Og vips, neste morgen er energirik frokostgrøt klar til å spises. Foto: (c) Paul, Michael/the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer

Perfekt til hektiske morgener

Ja, nettopp! Såkalt kjøleskapsgrøt er den nye trenden blant matentusiaster og matbloggere, og det beste med denne havregrøten er at den ikke stjeler av din dyrebare tid på morgenen.

Du trenger ikke finne fram kasserollen, for her skal ingenting kokes eller varmes, snarere tvert i mot.

– Ja, kjøleskapsgrøt er en populær frokost-variant om dagen! Det er jo ikke så rart siden det er så enkelt, og frokosten er klar til å spises med en gang når du står opp, sier Stine Haslestad bak matbloggen Bakekona, til KK.no.

Selv oppdaget hun kjøleskapsgrøt gjennom Pinterest for en stund tilbake, og så dukket det opp noen bilder på Instagram og hun ble umiddelbart nysgjerrig. Særlig siden det virket så utrolig enkelt å lage.

– Her i huset faller også en sånn frokost i smak hos minstemann. Det tar 5 minutter å røre sammen på kvelden, og da er den umiddelbart klar til å nytes morgenen etter. Noe som er perfekt for de med travle morgener eller som ønsker en variasjon fra den tradisjonelle havregrøten.

LES OGSÅ: Frokost for deg som har dårlig tid

Mange smaksmuligheter

Dette er en frokost som det kan lages utallige ulike varianter av, og Haslestads mest populære oppskrift på kjøleskapsgrøt er den hun serverer i en glasskrukke med lokk.

– Lager man den i en boks med lokk, eller i en glasskrukke som i innlegget mitt kan den lett nytes på vei til jobb eller skole også, forklarer hun.

FRISTENDE: Bruk gjerne ulike bær for en søt og frisk smak, og strø litt granola eller hakkede nøtter på toppen for litt ekstra crunch. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no
FRISTENDE: Bruk gjerne ulike bær for en søt og frisk smak, og strø litt granola eller hakkede nøtter på toppen for litt ekstra crunch. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no Vis mer

– Den klassiske variant er å bruke 1 del havregryn og 2 deler væske, altså yoghurt og melk. En enkel basisoppskrift som kan varieres med bær og frukt. Eller toppes med litt granola eller hakkede nøtter for litt crunch.

Men du trenger ikke å sette begrensninger for deg selv, for her kan du fint eksperimentere med ulike smakssammensetninger. På den måten slipper du også å spise det samme hver eneste morgen. For selv om kjøleskapsgrøt er enkelt å lage, er det slett ikke kjedelig å spise.

– Ved å tilsette kakao eller proteinpulver med sjokoladesmak har du gjort den om til en sjokolade-variant. Og med en halv teskje kaffepulver har du laget en mocca-versjon. Du kan også bruke yoghurt med en annen smak og supplere med samme type bær. Eller du kan tilsette litt kanel og eplebiter – som er perfekt nå med de norske eplene.

Test ut grøtoppskriften til Haslestad, eller lag din egen vri.

FROKOST TO-GO: Et gammelt syltetøyglass er perfekt til å lage kjøleskapsgrøt i. Sett på lokket og la den stå i kjøleskapet over natten. Og dersom du skulle få det travelt om morgenen kan du enkelt ta den med på veien. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no
FROKOST TO-GO: Et gammelt syltetøyglass er perfekt til å lage kjøleskapsgrøt i. Sett på lokket og la den stå i kjøleskapet over natten. Og dersom du skulle få det travelt om morgenen kan du enkelt ta den med på veien. Foto: Stine Haslestad, Bakekona.blogg.no Vis mer

Kjøleskapsgrøt i glasskrukke

Oppskrift fra: Bakekona

Ingredienser til 1 porsjon:
- 50 gram havregryn, som tilsvarer ca 1 dl.
- Ett beger Yoplait yoghurt, som tilsvarer 125 gram
- Cirka 0,8 dl melk
- Litt naturlig søtning om ønskelig. For eksempel sukrin gold, sukrin eller honning.

Slik gjør du: Enten kan du blande alle ingrediensene i en bolle, og så helle det over på en glasskrukke, eller så kan du tilsette alle ingrediensene i en krukke, sette på lokket og riste løs. Pynt med noen friske eller frosne bær på toppen, så blir det litt ekstra godt. Sett på lokket og la den stå i kjøleskapet over natten, så er frokosten fiks ferdig når du står opp.

Grøten kan selvsagt også lages i en vanlig skål uten lokk, men bør da dekkes med plast før den settes i kjøleskapet over natten.

LES OGSÅ: Ta deg et eple i dag

Hekta på grøt

Hvis du trodde at grøt aldri kunne bli spennende, da har du tatt grundig feil. Bare spør Vibeke Klemetsen, hun har tross alt gitt ut boken «Grøt» med over 40 spennende oppskrifter. Deriblant noen deilige oppskrifter på kalde grøter som gjør seg ypperlig som frokost.

OVERNIGHTGRØT: Måltider som er sunne, fulle av energi, raske og lage, og som i tillegg smaker godt, er perfekt for studenter og mennesker på farten.  Foto: Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag
OVERNIGHTGRØT: Måltider som er sunne, fulle av energi, raske og lage, og som i tillegg smaker godt, er perfekt for studenter og mennesker på farten. Foto: Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag Vis mer

Studentenes «overnightgrøt»

Oppskrift fra: Boken «Grøt» av Vibeke Klemetsen

Denne oppskriften har Klemetsen fått av sin yogaassistent og venninne Lisa, som er en dedikert yogajente som studerer folkehelse og livsstilsendring. Denne grøten mener hun er en veldig næringsrik frokost som er perfekt for studenter som skal lære mye i løpet av dagen, men den passer like godt til folk som alltid er på farten og som elsker å ha frokosten klar i kjøleskapet fra kvelden før. Den passer også godt som mat før eller etter trening.

Ingredienser til 1 porsjon:
- 2 dl kokosmelk
- 2 dl vann
- 1 dl chiafrø
- 1 ts kanel
- 3 ss havregryn
- 1 ss gojibær
- 1 ss hampfrø
- 1 ss kokosflak
- ½ banan i skiver
- 1 neve blåbær

Slik gjør du: Bland kokosmelk, vann, chiafrø og kanel i en blender. Rør inn havregryn og gojibær. Hell røren over i et glass eller en boks og sett i kjøleskapet over natten. Rør sammen toppingen (hampefrø, kokosflak, banan og blåbær) og hell på før servering. Spis grøten kald.

LES OGSÅ: Chia - den nye supermaten

CHIAGRØT: Chiafrø sveller og trekker til seg væske og er derfor perfekt til å lage kjøleskapsgrøt av. Og i tillegg er det supersunt. Foto: Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag
CHIAGRØT: Chiafrø sveller og trekker til seg væske og er derfor perfekt til å lage kjøleskapsgrøt av. Og i tillegg er det supersunt. Foto: Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag Vis mer

Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus

Oppskrift fra: Boken «Grøt» av Vibeke Klemetsen

– Denne grøten skal også være kald. For meg som trener yoga hver morgen og spiser frokost etter treningen, er denne grøten helt genial. Jeg lager den før jeg drar, og da er den akkurat passe når jeg skal spise den. Grøten er frisk og god, og jeg er veldig glad i vaniljesmaken, forteller hun i boken.

Ingredienser til 1 porsjon:
- 4 ss chiafrø
- 2 ss hampefrø
- 1 håndfull kokosflak
- 1 pipette vaniljestevia
- 2 ½ dl vann
- 1 håndfull fryste jordbær
- 1 pipette vaniljestevia
litt vann om nødvendig

Slik gjør du: Start med å legge jordbærene i en bolle til tining. Kjør hampefrø, kokosflak, stevia og vann i en blender og rør blandingen sammen med chiafrøene i en bolle. La det stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet i minst 15–20 minutter for å la chiafrøene svelle. Mos de halvtinte jordbærene med en stavmikser, tilsett vaniljestevia og eventuelt litt vann og hell over grøten.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer