SUNT OG BILLIG: Det er smartere  gå for de billige frossenblåbærene framfor de friske. Se hvorfor! Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNT OG BILLIG: Det er smartere gå for de billige frossenblåbærene framfor de friske. Se hvorfor! Foto: Getty Images/iStockphotoVis mer

Blåbær

Frosne blåbær kan være bedre enn ferske

Jo mer lilla farge, jo mer av de sunne antioksidantene.

Blåbær er et superbær med en rekke positive helseeffekter. Blant annet kan blåbær forebygge alzheimer og Parkinson, og redusere risiko for å få hjerteinfarkt.

Å ha blåbær til frokost, for eksempel oppå havregrøten, sammen med müslien og yoghurten, eller i en smoothie er supert. Da får du i deg en daglig dose av superbæret.

Billigst er best

Men hva slags blåbær kjøper du? Du er kanskje av dem som kjøper de friske bærene i butikken? Det er faktisk bedre å gå for de frosne blåbærene fra frysedisken. Ikke bare er disse billigere, men de er som regel av en annen og sunnere type enn de friske blåbærene. Og hvis du lurte - frosne bær har samme høye næringsinnhold som friske.

De friske blåbærene er nemlig som oftest hageblåbær, som er større enn viltvoksende skogsblåbær. Hageblåbærene har mildere smak enn skogsblåbær, og er dessuten hvite inni.

Og det er her det ligger. Det er nemlig i den lilla fargen at de sunne antioksidantene befinner seg. Dermed har skogsblåbær høyere innhold av antioksidanter enn hageblåbær.

De frosne blåbærene vi finner i frysedisken er ikke store hageblåbær som er hvite inni, men mindre skogsblåbær som har den fine lillafargen tvers gjennom.

Som oftest er disse skogsblåbærene importert fra Sverige, Finland eller Canada, der man har ryddet store områder for kratt og trær og latt blåbærlyngen overta.

LES OGSÅ: Jordbær må vaskes rene

Ville bær aller best


I en artikkel hos Nrk.no bekrefter Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt dette.

– Vi vet at det er en høyere andel av antioksidanter i skogsblåbær enn i hageblåbær.

Om du har sjansen til å sette til skogs i juli og august og plukke blåbær for harde livet så gjør endelg det.

Fryser du dem ganske umiddelbart holder næringsnivåene seg, og du kan kose deg med sunne blåbær hele året. Men får du ikke plukket selv, er det altså bare å velge fra frysedisken.

LES OGSÅ: Har du hørt om Aronia?

Så stor er forskjellen


I en stor forskningsstudie ved Universitetet i Oslo ble nivå av antioksidanter målt i en rekke matvarer, deriblant frukt.

Her kom skogsblåbær på en 3. plass med et antioksidantnivå på 8,23 mmol/100 g, mens hageblåbær kom på 12. plass med et nivå på 3,64 mmol/100 g. (Mmol står for millimol per liter.)

På 1. og 2. plass kom forøvrig nyper og krekling, med nivåer på hhv. 39,46 og 9,17. Se hele studien her.

LES OGSÅ: Nyper er sunnere enn blåbær

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: