Lavkarbo

Frukt og grønnsaker du kan spise på lavkarbo-diett

Det er ikke slik at du må styre unna alt.

<strong>BJØRNEBÆR OG BRINGEBÆR:</strong> Er blant matvarene du som går på lavkarbo "trygt" kan spise.  Foto: Scanpix
BJØRNEBÆR OG BRINGEBÆR: Er blant matvarene du som går på lavkarbo "trygt" kan spise. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Lavkarbo har lenge vært et omdiskutert tema.

Er det bra for deg, eller er det ikke?

Én ting er sikkert, og det er at det er ingen grunn til å droppe grønnsaker, frukt og bær.

For selv om bananer og druer riktignok inneholder massevis av karbohydrater, finnes det mange andre og gode alternativer.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise pai

Vel så viktig når du går på lavkarbo

- Frukt, bær og grønnsaker er vel så viktig når du går på lavkarbodiett som ellers, sier Marie Brochmann, som har en bachelorgrad i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole og er ernæringsrådgiver ved ICON studio.

Ikke så overraskende - enten du går på lavkarbo eller ikke, så inneholder grønnsaker, frukt og bær en rekke vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber kroppen din trenger.

Blåbær kan for eksempel bidra til å skjerpe hjernen din gjennom hele dagen!

Grilled vegetables on a wooden cutting board. Top view Foto: bit24 - Fotolia
Grilled vegetables on a wooden cutting board. Top view Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

- Såfremt du ikke følger en ekstrem lavkarbodiett - for eksempel ketogen-dietten, hvor du skal innta mindre enn 30 gram karbohydrater hver dag, så vil du fint kunne inkludere de fleste frukt, bær og grønnsaker i kosten din, sier Brochmann.

Disse fruktene kan du spise på lavkarbo

Men hvis du går på en lavkarbodiett gjelder det likevel å finne dem som ikke inneholder så mye karbohydrater - og hvilke er det?

- Cantaloupe melon, appelsin, rabarbra, bjørnebær, multer og bringebær er eksempler på frukt og bær du fint kan inkludere i et lavkarbo-kosthold, sier ernæringsfysiologen.

- Av grønnsaker er spinat, asparges, avokado og oliven eksempler på grønnsaker som inneholder mindre karbohydrater.

LES OGSÅ: Tåler du ikke melkeprodukter?

Her er frukten og grønnsakene du bør spise mer av

Hvis du vil ha flere gode tips har i tillegg Bama.no laget en fin oversikt på sine nettsider, der du kan se akkurat hvor mye karbohydrater det finnes i frukt og grønt.

<strong>OLIVEN:</strong> De inneholder bare 0,3 gram karbohydrater per 100 gram, og er en god kilde til sunt fett.  Foto: sonyakamoz - Fotolia
OLIVEN: De inneholder bare 0,3 gram karbohydrater per 100 gram, og er en god kilde til sunt fett. Foto: sonyakamoz - Fotolia Vis mer

For eksempel - grønnsaker:

  • Spinat - 0,4g karbohydrat/100 g
  • Asparges - 1,1 g karbohydrat/100 g
  • Agurk - 1,2 g karbohydrat/100 g
  • Artisjokk - 1,3 g karbohydrat/100 g
  • Stangselleri - 1,3 g karbohydrat/100 g
  • Bladsalat - 1,5 g karbohydrat/100 g
  • Persille - 1,6 g karbohydrat/100 g
  • Tomat - 1,7 g karbohydrat/100 g
  • Kinakål - 1,8 g karbohydrat/100 g
  • Brokkoli - 1,9 g karbohydrat/100 g
  • Oliven - 0,3 g karbohydrat/100 g
  • Avokado - 0,5 g karbohydrat/100 g

Spiser du disse regelmessig, får du i deg viktige næringsstoffer som vitamin A, folat, vitamin C, vitamin K, jern, kalium, kalsium, kostfiber, i tillegg til sunt fett fra avokado og olivenolje.

Frukt og bær:

healthy raspberries harvested from the forest Foto: lbordeafeliciea - Fotolia
healthy raspberries harvested from the forest Foto: lbordeafeliciea - Fotolia Vis mer
  • Rabarbra - 0,7 g karbohydrat/100 g
  • Lime - 0,8 g karbohydrat/100 g
  • Sitron - 2,2 g karbohydrat/100 g
  • Bringebær - 3,2 g karbohydrat/100 g
  • Cantaloupmelon - 4,2 g karbohydrat/100 g
  • Bjørnebær - 6,4 g karbohydrat/100 g
  • Jordbær - 6,6 g karbohydrat/100 g

Ifølge Brochmann gjelder det å kombinere og velge i alle regnbuens farger.

- Da sikrer du at du får i deg flere viktige næringsstoffer. Stikkordet er variasjon. Velg for eksempel grønnkål, tomat, sitron og blåbær, forteller Brochmann.

LES OGSÅ: Avokado er slankende

Så mye bør du få i deg hver dag

Ifølge ernæringsfysiologen bør du som går på lavkarbodiett få i deg omkring 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag, i likhet med hvis du ikke går på diett.

- Dette er for å sikre deg din daglige dose med vitaminer, mineraler og antioksidanter, sier hun.

Ettersom helsedirektoratet anbefaler at du får i deg rundt 250 gram med grønnsaker hver dag så bør altså en stor del av dette være grønnsaker. Og her er det allerede behov for litt skjerping, ettersom kun 13 prosent av kvinner får til dette fra før av.

<strong>SPIS MER GRØNT:</strong> Ifølge helsedirektoratet er det kun 13 prosent av kvinner som får i seg den anbefalte mengden grønnsaker om dagen, så alle kan med fordel øke inntaket. Foto: Fotolia
SPIS MER GRØNT: Ifølge helsedirektoratet er det kun 13 prosent av kvinner som får i seg den anbefalte mengden grønnsaker om dagen, så alle kan med fordel øke inntaket. Foto: Fotolia Vis mer

Hvis du syns det er vanskelig å få i deg nok - spesielt når noen av favorittgrønnsakene må reduseres, så husk at det nesten alltid finnes alternativer.

- Gulrot er typisk en grønnsak som inneholder litt karbohydrater. Gulroten er kjent for sitt innhold av betakaroten. Da kan du bytte den ut med andre grønnsaker som er rike på betakaroten, men har lavere innhold av karbphydrater. For eksempel mørkegrønne grønnsaker som brokkoli og spinat, sier Brochmann.

- Banan og druer er frukter som inneholder mye karbohydrater. Banan er likevel en fin kilde til kalium. Her kan du bytte den ut med squash, som inneholder mindre karbohydrater.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer