Frukt

Frukten nordmenn helt glemte

Men den er en stor favoritt blant stjernekokkene.

HAR DU HØRT OM FRUKTEN KVEDE? Selv om nordmenn har glemt den helt, er den en favoritt blant stjernekokkene. I tillegg inneholder den C-vitaminer og mineralene fosfor, kalium og kalsium. Foto: Frukt.no
HAR DU HØRT OM FRUKTEN KVEDE? Selv om nordmenn har glemt den helt, er den en favoritt blant stjernekokkene. I tillegg inneholder den C-vitaminer og mineralene fosfor, kalium og kalsium. Foto: Frukt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Julen nærmer seg med stormskritt og det er ikke lenge før menyen er fullpakket med ribbe, lefser, medisterkaker og sylte.

Så, hvorfor ikke sørge for å øke inntaket ditt av frukt i tiden frem til julen?

Og selv om du kanskje allerede har kastet ned noen kilo med klementiner, finnes det også mange andre gode alternativer.

En av dem du definitivt bør prøve er kvede - olditsfrukten som nordmenn glemte, skriver Bama.no.

LES OGSÅ: 10 matvarer under 40 kcal

Elsket av stjernekokkene

Kvede er en frukt med flere tusen års kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, men er sjelden å se på middagsbordet i dag.

Som egentlig er veldig synd.

Frukten er nemlig elsket av stjernekokkene, og den kan by på en spennende og søt smak, som kan minne litt om en blanding av eple og pære - men med litt mer syrlighet.

Siden frukten både er hard og bitter når den er rå, må du imidlertid koke, dampe eller bake den før den kan spises. Da vil den bitre smaken bli helt borte.

LES OGSÅ: Slik lager du ekte vaniljesukker

Inneholder viktige mineraler

Ikke nok med at frukten er en favoritt hos mange av stjernekokkene, men den har også noen fordelaktige ingredienser, skriver Frukt.no.

Den inneholder riktignok ikke like mye C-vitaminer som appelsiner, men den inneholder likevel et godt innhold av mineralene fosfor, kalium og kalsium, som blant annet kan styrke beinbygningen din.

Syrligheten i frukten kommer imidlertid fra vinsyre og eplesyre, så pass på at du ikke spiser frukten rett før du skal pusse tennene dine, siden det kan bidra til skade og misfarging.

Kvede blir ofte brukt som smakstilsetning i likører, eplepaier, syltetøy og mos. Den inneholder mye pektin, og er derfor velegnet til gelé og marmelade. Skarpe oster og kvedemarmelade skaper en god smakskombinasjon.

Marmeladen passer også godt til enkelte kjøtt- og kyllingretter.

LES OGSÅ: Dette kan ta knekken på bakterier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer