Så, hvorfor ikke sørge for å øke inntaket ditt av frukt i tiden frem til julen?
Og selv om du kanskje allerede har kastet ned noen kilo med klementiner, finnes det også mange andre gode alternativer.
En av dem du definitivt bør prøve er kvede - olditsfrukten som nordmenn glemte, skriver Bama.no.
LES OGSÅ: 10 matvarer under 40 kcal
Elsket av stjernekokkene
Kvede er en frukt med flere tusen års kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, men er sjelden å se på middagsbordet i dag.Som egentlig er veldig synd.
Frukten er nemlig elsket av stjernekokkene, og den kan by på en spennende og søt smak, som kan minne litt om en blanding av eple og pære - men med litt mer syrlighet.
Siden frukten både er hard og bitter når den er rå, må du imidlertid koke, dampe eller bake den før den kan spises. Da vil den bitre smaken bli helt borte.
LES OGSÅ: Slik lager du ekte vaniljesukker
Inneholder viktige mineraler
Ikke nok med at frukten er en favoritt hos mange av stjernekokkene, men den har også noen fordelaktige ingredienser, skriver Frukt.no.Den inneholder riktignok ikke like mye C-vitaminer som appelsiner, men den inneholder likevel et godt innhold av mineralene fosfor, kalium og kalsium, som blant annet kan styrke beinbygningen din.
Syrligheten i frukten kommer imidlertid fra vinsyre og eplesyre, så pass på at du ikke spiser frukten rett før du skal pusse tennene dine, siden det kan bidra til skade og misfarging.
Kvede blir ofte brukt som smakstilsetning i likører, eplepaier, syltetøy og mos. Den inneholder mye pektin, og er derfor velegnet til gelé og marmelade. Skarpe oster og kvedemarmelade skaper en god smakskombinasjon.
Marmeladen passer også godt til enkelte kjøtt- og kyllingretter.
LES OGSÅ: Dette kan ta knekken på bakterier