FRÅTS MED GOD SAMVITTIGHET: Alt dette er bra for deg. Foto: Getty Images/Comstock Images
FRÅTS MED GOD SAMVITTIGHET: Alt dette er bra for deg. Foto: Getty Images/Comstock Images
Frukt

Frukten som faktisk funker

For blodtrykket, for hjertet, for kolesterolet og for huden.

Det blir jo aldri usunt, men hvor stor helseeffekt den enkelte frukten har varierer.

Her er topplisten over frukt som både smaker og gjør godt:

BRA: Banan Foto: www.imagesource.com
BRA: Banan Foto: www.imagesource.com Vis mer
BEST: Fiken
BEST: Fiken Vis mer

For blodtrykketSeks ferske fiken inneholder 891 milligram kalium, som er med på å holde blodtrykket lavt. Seks fiken gir deg altså 20 prosent av dagsbehovet for kalium. En stor banan gir deg ti prosent. En nylig studie fra Nederland viste at et kosthold rikt på kalium er med på å øke livslengden hos folk over 55 år. Kalium er også bra for beinbygningen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grønne bananer

Se etter fiken som har en tørr overflate og som føles tunge i hånden. En perfekt moden fiken kan ha små sprekker der fruktsaften presser seg ut.
Ha gjerne fikenen i youhurten din, sammen med cottage cheese, havregryn eller i en grønn salat. De er også deilige sammen med myke oster som chevre og brie.

OPPSKRIFT: Mango- og banansmoothie

BRA: Røde druer Foto: Colourbox.com
BRA: Røde druer Foto: Colourbox.com Vis mer
BEST: Litchi Foto: Image Source
BEST: Litchi Foto: Image Source Vis mer

Godt for hjertetEn fransk studie har vist at litchi er frukten med nest høyest innhold av polyfenoler av de som til nå er undersøkt. Litchi har hele 15 prosent mer av det hjertevennlige stoffet enn druer. Polyfenoler ser også ut til å ha en viktig kreftforebyggende rolle.

Velg litchi-frukt som har fått noen få svarte flekker på skallet. Skallets farge kan variere fra rødt til brunt. Frukten skal gi litt etter når du klemmer forsiktig på den. Skallet skal være intakt og frukten bør fortsatt sitte på stilken.
Skrell frukten før bruk. Den søte smaken passer godt i wok- og kyllingretter.

LES OGSÅ: Slik vet du om frukten er fersk

BRA: Appelsiner Foto: Image Source
BRA: Appelsiner Foto: Image Source Vis mer
BEST: Guava Foto: www.imagesource.com
BEST: Guava Foto: www.imagesource.com Vis mer

For fin hudGuava inneholder hele fem ganger så mye C-vitaminer som appelsiner. Dette vitaminet viktig for produksjonen av kollagen i huden. I en studie av 4000 amerikanske kvinner mellom 40 og 74 kom det fram at de som spiste mye vitamin C hadde færre rynker enn de andre. En annen studie har vist at guava også inneholder stoffer som hjelper kroppen til å bekjempe farlige bakterier som kan finnes i maten. Videre er frukten proppet med antioksidanter, faktisk like mye som blåbær og brokkoli.

Bruk nesa når du skal kjøpe guava; det skal lukte blomster av den. Videre skal den gi litt etter når du klemmer på den. Skallet skal være tynt og ha en lys grønn til gul fagre.
Bruk guava i fruktsalater, eller lag søt saus ved å skjære den i biter som du koker i litt vann. De små frøene er fullt spiselige. Du kan også lage en herlig smoothie: Kjør en halv guava, en halv banan, en neve jordbær, en halv desiliter soyamelk og noen isbiter i blenderen. Nam!

LES OGSÅ: Slik lager du herlig juice

BRA: Epler Foto: www.imagesource.com
BRA: Epler Foto: www.imagesource.com Vis mer
BEST: Asiatisk pære
BEST: Asiatisk pære Vis mer

Godt for kolesterolnivåetEn stor asiatisk pære (også kalt nashi- eller koransk pære) inneholder nesten 10 gram fiber, omtrent halvparten av dagsbehovet ditt. Et stort eple inneholder cirka fem gram fiber, som er med på å holde kolesterolnivået i kroppen nede. En fiber-studie gjort i Baltimore viste at de som fikk i seg mye fiber hadde lavest kolesterolnivå blant testpersonene. De var også de slankeste, så fiber kan også bidra til å holde vekten nede.

Se etter asiatiske pærer som kjennes faste ut. De skal ha en blomsteraktig duft og glatt brungult skall.
Skjær pærene i terninger og bland dem med salat, geitost, valnøtter og mandarinbåter.
Eller du kan lage dessert: Del skall- og kjernefrie pærer i to, og legg dem i stekepanna med en desiliter hvitvin, en teskje honning, en teskje frisk, raspet ingefær. Hell så over med vann til pærene er dekket, og la dette putre i 40 minutter.

LES OGSÅ: Den store epleguiden

BRA: Vannmelon Foto: www.imagesource.com
BRA: Vannmelon Foto: www.imagesource.com Vis mer
BEST: Papaya Foto: Image Source
BEST: Papaya Foto: Image Source Vis mer

Mot kreftPapaya er en av våre beste kilder til beta-kryptoxantin, som forskerne mener kan beskytte mot lungekreft. I likhet med vannmelon er papaya også en god kilde til lykopen, som kan beskytte mot ulike former for kreft i mage, tarm og prostata. Papaya har også vist seg effektivt mot brannskader.

Papayaen skal gi litt etter i kjøttet når du klemmer på den.
Skjær frukten i skiver på langs, og fjern frøene inni. Hell over litt sitronsaft og hugg innpå.
Eller du kan skjære frukten i terninger og blande den med biter av mango, chili, løk, bringebær, sitronjuice og koriander. Serveres til grillet fisk.
Til forsiden