Aldring

Frukten som kan holde deg ung

Inneholder spesielle antioksidanter som forebygger sykdommer og aldring.

SPIS MER AVOKADO: Antioksidantene du finner i avokado har større fordeler en annen frukt siden de kan bekjempe frie radikaler og dermed forebygge aldring og sykdom.  Foto: Thinkstock.com
SPIS MER AVOKADO: Antioksidantene du finner i avokado har større fordeler en annen frukt siden de kan bekjempe frie radikaler og dermed forebygge aldring og sykdom. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Avokadoen har tidligere fått et dårlig rykte, men det kan vise seg å være ufortjent.

Den inneholder riktignok mye fett og dermed en god del kalorier, men det vil ikke si at den ikke har sine helsefordeler.

For selv om kalorier er kalorier, er det hjertevennlige, enumettede fettet du finner i avokadoen, supert for kroppen på alle vis.

I tillegg viser en ny studie at olje fra den vitaminrike frukten kan bidra til å forebygge aldring og sykdommer, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe lettmaten

Kan forebygge aldring, hjertesykdom og kreft

Flere ferske tester viser at olje fra avokado kan bekjempe frie radikaler - farlige molekyler som har sammenheng med både aldring, hjertesykdom og kreft.

I studien kunne forskerne se at olje fra avokado bidro til at cellene kunne overleve eksponering fra høy konsentrasjon av jern - et stoff som produserer store mengder frie radikaler.

Avokadoolje har en lignende sammensetning som olivenolje. Olivenoljen blir spesielt brukt i middelhavsland, hvor også antall tilfeller av kroniske sykdommer er svært lave. Forskerne mener nå at avokadoolje kan bli den nye olivenoljen.

- Vi må fortsatt se om effekten vi har sett på cellene vil ha den samme effekten på større organismer, som mennesker, forteller Mr Christian Cortes-Rojo ved universitetet i Mexico, og en av forskerne bak studien.

LES OGSÅ: Ferdigmat til middag? Dette bør du se etter

Inneholder spesielle antioksidanter

De frie radikalene vil du spesielt finne mye av inne i «mitokondriene» i kroppen. «Mitokondrier» kan sammenlignes med et organ som er inne i cellene våre, og har som jobb å forvandle maten vi spiser til energi.

- I motsetning til avokadoen, klarer ikke antioksidantene i andre frukter og grønnaker å ta seg inn i mitokondriene, forteller Cortes-Rojo.

- Dermed fortsetter de frie radikalene å skade mitokondriene, som fører til at produksjonen av energi stopper opp, og cellen kollapser og dør.

Som en analogi kan du tenke deg at man bare rydder opp oljen etter et oljeutslipp, og ikke fikser kilden til lekkasjen i sjøen. Dermed vil fisken dø uansett.

LES OGSÅ: Denne maten bør du være obs på

Frie radikaler kan ødelegge DNA

Ustabile frie radikaler er et naturlig avfallsstoff som kommer av stoffskiftet vårt, men mengdene kan øke til et mer farlig nivå som følge av sigarettrøyk, forurensning og stråling.

Da vil de frie radikalene skape kaos i kroppen ved å utløse kjedereaksjoner som ødelegger cellemembraner, proteiner og til og med DNA. Det er sagt at dette er en av de største driverne til aldring, i tillegg til skader på blodårene og kreft.

Selv om det fortsatt er behov for videre studier, er det likevel lovende at olje fra avokado kan bidrar til at cellene lettere overlever eksponering fra frie radikaler.

Tidligere studier fra Mexico viser at avokado har flere fordeler. Blant annet kan frukten senke nivået av dårlig kolesterol i blodårene, i tillegg til andre fettstoffer i blodårene som er koblet til diabetes.

Frukten er også smekkfull av kalium og B-, E-, K-, A- og C-vitaminer. Dette i tillegg til andre kolesterolsenkende stoffer og antioksidanter som er spesielt bra for nervesystemet.

LES OGSÅ: Gjør du denne frokosttabben?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer