Kosthold

Frykten for føden

Det kan virke som om det har blitt en risikosport å spise mat. Gilde måtte nylig trekke 65 tonn kjøttdeig fra markedet, og vi frykter fugleinfluensa i kyllingen og giftstoffer i laksen. Før helgen ble kugalskap påvist i Sverige. Har maten blitt vår verste fiende?

Frykten for føden
Publisert
Sist oppdatert
- Folk bør i første omgang gjøre noen refleksjoner rundt hvor mange dødsfall vi har i Norge som følge av matinfeksjoner og matforgiftninger. Det er svært få. Vi bør altså ikke bli hysteriske, sier Solveig Ruud. Hun er fagutdannet innen ernæring, helse og miljøfag og journalist i Aftenposten. Ruud mener det er liten grunn til å frykte råvarene i seg selv. - Vi har svært streng næringsmiddellovgivning. Den er harmonisert med EUs regelverk, siden vi er medlemmer av EØS. For land utenfor EØS, kan det bare importeres mat fra bedrifter som er godkjent av EU på forhånd, sier Ruud.Hun advarer likevel mot lemfeldig omgang med råvarer.- Det er lurt å ta visse forholdsregler. Forbrukerne bør tenke over at både kylling, svin og storfekjøtt (spesielt oppmalt) inneholder bakterier som kan føre til sykdom, sier Ruud.Kjøttdeig kan inneholde e.colibakterier - også kalt hamburgerbakterier fordi den kan finnes i tarmene hos storfe. Kylling kan ha campylobacter i seg. Bakterien er den vanligste årsaken til magesyke i vestlige land og gjør flere syke enn salmonella.- Gjennomsteker du maten, blir risikoen nesten alltid fjernet. Biffen kan likevel være rå i midten uten at du blir syk, siden for eksempel e.coli sitter utenpå kjøttet, sier Ruud.-Risikoen for å bli syk er ikke så stor at du bør gå rundt å tenke på dette. Det er langt farligere å gå uten refleks i vintermørket. Frykten kan kanskje være en større fiende enn bakterier og giftstoffer i seg selv, dersom frykten får deg til å unngå visse matvarer og heller velge et ensidig kosthold med «trygge» matvarer.- Mange undersøkelser har vist at laks og annen fet fisk inneholder en del av miljøgiften PCB og dioksiner, likevel er det langt farligere å slutte å spise fiskefett enn å ha en laksemiddag i ny og ne. Det sikreste en som forbruker kan gjøre, er å aldri legge opp til et ensidig forbruk av noen råvarer, sier Ruud.Slik bør du behandle maten:
 • Sørg for å gjennomsteke oppmalt kjøtt
 • Vask hendene etter at du har tatt på rått kjøtt, særlig hvis du skal ta på salat eller andre matvarer som ikke skal stekes etterpå
 • Vask kniver og fjøler etter at de har vært i kontakt med rå kjøttvarer
 • Sørg for å kjøle ned matrester så fort som mulig, det gir bakteriene dårligere vekstbetingelser
 • Vask grønnsaker og frukt før bruk
 • Vær nøye med håndvask etter toalettbesøk
 • Er du blitt mer forsiktig med å spise fugl, laks og kjøttdeig? Si din mening her!LES MER OM MATFRYKTEN: - Nesten umulig å få fugleinfluensa

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer