FRYKTER RYNKENE: Det er riktignok kreft og tannhygiene som har størst innvirkning på røykerne, men undersøkelser viser at svært mange kvinner stumper røyken for å unngå rynkene.  Foto: Thinkstock.com
FRYKTER RYNKENE: Det er riktignok kreft og tannhygiene som har størst innvirkning på røykerne, men undersøkelser viser at svært mange kvinner stumper røyken for å unngå rynkene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Røyk

Frykten for rynker får kvinner til å stumpe røyken

Skremmer oss nesten like mye som risikoen for kreft, viser forskning.

Publisert
Er du fortsatt usikker på om du klarer å stumpe røyken?

Dersom du er kvinne bør du virkelig vurdere det, ettersom kvinner er mer utsatt for både lungekreft og hjerteinfarkt.

Det er imidlertid ikke bare helseaspektene som får røykere til å stumpe siggen.

En ny undersøkelse viser at mange kvinner bekymrer seg nesten like mye for hva slags effekt uvanen har på utseendet, som risikoen for å få kreft. Og det er særlig rynkene vi bekymrer oss for.

Menn på sin side, er mer redd for impotens, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Dette er like farlig som å røyke

Vil tilpasse advarslene ytterligere

Det er en kjent sak at røyking er skadelig for helsen. Ikke bare øker røyking risikoen for livstruende sykdommer som kreft og hjertesykdommer, men studier viser også at sigarettene rett og slett kan gjøre at hjernen din «råtner».

For å motivere flere til å slutte undersøker nå eksperter hva det er som får folk til å kutte røyken.

– Åtte av ti røykere ønsker å slutte. Ved å bruke bilder på pakkene som treffer gruppene mer målrettet i forhold til hva som bekymrer dem mest, kan vi nå ut til enda flere, sier Professor Brian Williams ved Stirling University i England.

– Hvis vi vet at en merkevare har større markedsverdi blant enkelte grupper - for eksempel kvinner - kan vi designe bilder som passer til deres demografi, som utseende eller fruktbarhet, sier han.

LES OGSÅ: Derfor får du kviser av solkremen

Kvinner bekymrer seg for rynker

For noen år siden ble det lovpålagt at alle røykpakker skal ha ett av 42 bilder på forsiden av pakken, og en av tre ulike advarsler mot å røyke.

Det er altså disse bildene forskerne ønsker å gjøre enda mer effektive, slik at enda flere kan finne motivasjonen til å blir røykfrie.

Professor Williams og hans kolleger (Les mer om studien her!) analyserte over 19.000 spørreundersøkelser fra hele Storbritannia, og selv om det fortsatt er helseaspektene som gjør sterkest inntrykk, er det interessant hvordan kvinner bekymrer seg over utseende.

– De kvinnelige røykerne ble mye mer påvirket enn menn av bildene som viste hvordan røyking påvirker hudens aldringstegn, sier Williams.

Det var likevel bilder som de fleste av oss vil kjenne igjen som gjorde sterkest inntrykk. Dette inkluderte et bilde av en svulst på halsen (80 prosent), skadede tenner (77 prosent) og skadede lunger (72 prosent).

I tillegg var det tydelig at kvinnene ble mer påvirket av bildene som var assosiert med graviditet og barn.

LES OGSÅ: Ble mamma for søsterens barn

Vil ha mer målrettet bilder på pakkene

Forskerne kunne også se at det var spesielt studenter og personer med utdanning som var mest opptatt av de utseendemessige følgene av røyk.

Kvinner mellom 16-39 år ble størst påvirket av effekten det har på graviditet og fruktbarhet.

Med tanke på dette mener forskerne at spesifikke bilder kan ha større effekt på enkelte grupper, og at det derfør bør vurderes om beskjedene i antirøyking-kampanjene bør være mer målrettet.

For eksempel plassere spesifikke bilder på produkter som vanligvis blir kjøpt av de unge, voksne, utdannede eller kvinnelige røykerne.

LES OGSÅ: Ja, røyking gjør deg mer fyllesyk

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer