Helse & Livsstil

Fugleinfluensa i Skottland øker sykdomsfaren i Norge

Etter at det ble bekreftet at en død svane i Skottland hadde fugleinfluensa, øker risikoen for at sykdommen også kan komme til Norge.

Fugleinfluensa i Skottland øker sykdomsfaren i Norge
Publisert
Sist oppdatert
Svanen ble funnet død 29. mars, og man har nå fått påvist fugleinfluensavirus av typen H5 i den. Dersom nærmere prøver viser at svanen var smittet med det fryktede H5N1-viruset, øker dette sjansen for at sykdommen vil komme til Norge. Dette fordi det er første gang virussmitten har blitt påvist i Nordsjøen, skriver Mattilsynet i en pressemelding. 4. april ble det også påvist fugleinfluensa i en stor fjørfebestand i Tyskland.Veterinærinstituttet mottar stadig døde fugler til undersøkelse. Siden 16. februar har de mottatt 948 fugler. Alle de 914 prøvene som er ferdig testet, har vært negative. Finner du flere døde fugler innenfor samme område, ber Mattilsynet om at du straks ringer dem på telefon 06040 for å rapportere funnet.Faren for at mennesker skal smittes av fugleinfluensa, er svært liten. Mattilsynet ber publikum ta følgende forholdsregler når de er i kontakt med fugler:
 • Ikke ta på fugler som er døde eller virker syke.
 • Barn skal oppfordres til å unngå kontakt med døde og syke fugler og fugleskitt.
 • Ved mating av villfugl bør du unngå direkte kontakt med fuglene. Etter håndtering av fuglebrett, frøautomater og lignende bør du vaske hendene godt.
 • Vask hendene ofte, og etter all kontakt med fugl.
 • Flere gode råd og informasjon om fugleinfluensa finner du på Mattilsynets egne sider om emnet.LES OGSÅ:
 • Døde ender hadde ikke fugleinfluensa
 • Døde fugler funnet på Jæren
 • - Nesten umulig å få fugleinfluensa
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer