Helse & Livsstil

Fylla gjør deg kjedelig

Drikker du for mye, kan du miste evnen til å forstå vitser.

FULL FART: Alkohol er en naturlig del av manges sosiale liv, men det er viktig å ha kontroll på forbruket. Vet du hvor mye du drikker i uka? Foto: Colourbox
FULL FART: Alkohol er en naturlig del av manges sosiale liv, men det er viktig å ha kontroll på forbruket. Vet du hvor mye du drikker i uka? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et glass rødvin i ny og ne har vist seg å ha positive effekter for helsen, mens for mye alkohol er skadelig for kroppen. Og ikke bare det - ny forskning viser at du faktisk står i fare for i miste din humoristiske sans om du overdriver drikkingen.

Ved en klinikk i Bochum i Tyskland ble det gjort en studie av 29 pasienter med alkoholproblemer. Forskerne gjorde en rekke tester for å måle pasientenes humør, intellektuelle evne, hukommelse, psykomotoriske evner og evne til å forstå vitser. Testresultatene ble målt opp mot resultatene til 29 personer med et normalt forhold til alkohol.

Da vitseforståelsen ble satt på prøve, kom de som hadde drikkeproblemer til kort. De fikk høre deler av en vits, og deretter fikk de velge mellom fire ulike avslutninger på vitsen. De skulle velge den som åpenbart var morsomst, og som ga vitsen et poeng.
Bare 68 prosent av pasientene klarte det, mot 92 prosent av de friske testpersonene.

Alkoholikerne gjorde det også dårligere på hukommelsestesten, og på testen som omhandlet mental evne. Forskerne mener det er grunn til å tro at når disse evnene er skadet, vil det også påvirke evnen til å forstå vitser og finne dem morsomme.

Alkoholens skadevirkninger kan med andre ord påvirke menneskers sosiale evner, og gjøre dem mindre i stand til å fungere sammen med andre.
Kunnskapen om dette bør tas i betraktning når man lager rehabiliteringsprogrammer for alkoholikere, er forskernes konklusjon.


LES OGSÅ:
 • Røykere drikker mer
 • Blogg: Et glass til?
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer