TISS: Du gjør lurt i å gå på do før og etter sex hvis du sliter med urinveisinfeksjoner.  Foto: Fotolia
TISS: Du gjør lurt i å gå på do før og etter sex hvis du sliter med urinveisinfeksjoner. Foto: Fotolia Vis mer

Tisse Etter Sex

Gå på do før OG etter sex

Sliter du med hyppige urinveisinfeksjoner? Da gjør du lurt i å tisse før og etter samleie.

Publisert

KK.NO: Du gjør lurt i å gå på do etter sex. Sex er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner får urinveisinfeksjon.

Helst bør du ta en tur på toalettet innen 15 minutter etter sengekosen, ifølge Apotek 1.

Grunnen til at du skal tømme deg relativt raskt etter sex, er at bevegelsene under et samleie kan presse bakterier fra de nederste delene av urinrøret opp i blæren.

Dette kan rett og slett føre til en urinveisinfeksjon, eller sopp. 

LES OGSÅ: Han kan gi deg urinveisinfeksjon

Hvorfor 15 minutter?

– Det er vanlig å anbefale kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjoner å gjøre det til en vane å late vannet etter samleie, selv om det mangler vitenskapelig dokumentasjon for at det har effekt. Legehåndboka angir at dette i tilfelle bør skje innen 15 minutter etter samleie, sier Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør i Apotek 1, til KK.no.

Jo lengre du venter, jo større er risikoen for at bakteriene når urinblæren. Bakterier trives nemlig godt i kroppsvarm urin, så her ligger forholdene godt til rette for at de skal formere seg og skape en infeksjon, har KK.no tidligere skrevet.

Nesten 80 prosent av alle urinveisinfeksjoner skjer hos unge kvinner innen 24 timer etter samleie, ifølge NYtimes.com.

De første 48 timene etter et samleie er risikoen for å få en urinveisinfeksjon økt med hele 60 ganger, ifølge Apotek 1.

LES OGSÅ: Dette bør du fortelle gynekologen din

Gå på do før og etter sex

Hvis du ofte sliter med urinveisinfeksjon gjør du lurt i å gå på do rett før og rett etter sex, ifølge Beverly Whipple, sexforsker og rådgiver på nettsiden healthywomen.org.

– Noen kvinner klarer ikke å urinere umiddelbart etter sex, sannsynligvis fordi musklene som kontrollerer utgivelsen av urin ikke vil slappe av. Dermed forblir urinen i blæren, noe som øker risikoen for infeksjon, advarer Whipple.

TA DEG TID: Noen kan faktisk få problemer med å gå på do etter sex, fordi muskelen som slipper ut urinstrålen ikke vil slappe av.  Foto: Fotolia
TA DEG TID: Noen kan faktisk få problemer med å gå på do etter sex, fordi muskelen som slipper ut urinstrålen ikke vil slappe av. Foto: Fotolia Vis mer

Dersom du har en tendens til å få urinveisinfeksjon i forbindelse med sex anbefaler Whipple følgende:

– Spør partneren din om han kan være litt mer forsiktig under sex-akten. Du kan også prøve å endre posisjoner, kanskje med deg på toppen, foreslår hun til en leser.

LES OGSÅ: Derfor kommer urinveisinfeksjonen tilbake

Unge kvinner har ofte urinveisinfeksjon

I aldersgruppen 26-30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon.

Tilstanden er svært vanlig og utgjør omtrent 3,5 prosent av alle henvendelsene i allmennpraksis, har KK.no tidligere skrevet.

LES OGSÅ: Slik kan du bli kvitt blærekatarr

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer