Skjærebrett

Gamle skjærebrett kan bli bakteriebomber

Sjekk hvorfor du bør være ekstra nøye med rengjøringen.

SKJÆREBRETTET: Dersom det begynner å bli ganske slitt, og få dype riller etter kniven, er det lurt å være ekstra nøye med rengjøringen.  Foto: maskarad - Fotolia
SKJÆREBRETTET: Dersom det begynner å bli ganske slitt, og få dype riller etter kniven, er det lurt å være ekstra nøye med rengjøringen. Foto: maskarad - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvor ofte bytter du ut skjærebrettet (fjølen) hjemme?

Mest sannsynlig ikke så ofte - kanskje du til og med bruker et av skjærebrettene du selv lagde på skolen en gang?

Hvis det er tilfellet, er det ikke noen grunn til å få panikk helt ennå - det er bare desto viktigere at rengjøringen går riktig for seg.

LES OGSÅ: Nye kjemikalier kan øke risikoen for abort

Bakterier kan skjule seg i rillene

Årsaken er ganske enkelt.

Etter lang tids bruk blir det etter hvert ganske mange, og eventuelt dype riller i skjærebrettet, og her kan det skjule seg litt av hvert.

- Undersøkelser har vist at helt nye fjøler er lettere å vaske rene enn de som er brukt eller slitt. Grunnen er at bakterier kan skjule seg i hulrom og være vanskelig å få fjernet med vask for hånd, sier forsker, Solveig Langsrud i Nofima.

DYPE KUTT: - Som oftest har det ingen konsekvenser, men er du riktig uheldig kan sykdomsfremkallende bakterier overleve og smitte maten neste gang du bruker fjøla, forteller Langsrud. Foto: suzanam - Fotolia
DYPE KUTT: - Som oftest har det ingen konsekvenser, men er du riktig uheldig kan sykdomsfremkallende bakterier overleve og smitte maten neste gang du bruker fjøla, forteller Langsrud. Foto: suzanam - Fotolia Vis mer

Men hva kan konsekvensene av dette egentlig være?

- Som oftest har det ingen konsekvenser, men er du riktig uheldig kan sykdomsfremkallende bakterier overleve og smitte maten neste gang du bruker fjøla.

- Noen bakterier kan gi sykdom, selv ved lave doser, sier hun.

Hun forteller at det også kan skje at bakteriene kommer over på mat som lagres en stund, og vokser opp under lagringen.

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

Bør vaskes med vann som holder min 55 grader

Det er altså god grunn til å vaske skjærebrettet godt - men hva er godt nok?

- Bakteriene forsvinner dersom du bruker oppvaskmaskin og en temperatur på minimum 55 grader, forteller Langsrud.

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent - så enkelt!» legger til at rengjøringen avhenger en del av hva du bruker skjærebrettet til.

- Etter kutting av brød, er det nok å børste av løse smuler. Etter oppdeling av kjøtt eller fisk, er det ikke nok å tørke av med en kjøkkenklut. Da må brettet vaskes med oppvaskbørste i varmt oppvaskvann, skylles i rent vann og tørkes godt av før den settes bort. Alternativt vaske den sammen med servise i oppvaskmaskinen, sier hun.

BRUK VASKEMASKINEN: For å være sikker på at skjærefjølene er ordentlig rene, er det aller beste å sette de i oppvaskmaskinen. Der er vannet varmere og såpen sterkere. Foto: Tone Ruud Engen
BRUK VASKEMASKINEN: For å være sikker på at skjærefjølene er ordentlig rene, er det aller beste å sette de i oppvaskmaskinen. Der er vannet varmere og såpen sterkere. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

- I en oppvaskmaskinen bruker vi høyere temperatur og sterkere midler enn vi kan bruke til oppvask for hånd, og derfor er dette en effektiv måte å rengjøre skjærefjølen på, sier hun.

LES OGSÅ: 9 ting du kan vaske i oppvaskmaskinen

Kan i enkelte tilfeller være lurt å desinfisere

Det finnes imidlertid tilfeller hvor det også kan være lurt å desinfisere skjærefjøla.

- Har du mistanke om at råvaren kan inneholde farlige bakterier - som rå kylling fra utlandet, eller du er ekstra sårbar - for eksempel under kreftbehandling, kan det være en sikkerhet å desinfisere med klor eller sprit, etter at du har vasket fjøla, sier Langsrud.

Ifølge Hagesæther bør du imidlertid ikke desinfisere helt uten grunn, ettersom det legger til rette for resistente bakterier - en generelt stor utfordring i dagens samfunn.

SKJÆREFJØL: Hva du bruker den til, er imidlertid avgjørende for hvor nøye du må være med rengjøring. Blir den bare brukt til brød, holder det å børste godt av den, og vaske av den en gang i blant.  Foto: Studio Gi - Fotolia
SKJÆREFJØL: Hva du bruker den til, er imidlertid avgjørende for hvor nøye du må være med rengjøring. Blir den bare brukt til brød, holder det å børste godt av den, og vaske av den en gang i blant. Foto: Studio Gi - Fotolia Vis mer

Hvis du mistenker at skjærefjøla har gjort sitt, skal du ikke nøle med å kaste den.

- Det finnes ikke noen bestemt regel for når du bør bytte den ut, men er fjøla porøs og misfarget etter langvarig bruk, kan det være klokt å bytte den ut. Noen bruker imidlertid en egen fjøl til brød - hvor man finner lite farlige bakterier og da holder det å vaske den en gang i blant, sier Langsrud.

Bruker du skjærebrettet fra sløydtimene på 80-tallet til kun å skjære brød, er det altså ikke sikkert at tiden er omme for den helt ennå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer