Sminke

Gammel sminke kan gjøre deg syk

Blant annet kan en utgått foundation føre til både eksem og akne.

IKKE DEL DENNE: Låner du vekk maskaraen din til en venninne er faren stor for at du kan få en øyeinfeksjon.  Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE DEL DENNE: Låner du vekk maskaraen din til en venninne er faren stor for at du kan få en øyeinfeksjon. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kosmetikk som er utgått på dato kan være rene bakteriemagneten, men kvinner flest har ikke peiling på hvor lang levetid de enkelte produktene har.

Mange beholder sminken i opptil seks år etter den har gått ut på dato. Dette kan føre til blant annet øyebetennelse, akne og munnsår.

LES OGSÅ: Maskaraen kan gjøre deg syk

Øyenskygge er verstingen

Ifølge Marieclaire.co.uk viser en undersøkelse at øyenskygge er det produktet vi kvinner har liggende lengst i sminkepungen.

Noen har den samme øyenskygge liggende så lenge som seks til syv år etter at den har gått ut på dato. Etter anbefaling skal en normal øyenskygge byttes ut senest ett år etter at den er åpnet.

Dette kommer av at skjønnhetsprodukter som brukes i området på og rundt øyet, er de som har størst risiko for å gi deg plager.

LES OGSÅ: Sminketabben som gjør deg 5 år eldre

Kan gi deg akne og munnsår

På andreplass over produkter vi kvinner beholder lengst i sminkepungen, kommer leppestift og flytende foundation. Disse er det mange som fortsatt tar i bruk tre år etter de har gått ut på dato.

Bruker du en gammel leppestift kan du risikere å få vonde plager som for eksempel munnsår og blemmer. Det kan derfor være lurt å investere i en ny leppestift. Da risikerer du ikke å få plager rundt munnen.

Også utgått foundation kan få huden din til å reagere, og kan føre til plager som eksem og akne.

LES OGSÅ: Sminketabbene vi bør lære av

Fare for øyeinfeksjon

Mange av oss vet heller ikke at en maskara egentlig bør kastes fire måneder etter at den har blitt åpnet, på grunn av spredningsfaren for øyeinfeksjoner.

Det verste du kan gjøre med maskaraen din er å låne den bort til en venninne. Huden vår er nemlig ikke et sterilt organ. Vi har alltid med oss bakterier, og du vet ikke hvilke bakterier andre mennesker har.

I dette senarioet er det derfor greit å være gjerrig på maskaraen din.

Sminkes holdbarhet

Tidligere har KK.no laget en liste over holdbarheten til forskjellige sminkeprodukter. Sjekk den ut her:

Kajal: 2 år
Bruker du eyeliner sjeldent, er dette et produkt du kan ha glede av lenge. Den er designet for ikke å tørke ut og ikke slippe til bakterier. Men når den begynner å bli tørr eller drysser, er det på tide å stede eyelineren til hvile.

– Hvis du er nøye på at den delen som har vært i kontakt med huden er tørr før du putter den tilbake i hylsen, vil du holde eyelineren fri for bakterier, sier kjemiker ved Medik8 Emma Gregory til The Sun.

Flytende eyeliner: 6 måneder
Når konsistensen endrer seg og lukten blir svakt kjemisk, er dette et tegn på at eyelineren er på vei til å bli dårlig.

– Får du en infeksjon på øyet, bør du kaste alle produkter som har vært i kontakt med det betente øyet, sier Dr Bowler til The Sun.

Maskara: 3-6 måneder
– Maskaraen bør kastes når den begynner å bli tørr. Det første tegnet på at den begynner å bli tørr er at det er vanskelig å få så fine og lange vipper som før. Når den tørker vil kvaliteten endre seg, og den vil lett drysse av, sier Ruby Hammer ved Ruby & Millie til The Sun.

Leppestift: 12 måneder
– Leppestifter blir ikke fulle av mikrober og annet, men over tid vil oljen i leppestiften oksidere. Og det vil skje selv om du er nøye på oppbevaringen, sier Emma Gregory til The Sun.

Men du kan enkelt lukte deg fram til om holdbarheten har gått ut. Når den har begynt å bli gammel vil den ha en lett harsk lukt som minner om fargestifter.

Foundation: 6 måneder
Foundation endrer ofte duft og tekstur når de går ut på dato. De vil gi en lett lukt av maling eller karamell når de blir for gamle, og du kan også oppleve at foundationen skiller seg i beholderen.

– Unngå å lagre produkter på badet. Her kan varmen stimulere bakterievekst, sier Emma Gregory til The Sun.

Øyenskygger: 9-12 måneder
Har du øyenskygger du ikke bruker, bør du oppbevare dem på et mørkt, rent og kjølig sted.

– Bruk alltid en ren og tørr applikator når du legger øyenskygge, så kan du få produktet til å leve lenger, sier Emma Gregory til The Sun.

Makeupbørster: Flere år
Bruker du børster av god kvalitet og er nøye på å rengjøre og tørke dem godt, kan du ha børstene dine lenge.

– Bruk sjampo eller ansiktsvask og vask børstene godt. Bare vask dem og sørg for å lufttørke dem godt, sier Ruby Hammer ved Ruby & Millie til The Sun.

LES OGSÅ: Sjekk ingrediensene før du kjøper mineralsminke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer