FORSKER VED HØGSKOLEN I OSLO: - Kosmetikk og kremer bør oppbevares som ferskvare, for de inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst.
FORSKER VED HØGSKOLEN I OSLO: - Kosmetikk og kremer bør oppbevares som ferskvare, for de inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst. Vis mer

Sminke

Gammel sminke kan være helsefarlig

Sminke og kremer bør behandles som ferskvare, hvis ikke kan det være helsefarlig.

Publisert
Slurver du med oppbevaringen av kosmetikk kan det representere en helsefare, mener forsker Colin Charnok ved Høgskolen i Oslo.

- Kosmetikk og kremer bør oppbevares som ferskvare, for de inneholder blant annet vann og fettstoffer, som kan gi grobunn for bakterievekst, sier forskeren til forskning.no.

Har du en krem eller et kosmetisk produkt som begynner å lukte vondt eller skifter konsistens og farge, bør du absolutt slutte å bruke produktet. Da kan det være fare på ferde.

Denne sminken bør du kaste

Harsk hudkrem

Når kremer og kosmetikk blir gamle vil det skje en naturlig prosess hvor vannet og fettet i produktet kan skille seg, og noen av fettstoffene kan harskne.
Men hvis det begynner å vokse bakterier i produktet, vil dette fremskynde prosessen – og det kan også representere en helsefare.
Allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem er de vanligste problemene.

Du har bakterier i sminkepungen

De færreste tenker på sminkevesken som et skittent sted. Men faktisk er dette et sted som bakterier, sopp og mugg gjerne bruker som festlokale.

- Det kan finnes alle mulige mikroorganismer på sminken. Som candida, muggsopp og bakterier, sier Marie Lodén, forskningsjef ved Aco hud til Expressen.

Bare én av fire kvinner bryr seg om produktenes best før-datoer. Dette viser en undersøkelse gjort av britiske Mintel.

Ikke på badet

- Tilførsel av luft etter åpning og oppbevaring i varme og fuktige omgivelser, som for eksempel på badet, kan sette fart på bakterieveksten, sier Charnock til forskning.no.

- Dessuten er det viktig å følge anbefalinger om oppbevaring og å kaste produktet etter angitt tid, sier han.

For når produktet har gått ut på dato, vil konserveringsmidlene som beskytter mot bakterievekst få redusert virkning.

Ikke del maskara

Bakterier må alltid ha vann for å vokse. Jo større andel vann i produktet, jo større blir faren for bakterievekst. Derfor er flytende kosmetikk, som for eksempel maskara, ofte en versting.
Bedre blir det ikke av at øyet er spesielt utsatt for infeksjoner. Pseudomanas aeruginosa er en mostandsdyktig bakterie som er forbundet med alvorlige øyeinfeksjoner og som ifølge forskning.no også er blitt isolert fra maskara.

– Du bør absolutt unngå å dele kosmetikk med andre, og da spesielt kosmetikk som legges på i nærheten av øynene, sier Charnock.

Så lang holdbarhet har sminken din:


Kajal: To år
Bruker du eyeliner sjelden, er dette et produkt du kan ha glede av lenge. Den er designet for å ikke tørke ut og ikke slippe til bakterier. Men når den begynner å bli tørt og drysser, er det på tide å stede eyelineren til hvile.
- Hvis du er nøye på at den delen som har vært i kontakt med huden er tørr før du putter den tilbake i hylsen vil du holde eyelineren fri for bakterier, sier kjemiker ved Medik8 Emma Gregory til The Sun.

Flytende eyeliner: 6 måneder
Når konsistensen endrer seg og lukten blir svakt kjemisk, er dette et tegn på at eyelineren er på vei til å bli dårlig.
- Får du en infeksjon på øyet, bør du kaste alle produkter som har vært i kontakt med det betente øyet, sier Dr Bowler til The Sun.

Maskara: 3-6 måneder
- Maskaraen bør kastes når den begynner å bli tørr. Det første tegnet på at den begynner å bli tørr er at det er vanskelig å få så fine og lange vipper som før. Når den tørker endrer kvaliteten seg, og den vil lett drysse av, sier Ruby Hammer ved Ruby & Millie til The Sun.

Leppestift: 12 måneder
- Leppestifter blir ikke fulle av mikrober og annet, men over tid vil oljen i leppestiften oksidere. Og det vil skje selv om du er nøye på oppbevaringen, sier Emma Gregory til The Sun. Du kan enkelt lukte deg fram til om holdbarheten har gått ut. Når den har begynt å eldest, vil den ha en lett harsk lukt som minner om fargestifter.

Foundation: 6 måneder
Foundations endrer ofte duft og tekstur når de går ut på dato. De kan lukte lett som maling eller karamell når de blir for gamle, og du kan også oppleve at foundationen skiller seg i beholderen.
- Unngå å lagrge produkter på badet. Her kan varmen stimulere bakterievekst, sier Emma Gregory til The Sun.

Øyeskygger: 9-12 måneder
Har du øyeskygger du ikke bruker, bør du oppbevare dem på et mørkt, rent og kjølig sted.
- Bruk alltid en ren og tørr applikator når du legger øyeskygge, så kan du få produktet til å leve lenger, sier Emma Gregory til The Sun.

Makeupbørster: Flere år
Bruker du børster av god kvalitet og er nøye på å rengjøre og tørke dem godt, kan du ha børstene dine lenge.
- Bruk sjampo eller ansiktsvask og vask børstene godt. Bare vask dem og lufttørk dem godt, sier Ruby Hammer ved Ruby & Millie til The Sun.

Pass på:

 • Badet er et lite egnet sted for oppbevaring, for der er det fuktig og varmt. Bakterier elsker slike forhold.
 • Overhold holdbarhetsdatoen som står på produktet.
 • Kast produktet om det lukter rart, får annen farge eller annen konsistens.
 • Vask hendene før du stikker en finger ned i en kremkrukke. Slik minsker du sjansen for å forurense produktet med bakterier.
 • Skru korken tett på for å minske tilførsel av vann og luft.
 • Ikke del kosmetikk med andre.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer