Ost

Gammelost kan senke blodtrykket

Påleggsfavoritten har vist seg å kunne være svært helsefremmende.

SPIS MER GAMMELOST: Nye studier viser nemlig at osten kan være svært helsebringende.  Foto: Tone Ruud Engen
SPIS MER GAMMELOST: Nye studier viser nemlig at osten kan være svært helsebringende. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av mange som elsker ost? Jarlsberg, Norvegia, brie, camembert, chèvre , ridderost og mozzarella - det finnes så utrolig mange gode oster å meske seg med.Selv om ost smaker utrolig godt, understreker imidlertid ekspertene at du bør at du bør unngå de feteste ostene, og ikke overdrive inntaket. Men selv om ost kan tilføre mye fett og kalorier, kan den også være bra for helsen.LES OGSÅ: De beste grønnsakene for magen din

Gammelost kan senke blodtrykket

Tidligere analyser omtalt avForskning.no, har for eksempel vist at den tradisjonsrike, norske gammelosten inneholder de helsefremmende stoffene vitamin K og peptider - som blant annet kan senke blodtrykket. Resultatene kom frem da den pakistanske forskeren Tahir Mahmood tok doktorgrad - på nettopp gammelost - ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB).Qureshi fulgte osten fra selve modningsprosessen til veien gjennom fordøyelsessystemet, og undersøkte deretter hva som skjedde med peptidene i mage og tarm. – Vi har undersøkt hvordan disse peptidene utvikler seg i tarmsaft fra mennesker, og vi ser en positiv utvikling, kunne han fortelle til nettsiden. LES OGSÅ: Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Spis den gjerne med smør

Gjennom såkalte in vitro-modeller - forsøk som er utført utenfor kroppen, observerte Qureshi aktiviteten til de blodtrykkssenkende peptidene, og han kunne se at de økte i fordøyelsen, og at det ble mer av dem i tarmen. I tillegg fant han ut at gammelost inneholder store mengder vitamin K2, som er bra for beinbygningen og hjerte, og som kan forebygge kreft. Hvis du vil ha enda flere helsefordeler ut av gammelosten - ja, da bør du smøre på et godt lag med smør på brødskiva.– Undersøkelser viser nemlig at vitamin K som inntas sammen med fett, lettere tas opp i blodet og gir ytterligere helsefremmende effekt, har Qureshi fortalt.LES OGSÅ: Slik oppbevarer du osten riktigDenne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer