Har Aldri Sex Lenger

Går det an å være lykkelig uten sex?

Hvert femte norske par har sjelden eller aldri sex.

SJELDEN ELLER ALDRI SEX: Hvert femte norske par har sjelden eller aldri sex. Spørsmålet er - behøver det nødvendigvis å være så negativt? Se hva ekspertene sier.  Foto: Creativa - Fotolia
SJELDEN ELLER ALDRI SEX: Hvert femte norske par har sjelden eller aldri sex. Spørsmålet er - behøver det nødvendigvis å være så negativt? Se hva ekspertene sier. Foto: Creativa - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – I begynnelsen av forholdet hadde vi selvsagt sex, ganske mye faktisk. Men det har blitt mindre og mindre med årene, sier «Tina».

Hun er en yrkesaktiv småbarnsmor i midten av 40-årene og forteller gjerne om sitt nesten sexløse forhold, men mener temaet er så tabubelagt at hun ønsker å være anonym.

– Nå har vi kanskje sex annenhver måned. Vi bruker heller tiden på barna. Om vi har tid for oss selv, ser vi filmer, reiser på turer, ler, lager god mat og trener sammen. For oss fungerer dette helt fint.

Med stadig mer sex-fokus i samfunnet, er det lett å føle at forholdet skranter hvis man ikke har særlig mye sex.

LES OGSÅ: Dette er tabu på soverommet

Som Danmark, så Norge

TROR DET KAN GÅ: Sexolog Siv Gamnes har tro på at et forhold med lite sex kan fungere, så lenge begge to er enige om at sex ikke er så viktig lenger.
TROR DET KAN GÅ: Sexolog Siv Gamnes har tro på at et forhold med lite sex kan fungere, så lenge begge to er enige om at sex ikke er så viktig lenger. Vis mer

En dansk undersøkelse fra 2013 viser at i to prosent av alle danske ekteskap er det ingen form for sex. Og at 20 prosent har sex med partneren færre enn ti ganger i året. Ifølge sexolog Randi Gjessing kan dette stemme også for Norge.

– Hvis det faktisk er slik at begge partene er enige om at det er ok med lite sex, så tenker jeg at det er helt greit.

Sexolog Siv Gamnes er enig:

– Sex er som lim i et ekteskap. Det skiller vennskap fra et kjæresteforhold. En fysisk nærhet og intimitet, blottstillelse og sårbarhet som du bare deler med kjæresten din, sier hun.

Men hun påpeker også at vi er født med ulike seksuelle behov. Noen ønsker mye sex, andre har nesten ikke behov i det hele tatt.

- Hvis to personer med lite behov er i et forhold sammen, så går det sannsynligvis helt strålende, mener hun.

LES OGSÅ: Intimitet viktigere enn sex

Enige om mindre sex

«Tina» og mannen har vært sammen i rundt ti år. De har to små barn og travle jobber. Og ifølge henne er hun og mannen enige om at sex er mindre viktig nå enn før.

Utfordringene kommer imidlertid når det bare er den ene parten som har gått lei, mens den andre slett ikke ønsker å legge sexen på hylla.

– Min erfaring viser at det oftest er kvinnen som mister lysten. De prioriterer heller barn, jobb, venninner, vinkvelder, trening og bokklubber – alt mulig annet enn partneren.

NÅR DEN ENE VIL, OG DEN ANDRE IKKE VIL: Det kan fort føre til problemer. Foto: Photographee.eu - Fotolia
NÅR DEN ENE VIL, OG DEN ANDRE IKKE VIL: Det kan fort føre til problemer. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Men sexologen tror de fleste menn ikke har lyst å gi opp sexlivet allerede når de er 40–50 år. Og hun oppfordrer kvinner til å prioritere denne delen av livet også.

LES OGSÅ: Hvorfor hopper han rett inn i et nytt forhold?

Sex-press

Gjessing innrømmer at dette kan føre til press på kvinner.

– De er jo fullstendig klar over at de har nedprioritert sexen. Og siden de også vet hvor viktig sex er i et forhold, så føler de gjerne at de må til sengs med partneren for å klare å holde på han.

Savner den ene sex over tid, er nemlig faren for utroskap økende. Gamnes anbefaler å ta grep før det går så langt.

For til tross for at ikke veldig mange går aktivt ut for å være utro, kan savnet etter sex likevel få overtaket i gitte situasjoner. Par bør ta opp problemstillingen før de havner der, råder hun.

INTIMT: Humor og samhørighet kan være et like sterkt lim i forholdet som sex. Foto: IMAGO/ All Over Press
INTIMT: Humor og samhørighet kan være et like sterkt lim i forholdet som sex. Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du bedre kommunikasjon med kjæresten

Fleiper om sextørke

Tina forteller at hun og mannen snakker om at de har mindre sex når enn før. Og hun mener at det for deres del ikke betyr at forhold har kjølnet.

– Vi fleiper ofte med hverandre når vi leser om at par bør ha sex flere ganger i uka. Vi er rett og slett bare ikke der.

LES OGSÅ: Lykkelige par har humor sammen

Men hun innrømmer  at jeg av og til går noen ekstra runder med meg selv etterpå: Er dette like greit for mannen min som for meg?

Trenger par-lim

 Om sexen i et forhold forsvinner, så er det ifølge Gamnes viktig å finne en annen type lim som binder partene sammen.

Hvor ofte har du og partner sex? (Avsluttet)

– Vennskap og felles historie kan være så betydningsfullt at de likevel er et sterkt par. De er trygge på at det skal være de to, og setter dette mye høyere enn det seksuelle. Forholdet er rett og slett sterkere enn sex.

Ekspertene påpeker at andre deler av et samliv også selvsagt er viktig: et godt samspill i hverdagen, nærhet og oppmerksomhet.

Men legger man sex mer eller mindre på hylla, må dette skje i enighet. Da er kommunikasjon kjempeviktig.

LES OGSÅ: Derfor fantaserer han om andre

- Å snakke sammen om disse tingene er sentralt. Hvilke ønsker og drømmer har de på det erotiske området? Hvordan kan de innfris? Parforhold er også hardt arbeid, og skal ting fungere, må begge jobbe mot et felles mål, sier Gamnes.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer