DÅRLIG ÅNDE? Å holde hånden foran munnen, puste ut og så lukte, vil ikke gi deg svaret på om ånden din lukter vondt ifølge tannlege Erik Svendsrud. Foto: paffy - Fotolia
DÅRLIG ÅNDE? Å holde hånden foran munnen, puste ut og så lukte, vil ikke gi deg svaret på om ånden din lukter vondt ifølge tannlege Erik Svendsrud. Foto: paffy - Fotolia Vis mer

Dårlig ånde

Går det lang tid mellom hvert måltid?

Det kan gi deg illeluktende ånde uten at du merker det selv.

Du blir hva du spiser sies det, men det er også sånn at du lukter det du spiser - og mest kjent er nok den såkalte hvitløksånden.

– Når mat tas opp av kroppen transporteres stoffer fra maten og i blant utsondres små molekyler med utåndingsluften, forklarer tannlege Erik Svendsrud.

Det mange ikke er klar over er at dårlig ånde like ofte er et resultat av det du ikke har spist ...

LES OGSÅ: Denne maten renser munnen

SPIS OFTE: Går det lang tid mellom hvert måltid kan for eksempel et eple bidra til å motvirke dårlig ånde. Foto: Glamy - Fotolia
SPIS OFTE: Går det lang tid mellom hvert måltid kan for eksempel et eple bidra til å motvirke dårlig ånde. Foto: Glamy - Fotolia Vis mer

Mindre spytt og flere bakterier

Grunnen til at dårlig ånde like gjerne kan oppstå når det er lenge siden du har spist, skyldes helt enkelt mangelen på spytt.

Spyttet har en beskyttende funksjon og forbedrer ånden din ved bokstavelig talt å skylle rent i munnen.

– Munntørrhet kan gi dårlig ånde og man kan si at jo mindre spytt, desto flere bakterier, forklarer tannlege Svendsrud.

Dette er grunnen til at du gjerne har litt dårlig ånde når du våkner om morgenen - men også på dagtid, dersom du lar det gå mange timer mellom hvert måltid.

Og det beste du kan gjøre, er å spise. Enten et helt måltid eller et mellommåltid, det viktigste er å få igang produksjonen av spytt.

LES OGSÅ: Pusser du grundig nok?


TANNTRÅD: Det er en grunn til at tannleger maser om tanntråd ... Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia
TANNTRÅD: Det er en grunn til at tannleger maser om tanntråd ... Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia Vis mer

Mat mot dårlig ånde

– Spytt, mat og drikke er veldig effektivt mot dårlig ånde. Det skyller bort gassene som dannes, har professor Alix Young Vik ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo tidligere fortalt til Forskning.no.

Young Vik har forsket på dårlig ånde og forklarer at den vonde lukten skyldes at bakteriene i munnen danner gasser som inneholder svovel - som er den samme grunnen til at egg kan lukte litt stramt.

På fagspråket kalles dårlig ånde halitosis, og årsakene til problemet kan være mange.

For i tillegg til at munntørrhet kan skyldes for lang tid mellom måltidene, kan det også komme av medisiner du bruker. Og av sykdommer.

– Det kan for eksempel være lokale infeksjoner i nese og hals, kroniske bihuleinfeksjoner, kroniske bronkitter, diabetes eller magesykdom, sier tannlege Erik Svendsrud.

LES OGSÅ: Munntørrhet kan også gi hull


Sjekk din egen ånde

Det dumme med dårlig ånde er at du som regel ikke merker det selv, det gjør derimot de rundt deg. Og for å finne ut om du har god eller dårlig ånde, har du kanskje forsøkt å holde hånden foran munnen og lukte?

Dette vil ifølge tannlege Erik Svendsrud ikke gi deg det sanne svaret på hvordan pusten din lukter. Mest sannsynlig vil du synes ånden din er helt fin - selv om sannheten er en annen ...

– Lukter du isteden på et konsentrat fra munnen kan du ofte kjenne mer, forteller Svendsrud.

Dette gjøres ved for eksempel å ta en tanntråd og føre samme del av tråden mellom mange eller alle de bakerste tennene. Deretter lukter du på tanntråden.

– Du kan også prøve å skrape litt belegg fra tungens bakre del med en plastbit og lukte på det, forteller Svendsrud.

Er du fortsatt i tvil og ikke så lysten på å spørre de rundt deg hvordan det egentlig står til med ånden, så har tannlegen også et annet triks.

– Slikk på armen din og la det tørke. Deretter lukter du på armen.

LES OGSÅ: Sjekk fluorinnholder i tannkremen!

Husk tanntråd

Munnen er til enhver tid full av bakterier og sånn skal det også være. Bakteriene fyller en viktig funksjon, blant annet i forbindelse med fordøyelsen.

Men selv om bakteriene er naturlig, så er det også slik at de kan gi deg dårlig ånde.

Bakteriene omdannes til plakk, som fester seg på og rundt tennene, og hvis dette ikke fjernes skikkelig vil det etter et døgns tid begynne å lukte.

– Det råtne plakket forsvinner ikke av seg selv og må fjernes, forteller Svendsrud og forklarer hvorfor tanntråden bør brukes og ikke bare ligge bortgjemt i baderomsskapet:

– Om du bare børster tennene og ikke rengjør mellom dem, blir 25 prosent av matrestene og bakteriene liggende.

LES OGSÅ: Sukkerfri tyggis kan være skadelig