Bakterier

Går du i bakteriefella?

Setter du vesken fra deg på dogulvet? Les hvordan du skal unngå de verste bakteriefellene.

Går du i bakteriefella?
Publisert
Sist oppdatert
Forskere innenfor en rekke ulike områder vet hvordan du bør organisere omgivelsene dine, for helsas og vektens skyld. Det handler nemlig ikke bare om hva du gjør, men hvor du gjør det, skriver abcnews.com.

 • 1 minutt for helsa
 • Neglene avslører deg
 • Lev lenger med sunne råd

 • 1. Puss, puss - så får du en basillusk

  Det verste stedet du kan oppbevare tannbørsten din er i et krus oppå servanten.

  Tips: Servanten er som regel i nærheten av toalettet, hvor bakteriene fråtser. Med mindre du vil rense tannbørsten din med toalettvann, oppbevar den bak lukkede dører.

  2. Sandaler med blindpassasjerer

  Skoene dine bærer ymse bakterier villig rundt fra ett sted til et annet, uansett hvor rene de ser ut.

  Tips: Å gå rundt i huset i sko som du har brukt ute, selv om du kun har tuslet ut på balkongen, er en sikker måte å spre bakterier, pollen og allergener rundt i huset, viser en studie fra 1999. La skoene bli stående rett innenfor inngangsdøren, helst i en kurv eller under en benk.

  3. Håndvesken - venn eller fiende?

  Din elskede håndveske er et yndet sted for bakterier. Bare tenk på alle stedene du har satt den fra deg, ved føttene dine på bussen, ved vasken på restauranten og til og med på dogulvet.

  Tips: Heng vesken din i garderoben eller på en stol, og hold den unna steder der det tilberedes mat.

  4. Dynen fra helvete

  Det verste stedet å sovne er under en tykk og god vinterdyne.

  Tips: Å være overopphetet er det sikreste kortet til dårlig søvn. Tipset for frossenpinner er å varme føtter og hender med votter eller raggsokker før man slukker lyst, for deretter å ta dem av når man skal sove.

  5. Restemat med ubudne gjester

  Å plassere en stor gryte med matrester rett i kjøleskapet er oppskriften på matforgiftning.

  Tips: Grunnen til det er at det tar lang tid før temperaturen i midten av beholderen synker, noe som skaper et riktig hyggelig tilholdssted for bakterier. Trikset er å la maten kjøle seg ned oppå ovnen først, eller å fordele maten i flere små bokser.

  6. Huskelappen du ikke husker

  En lapp eller et bilde av en flott kropp (gjerne din, den gang du var i bedre form) kan være motiverende og gi deg det sparket bak som du trenger for å komme deg på trening, dersom lappen henger på rett sted. Kjøleskapet anbefales ikke, med mindre det er småspising du vil unngå.

  Tips: Sett heller opp huskelapper i nærheten av tv-apparatet eller i gangen, rett over joggeskoene dine. Skift også ut lappene ofte, fordi motivasjonen du får av en visuell påminnelse er kortvarig.

  7. Flyturen du aldri glemmer

  Jo lenger bak i flyet du sitter, jo lettere blir du dårlig.

  Tips: Tenk på det som en vippehuske. Jo lenger fra midten, jo mer opp-og ned-bevegelse blir det. Halen er lengre enn fronten, så denne delen er den mest humpete av alle. Jo nærmere vingen du sitter, jo bedre.

  8. Det offentlige toalettet

  Det verste toalettet du kan sette deg ned på er det i midten, viser en undersøkelse utført av bakterieekspert Chuck Germa, professor i miljøbasert mikrobilogi ved universitetet i Arizona.

  9. Første gang på trening

  Det verste stedet du kan stille deg når du skal utføre din første treningstime, er foran eller i midten.

  Tips: Det viser seg at dersom man ikke ser seg selv tydelig i speilet, da får man mer utbytte av treningen, i følge en studie fra 2003 ved universitetet i McMasters.

  10. Nattlys med bivirkninger

  Det verste stedet å henge nattlampen din er over hodet ditt, fordi det sterke lyset kan forsinke kroppens produksjon av melatonin, i følge en studie fra 2000.

  Tips: Dette kan ødelegge nattesøvnen din siden melatonin er med på å gjøre kroppen din klar for å sove. Skaff deg heller et lite lys som kan klipses direkte på bøker etc. eller gå til anskaffelse av en hodelykt som ikke lyser på hodet ditt, men nettopp ned på boken du leser.

  11. Lille pille

  Det er ikke noe sjakktrekk å oppbevare medisiner i et såkalt medisinskap, da temperaturen i et slikt skap ofte er svært høy.

  Tips: Oppbevar dem heller et kjølig og tørt sted, som på «spiskammerset».

  12. Når frukten lever

  Ikke legg de nyinnkjøpte eplene i kjøkkenvasken før du danderer dem i fruktfatene dine. Her er det faktisk større gjennomstrøm av bakterier enn i toalettskålen.

  Tips: Dersom du mister eplet i vasken mens du vasker det, mat søppelkassen med det, ikke munnen din.

  13. Farlig musikk

  Musikk er en trofast følgesvenn på reise, men det anbefales ikke å lytte til musikk på steder som er svært utsatt for støy fra før av, som på flyet og toget. Da skrur man ofte på musikken alt for høyt, noe som kan føre til hørselskader på sikt.

  Tips: Dersom du ikke klarer deg uten musikk, investér i høretelefoner som demper bakgrunnsstøy.

  14. Fjernsynsmiddag

  Ikke plassér tv-apparatet i nærheten av der du spiser. Studier viser at distraksjon er din midjes største fiende fordi du både spiser raskere, mer og uten grunn.

  Tips: Unngå å la deg friste til å spise foran tv’en. Spis først, se på tv etterpå. Du kan for eksempel ha på litt musikk i stedet, dersom du ikke takler total stillhet.


  LES OGSÅ:
 • Slik holder du deg ung
 • Hold hjernen i form
 • Slik lever du til du blir 100 år
 • 7 sorter for evig ungdom
 • Stress spiser hjerneceller
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Bakteriefelle: Det er ikke noe sjakktrekk å sette vesken fra seg på dogulvet når du er på fest. Foto: www.imagesource.com
  Bakteriefelle: Det er ikke noe sjakktrekk å sette vesken fra seg på dogulvet når du er på fest. Foto: www.imagesource.com Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer