Overaktiv Blære

Går du unormalt mye på do?

Da kan det hende du har overaktiv blære.

OVERAKTIV BLÆRE: Om du må late vannet mellom ti og tolv ganger om dagen kan det være du har tilstanden overaktiv blære.
OVERAKTIV BLÆRE: Om du må late vannet mellom ti og tolv ganger om dagen kan det være du har tilstanden overaktiv blære. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som stadig vekk velger å holde deg hjemme fordi du alltid blir stående med beina i kryss og speider desperat etter toalettfasilitetene i byen?

Da skylder du kanskje fra tid til annen på at du er født med liten blære eller at du nok en gang har drukket for mye kaffe? Men problemet trenger ikke ligger der.

Faktisk kan det hende du har tilstanden overaktiv blære.

LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Blærekontrollen fungerer ikke

En vanlig urinblære fylles med urin uten at vi merker noe særlig i begynnelsen. Først når blærefyllingen kommer til et visst nivå, begynner vi å kjenne trangen til å gå på do.

Siri Harket, som er uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, forteller til KK.no at hos personer med overaktiv blære fungerer ikke denne blærekontrollen som den skal - blæren er overaktiv og trekker seg sammen uten at en får de normale varslene.

- Blæren deres trekker seg samme på veldig små mengder urin. Normalt sett kan blæren romme maks fire desiliter hos en voksen person, men man kjenner ofte tissetrang når den inneholder to eller tre desiliter.

- Hos de med overaktiv blære kan en kraftig tissetrang oppleves allerede når blæren deres inneholder mellom 50 og 100 milliliter.

LES OGSÅ: Han kan gi deg urinveisinfeksjon

VANSKELIG Å HOLDE SEG: Når man har overaktiv blære er det vanskelig å holde seg og man er helt avhengig av å ha et toalett i nærheten.  Foto: absolutimages - Fotolia
VANSKELIG Å HOLDE SEG: Når man har overaktiv blære er det vanskelig å holde seg og man er helt avhengig av å ha et toalett i nærheten. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

Klarer ikke å holde seg

Harket forteller at overaktiv blære kommer med en rekke symptomer, men at det dominerende problemet ved tilstanden er sterk vannlatingstrang og behov for hyppig vannlating.

- Det dreier seg gjerne om mellom åtte og ti tømninger i løpet av dagen, og ofte en til to toalettbesøk om natten, sier hun.  

Normalt sett kan vi holde oss en stund etter vi kjenner både svak og sterk tissetrang, og har ikke problemer med å for eksempel sitte på bussen uten tilgang til et toalett eller å stå i en do-kø.

- For de som har overaktiv blære er do-køen et stort problem, da de ikke klarer holde seg så lenge. Trangen etter å gå på do kommer veldig fort, så hvis ikke han eller hun kommer seg på toalettet med en gang kan det rett og slett gå galt.  

LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

Forverrer livskvaliteten

I tillegg til å være utrolig plagsomt, er også overaktiv blære er en tilstand som kan forringe livskvaliteten og føre til sosial isolasjon og depresjon, forteller Harket.

- Det å ha overaktiv blære er ikke farlig på noen måte, men det kan redusere livskvaliteten til personen som lider av det betraktelig. Dette er fordi man til enhver tid må vite hvor toalettet er. Du kan aldri bli med ut på en bytur fordi du ikke tør å ta sjansen om du ikke skulle finne et toalett.

- Mange blir veldig isolerte av tilstanden og tør ikke bli med på sosiale tilstelninger som for eksempel middagsselskaper og fester. De takker heller nei til selskapslivet. Så jeg vil absolutt si det er en vanskelig tilstand å leve med, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i toalettskålen

BLIR ISOLERT: Mange blir veldig isolerte av tilstanden og tør ikke bli med på sosiale tilstelninger i frykt for å ikke nå toalettet i tide.
BLIR ISOLERT: Mange blir veldig isolerte av tilstanden og tør ikke bli med på sosiale tilstelninger i frykt for å ikke nå toalettet i tide. Vis mer

Kartlegg do-besøkene dine

Om du har overaktiv blære, mener Harket det er viktig at du lager en liste der du noterer ned for eksempel hvor ofte du må late vannet, hvor lenge du greier å holde deg, om du sliter med lekkasje og hvor lenge du har hatt problemene.

– Hvis du er mye plaget kan du lage en tisseliste. Se på blant annet hvor ofte du tisser hver dag, og hvor mye du drikker. På denne måten kan du kartlegge mønsteret ditt, og prøve å legge om tissevanene dine.

For å trene opp blæren, anbefaler Harket deg å sette opp bestemte tidspunkter for når du skal gå på toalettet – som kan være omtrent hver andre eller tredje time.

- Hvis du går på toalettet for eksempel hver halvtime nå, kan det være nok med hver time. Deretter utvider du dette klokkeslettet med et kvarter for å trene opp blæren til å romme mer før du går, og holde ut lenger.

Om problemet ikke blir bedre ved hjelp av blæretrening, mener hun det beste er å oppsøke en lege for å få hjelp.

- Du bør kontakte legen din når du føler det blir et problem som forverrer livskvaliteten din. Da kan du få utskrevet reseptbelagte medikamenter.

- Men jeg mener at du bør forhøre deg med en lege uansett hvor ille plagen er, så han eller hun kan fastslå at den hyppige vannlatingen skyldes overaktiv blære, og ikke annen sykdom, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer