For tredje gang arrangerer Innovasjon Norge Oslos matfestival Matstreif.
8. – 10. juni presenteres cirka 400 lokale produkter av mat og drikke på Karl Johan og Universitetsplassen.
Til sammen 90 utstillere fra rundt om i landet er på plass med sine produkter eller arrangerer aktiviteter knyttet til mat og drikke.
Hensikten er å vise resultatet av et aktivt landbruk i hele Norge. I fjor var mellom 60.000 og 80.000 mennesker innom matfesten.
Matstreif har et utvidet «Bondens marked» med over 70 produsenter fra hele landet. Omlag 25 prosent av produktene er økologiske, alt fra ulike sennepstyper, oster, kalvekjøtt, til honningdrops og iskrem.
I tillegg til «Bondens marked» kan besøkende få med seg andre spesialprodukter, en egen restaurant med råvarer fra utstillerne, matlaging under ledelse av entusiastiske kokker, øl fra norske mikrobryggerier, ferske brødvarer, nye norske grønnsaker, smaksverksted for barn og en egen Grand kafé Matstreifmeny.
Prøv disse økologiske sommerretterne:
Kamskjell med wasabi og limedressing
(Tilberedningstid 15 minutter)(4 personer)
2 ss olivenolje
4 ss limesaft
1 ss wasabi
12 kamskjell
salt
pepper
smør til steking
salat
2 lime delt i to
Rør sammen olje, limesaft og wasabi i en bolle.
Gni kamskjellene inn med salt og pepper og stek dem 30 sekunder i smør i en varm panne.
Server med wasabi- og limedressingen, noen salatblader og en halv lime på hver tallerken.
Gulrot-, appelsin- og ingefærsuppe
(Tilberedningstid 30 minutter)(4 personer)
2 ss smør
2 løk, hakket
3 cm ingefær, hakket
6 gulrøtter, hakket
1 l hønsekraft
saften av 2 appelsiner
salt
pepper
Varm smøret i en gryte og fres løk og ingefær til løken blir myk. Ha i gulrøtter, kraft og appelsinsaft.
La suppen småkoke i 20 minutter. Mos suppen i en blender eller kjøkkenmaskin til den er glatt.
Smak til med salt og pepper og server suppen i varme boller.
Kyllingruller med feta, soltørkede tomater og oliven
(Tilberedningstid 30 minutter)(4 personer)
2 kyllingfileter
200 g fetaost, smuldret
50 g soltørkede tomater, hakket
30 g svarte oliven, hakket
2 ss hakket persillesaltpepper
Hvitløkmos:
1 kg melne poteter, skrelte og skåret i biter
4 fedd hvitløk
1 dl varm melk
100 g smeltet smør
salt
pepper
Legg kyllingfiletene mellom to lag plastfolie. Bank filetene forsiktig med kjøttmørner til dobbel størrelse. Pass på at det ikke blir hull i kjøttet. Rør sammen ost, soltørkede tomater,
oliven og persille i en bolle. Fordel blandingen på filetene og rull sammen til to ruller. Fest endene med tannpirkere. Gni inn kyllingen med salt og pepper. Brun kyllingen i en stekepanne med smør på alle sidene, og etterstek i ovn ved 200° i cirka 8 minutter.
La filetene ligge 5 minutter, skjær så i skiver.
Kok poteter og hvitløk. Sil av vannet og mos blandingen med melk og smør. Smak til med salt og pepper.
Kokos- og bjørnebærkake
(Tilberedningstid 30 minutter)125 g smør
60 g rørsukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 dl melk
Fyll:
175 g bjørnebærsyltetøy
250 g ferske eller frosne
bjørnebær
Topping
100 g smør
5 ss rørsukker
2 egg
225 g kokosmasse
60 g hvetemel
Varm ovnen til 180°. Rør smør og rørsukker lyst og luftig.
Tilsett egg og vaniljesukker, rør godt. Ha i mel, bakepulver og melk, rør deigen sammen. Trykk deigen ned i en smurt langpanne. Smør på syltetøy og dryss bærene over.
Topping:
Rør smør og rørsukker luftig. Ha i egget og rør til alt er godt blandet. Rør i kokos og mel. Smør blandingen over bærene. Stek kaken i cirka 30 minutter. Dekk til med folie, og stek den i 5 minutter til. Avkjøl på rist.







