Og lager du det selv, varmer det ekstra mye å få det.
Vi foreslår rett og slett at du satser på juleverksted på kjøkkenet i år.
Her er seks gode ideer.
LES OGSÅ: Julegavene du kjøper på nett
Biscotti
100 g smør2 dl sukker
1 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 sitron, skallet
1 egg
4 dl mel
25 g valnøtter eller pekannøtter
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Bruk hendene og kna ingrediensene sammen.
3. Bruk våte fingre og form deigen til et rektangel på bakeplaten, ca. 10 x 30 cm. Stek i ca. 35 minutter (midt i ovnen). Bak eventuelt i flere omganger dersom du ikke får plass til alt på platen.
4. Skjær opp i tynne skiver og legge dem flatt ned på stekebrettet. Stek videre i ca. 15 minutter.
LES OGSÅ: Oppskrifter fra Sweet Paul


Knekkebrød
4 dl sammalt hvete, grov
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann
1. Sett stekeovnen, helst på varmluft, på 160 °C. Bland alt det tørre og rør inn vannet. Fordel blandingen på 2 stekeovnsplater kledd med bakepapir. Bruk slikkepott og fordel jevnt utover. Platene kan stekes samtidig med varmluft, hver for seg i vanlig ovnsvarme. Bytt ev. plass på platene underveis.
2. La steke i ti minutter, ta ut og bruk en pizzaskjærer til å lage passende biter. Sett inn igjen og stek i 1 time og 10 minutter. OBS! Viktig at de ikke blir for brune.
3. Er ikke knekkebrødene helt gjennomsprø etter stekingen, brekk dem fra hverandre og la dem ligge i stekeovnen på 100 °C med døren på gløtt så lenge som nødvendig.
4. Avkjøl knekkebrødene på rist og oppbevar dem i tett boks eller glass.
LES OGSÅ: Strikk fantastiske gaver selv

Chai
Gi bort en ferdig blanding med chai, og en håndskrevet oppskrift på tilberedning.50 g svart te
5 kanelstenger (brekkes i mindre biter)
40 nellikspirer
40 grønne kardemommefrø
8 hele svarte pepperkorn
Slik lages en varm kopp chai
1. Småkok blandingen i en tesil/tepose i vannet i minimum 10 minutter, med lokk så ikke vannet fordamper.
2. Tilsett melk og tepose/teblader, la småkoke i ytterlige 3 minutter. Ta kjelen av varmen og la teen trekke enda 5 minutter.
3. Sil teen over i kopper og smak til med sukrin og agavesirup, ev. sukker eller honning. Smaker nydelig med melk og honning.
CHAI PÅ GLASS: Hell den ferdige teblandingen på et tett glass (kr 60, Country Chic).
LES OGSÅ: Ikke sett stearinlysene slik


Appelsinmarmelade med ingefær
Du trenger:1 kg appelsiner
1/2 dl revet, fersk ingefær
1 kg brunt sukker
1. Vask appelsinene. Skjær av det ytterste av fruktskallet og del det i tynne strimler.
2. Del fruktene i to og press saften ut av dem. Mål opp saften og spe eventuelt med vann så det blir 8 dl.
3. Bland saften, skallet og ingefæren i en kjele og kok i 5 minutter. Tilsett sukkeret og kok under omrøring i 3 minutter. Husk å skumme godt av.
LES OGSÅ: Bruker du blåbær i baksten?
Vaniljesukker
Splitt et par vaniljestenger og skrap ut innholdet med en kniv. Rør innholdet og stengene i ønsket mengde sukker, som du har over på et tett glass.Rosésalt
Du trengerBordsalt – for eksempel Maldon
Rosépepper
1. Bland sammen salt og pepper, hell det i en morter og knus rosepepperet sammen med saltet.
2. Smak deg fram til hvor mye pepper du vil bruke.
3. Hell det over i et pent glass, og gaven er ferdig.
Tekst av: Tone Kroken