Helse & Livsstil

Gavmildhet er arvelig

Får du kjipe julegaver av familien i år, kan årsaken ligge i genene.

Gavmildhet er arvelig
Publisert
Sist oppdatert


Det ikke nødvendigvis din feil om du er en gjerrigknark. Et forskerteam ved avdeling for psykologi ved det hebraiske universitetet i Jerusalem mener gavmildhet ligger i genene våre.

 • Gaver som gir god magefølelse
 • De dyreste julegavene
 • Velduftende julegaver
 • Onlineguide til juleshopping

 • Forskerne lot 203 personer delta i en nettspill, der de måtte bestemme seg for om de ville gi bort penger eller ikke. Hver spiller fikk 50 kroner, og kunne velge mellom å beholde pengene selv, eller gi dem bort til en medspiller.

  På forhånd hadde alle blitt gentestet. Det viste seg at de som hadde bestemte variasjoner av et gen kalt AVPR1a ga bort 50 prosent mer penger enn andre spillere.

  - Eksperimentet viser for første gang at det er en sammenheng mellom folks DNA og deres giverglede, sier forsker Ariel Knafo i en pressemelding.

  Det overnevnte genet er nødvendig for at et hormon som heter arginine vasopressin skal kunne påvirke hjernecellene våre. Hormonet har betydning for vår evne til sosialt samspill.

  Ifølge forskerne kan funnene i studien hjelpe oss til å forstå utviklingen av generøsitet hos mennesket, og hvilken betydning dette har for vår historie og eksistens.

  Denne karen har mest sannsynlig gode gener.
  Denne karen har mest sannsynlig gode gener. Vis mer
  - Det er en sammenheng mellom folks DNA og deres giverglede, sier forsker Ariel Knafo.
  - Det er en sammenheng mellom folks DNA og deres giverglede, sier forsker Ariel Knafo. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer