Ryggplager

Gener kan ha skylden for smertefulle ryggproblemer

Forskere har kommet med ny forklaringen på hvorfor akkurat du kan være utsatt.

VOND RYGG: Svært mange sliter med vond rygg. Ny forskning tyder på at det er gener som kan ha "skylda" for smertene.
VOND RYGG: Svært mange sliter med vond rygg. Ny forskning tyder på at det er gener som kan ha "skylda" for smertene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ryggplager er noe de fleste av oss opplever innimellom. Noen smerter er muskulære, og sitter i øvre del av ryggen og mellom skulderbladene. Disse skyldes gjerne anstrengt sittestilling eller overbelastning.

Andre ganger sitter smertene i korsryggen, og om disse smertene er kroniske, så kan det være ryggsøylen som er problemet.

Når det gjelder det siste, er det dessverre slik at genene styrer mye, skal vi tro britiske forskere. De mener at gener har større innflytelse på hvordan ryggen vår klarer seg gjennom livet enn vår fysiske form, skriver Telegraph.co.uk.


LES OGSÅ: Tøying og yoga kan hjelpe mot ryggsmerter

TØY OG STREKK: Å holde ryggsøylen og sener og muskler rundt bevegelige er forebyggende mot ryggsmerter. Foto: Getty Images
TØY OG STREKK: Å holde ryggsøylen og sener og muskler rundt bevegelige er forebyggende mot ryggsmerter. Foto: Getty Images Vis mer

Dette er «synderne»

Mellom ryggvirvlene ligger mellomvirvelskivene, som er laget av brusk med en svampaktig kjerne. Disse fungerer som støtdempere. Mange opplever at disse mellomvirvelskivene blir utsatt for slitasje, eller blir liggende i klem slik at de tyter ut av selve ryggsøylen. Dette kan gi ryggsmerter. Det samme kan utvekster på selve ryggsøylen.

Forskere har funnet ut at alvorlig slitasje på mellomvirvelskivene er arvelig i 65-80 prosent av tilfellene.

I skandinaviske studier gjennomført på 70- og 80-tallet prøvde leger å finne ut om visse fysiske yrker ga større risiko for slitasje i mellomvirvelskivene, men de fant ikke det.

For eksempel viste en studie av et tvillingpar, der den ene var lastebilsjåfør mens den andre var gymlærer, at begge endte opp med å få ryggproblemer på grunn av slitasje i disse skivene. Dette til tross for at den ene hadde en svært stillesittende jobb, mens den andre hadde en svært fysisk jobb.

LES OGSÅ: Derfor har du vondt i ryggenAlle vil få slitasje

Dr. Frances Williams, ved Department of Twin Research and Genetic Epidemiology på King’s College London har sammen med sitt team identifisert genet som gir slitasje i mellomvirvelskivene. Og håpet er at man i framtiden kan finne nye behandlingsmetoder.

- Men alle får slitasje i mellomvirvelskivene med alderen. Det er bare det at ikke alle opplever å få ryggsmerter av det, sa hun til Telegraph.co.uk.

Det betyr ikke at du ikke kan forebygge slitasjen. Ifølge Dr. Williams kan god holdning og fysisk trening hjelpe, da en sterk rygg kan hindre at du gjør vridninger som skader mellomvirvelskivene slik at de blir klemt eller buler ut.

Etterhvert vil imidlertid mange år med slitasje gjøre at mellomvirvelskivene blir småskadde. Også da kan en sterk rygg forhindre at du opplever smerter, sier Dr. Williams.

Les mer om slitasje i mellomvirvelskivene hos Norsk Helseinformatikk.

LES OGSÅ: Skaper veska ryggvondt?
AU, AU, AU: Det er ikke nødvendigvis feil sittestilling eller overbelastning som gir ryggplager.  Foto: Erwin Wodicka
AU, AU, AU: Det er ikke nødvendigvis feil sittestilling eller overbelastning som gir ryggplager. Foto: Erwin Wodicka Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer