Helse & Livsstil

Genfunn kan løse MS-gåten

Funnet av to nye gener kan gi svaret på hvorfor så mange kvinner utvikler multippel sklerose (MS).

Genfunn kan løse MS-gåten
Publisert
Sist oppdatert
- Dette er viktige funn. Vi vet vi er på riktig vei, sier nevrolog og forsker Hanne Flinstad Harbo ved Ullevål Universitetssykehus til MS-foreningens nettside ms.no

Genfunnet er gjort av nordiske forskere i samarbeid med forskere fra USA. Over 4000 MS-pasienter fra USA og Europa har deltatt i studien, derav 600 nordmenn.

Resultatene fra de til sammen tre MS-studiene ble nylig publisert i tidskriftene The New England Journal of Medicine og Nature Genetics. Alle de tre studiene påviser det samme, og er et gjennombrudd i forskningen på MS.

De to genene er ikke de eneste som spiller inn i forbindelse med MS, så jaktene på resten av MS-genene intensiveres nå.

Forskerne oppdaget allerede for 30 år siden at visse gener bidrar til å utvikle MS, men det er først nå noen har klart å påvise noen av MS-genene. Disse genene spiller en viktig rolle for immunforsvaret.

- Vi ser etter små genetiske variasjoner som kan bety en økt risiko for å utvikle sykdommen. Jeg har tidligere sagt at dette er som å lete etter nåla i høystakken. Nå fant vi faktisk nåla, det vil si en av flere nåler, sier nevrolog og forsker Hanne Flinstad Harbo, og legger til:

- Og vi kommer til å finne flere gener. Vi er på rett vei.

MS oppstår typisk rundt 30-årsalderen og er vanligere blant kvinner enn menn.
  • Lommelegen.no: Fakta om Multippel Sklerose (MS)


  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer