Hiv

Genterapi mot HIV

Et amerikansk forskningsteam mener å kunne lure HIV-viruset til selvutslettelse.

Genterapi mot HIV
Publisert
Sist oppdatert
Forskere hevder de har funnet en måte å få HIV/AIDS-viruset til å saktne reproduksjonen sin, og kanskje til og med utslette seg selv, skriver den australske avisen The Herald.
 • Fakta om HIV/AIDS
 • Genterapi

  Genterapi vil si at et sykt gen erstattes av et friskt og normalt et. Forskere har prøvd å dra nytte av dette ved å manipulere virus gjennom å fjerne de genene som forårsaker sykdom. Nå hevder forskere å ha gjort et gjennombrudd med genterapi på HIV-pasienter. Forskerne snakker om virusets «fitness», altså hvor stor overlevelsesevne det har. Etter å ha testet ut eksperimentet på 54 pasienter skal forskerne i løpet av to år ha klart å senke virusets overlevelsesevne. Eksperimentet er komplekst: først fjerner forskerne T-celler fra en HIV-pasient og tilfører dem et gen som hindrer AIDS-viruset i å reprodusere seg. Deretter blir T-cellene hundredoblet og puttet tilbake i pasienten.

  Holdes i sjakk

  Prosjektet gir håp om at dersom forskere ikke kan komme opp med en vaksine som beskytter mot AIDS, så kan man kanskje holde HIV under kontroll uten å måtte ty til giftige medisiner. - Mange HIV-pasienter er over 60 nå og de lider under konsekvensene av de skadelige medisinene. Dette viser at det finnes alternativer, sier John Rossi, molekylær biolog ved The City of Hope i California til The Herald. Genbehandlingen som kalles VRX496, er fremdeles under utprøving. Riktige doser skal beregnes og man må forsikre seg om at det ikke er noen sidevirkninger. Hittil er det ikke rapporterert om noen, og pasientene som er under behandling skal oppleve terapien utelukkende positivt på kroppen. LES OGSÅ:
 • Angrepskondom på vei
 • Gummistrikk sprer HIV-frykt
 • Mote mot AIDS
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer