Blod

Gi blod og styrk din egen helse

Forskere har funnet ut at det å gi blod regelmessig kan redusere sjansene for å få hjertesykdom og kreft.

BLI BLODGIVER: Bra for deg, livsviktig for den som mottar det.  Foto: Getty Images/Wavebreak Media
BLI BLODGIVER: Bra for deg, livsviktig for den som mottar det. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
La det være helt klart. Den viktigste grunnen til at du skal gi blod, er fordi blodoverføringer redder liv. Ikke bare av og til, men hele tiden.

Blod har begrenset holdbarhet og det er derfor jevnlig behov for nytt. Ikke alle kan være blodgivere, står det på Blodbanken.no. Men, er du blant dem som kan gi, har du vanligvis mulighet til å gi blod hver tredje måned.

LES OGSÅ: Så mange liv kan du redde!

Bra for hjertet

Flere studier viser at det å gi blod ikke bare er gunstig for blodmottageren. Også blodgiverens helse kan få utbytte av «blodgaven».

Én studie, publisert i Journal of the American Medical Association, konkluderte ifølge Daily Mail med at de som ga blod hver sjette måned reduserte sine sjanser for å få hjerteinfarkt betydelig.

En finsk studie viste at de som gir blod har nærmere 90 prosent mindre sjanse for å få hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: Flere måter å redusere sjansene for hjertesykdom

GJØR DET JEVNLIG: Gi blod inntil fire ganger i året. Hvis du er blant de som kan gi blod.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GJØR DET JEVNLIG: Gi blod inntil fire ganger i året. Hvis du er blant de som kan gi blod. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Reduserer risikoen for kreft

Blodgivning skal også bidra til å redusere faren for kreft, blant annet i lever og lunger, ifølge en studie publisert i Journal of the National cancer Institute.

Forskerne tror at helsegevinstene først og fremst skyldes at nivået av jern i blodet synker når du gir blod. Dette fører blant annet til mindre skadelig oksidativt stress.

Men, for at de positive virkningene av blodgivning skal ha effekt, er det ifølge forskerne viktig å gi blod jevnlig, ikke bare en gang iblant.

LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

Som en real treningsøkt!

Når du gir blod, gjør du en viktig innsats for samfunnet og dine medmennesker. Alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgiver.

Hver gang du gir, tappes det 450 ml blod. Dette deles i tre enheter. Det betyr at du kan være med på å redde hele tre liv hver gang du gir blod!

Uviktig i den store sammenhengen, men det finnes i tillegg en liten ekstrabonus ved å gi blod. Forskere ved The University of California in San Diego har funnet ut at hver gang du gir blod, så forbrenner du hele 650 kcal.

650 kcal tilsvarer omtrent to halvtimes treningsøkter med løping, aerobic eller spinning. Men, det betyr naturligvis verken at du skal gi blod for å gå ned i vekt - eller droppe treningen!

Mer info om hvordan og om du kan gi blod finner du på Blodbanken.no.

LES OGSÅ: Lurer du på hvor ofte du egentlig bør gå til legen?Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer