Supermat

Gi de friske urtene ekstra liv

Et enkelt triks gjør at de holder seg i opptil to uker lenger.

FÅ DE TIL Å VARE LENGER: Med noen enkle triks unngår du at urtene visner etter bare noen dager. Faktisk kan de holde i opp til to uker! Foto: Fotolia
FÅ DE TIL Å VARE LENGER: Med noen enkle triks unngår du at urtene visner etter bare noen dager. Faktisk kan de holde i opp til to uker! Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bruker du mye krydder i maten?

Så sant det ikke er saltbøssen du stadig vekk strekker deg etter rundt middagsbordet, er det ikke noe galt i å bruke krydder.

Men du skal slett ikke glemme fordelene urter kan gi måltidet ditt.

Tidligere studier har blant annet vist at krydderurten brønnkarse, kan bidra til å motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen.

Et vanlig problem er imidlertid at de friske urtene (eller de du finner innpakket i plast) dør veldig fort. Men det finnes råd!

LES OGSÅ: Maten som gjør deg glad

Lagrer du riktig, holder de lenger

Friske urter er et supert tilskudd til maten din.

Et vanlig problem - spesielt hvis du ikke kjøper dem i en potteplante, er at de tørker ut - noe som er litt ekstra kjedelig når disse urtene som regel er en del dyrere.

Ann Taylor Pittman, matjournalist på helsenettstedet CookingLight.com, har imidlertid noen triks til hvordan du kan få de friske plantene til å leve lenger.

Hun bruker to forskjellige metoder for å lagre urtene - ut i fra hvilke typer urter det er.

Med disse enkle grepene kan du forlenge levetiden til urtene dine fra noen få dager, til opptil to uker. Ganske så genialt!

LES OGSÅ: Julekakene med flest kalorier

Tørk dem eller legg dem i olje

Men urtene må helt klart ikke være helt ferske for at du kan bruke dem, og det finnes også derfor andre metoder du kan benytte for at de skal leve lenger.

For eksempel kan du tørke dem - enten i mikobølgovnen, i kjøleskapet eller i ovnen.


I ovnen: Legg rensede urter i ett lag på et stekebrett og sett i ovnen på 80 grader. La døra stå litt åpen hele tida for å slippe ut fuktigheten. Du kan bruke en tresleiv til å holde den oppe. La urtene tørke i omtrent fire timer – rør litt i dem underveis.

I mikrobølgovnen: Dette er kjapt og enkelt, men du må være veldig nøye med å passe på tida. Et par sekunder for mye, så kan urtene begynne å ryke eller til og med ta fyr.

Rens og skyll urtene og tørk dem godt mellom to lag tørkepapir. La dem lufttørke til det ikke er noe fuktighet igjen – cirka en time. Legg urtene i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stykke tørkepapir og dekk med enda et lag tørkepapir. Putt dem i mikrobølgeovnen i cirka to minutter på full varme. Fortsett å tørke urtene i 30 sekunders-intervaller til de er tørre og knusbare. Legg urtene i en plastpose med lukkemekanisme og klem ut all luften før du lukker den. Oppbevar de tørkede urtene på et mørkt, tørt sted. De holder seg omtrent ett år.

I kjøleskapet: Skyll og tørk urtene ved å presse dem lett mellom tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle for å fjerne fuktigheten. Dekk et fat med tørkepapir og legg urtene på papiret. Sett fatet i kjøleskapet og sjekk dem daglig. Fjern dem så snart de har tørket.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge økologisk melk

Gi de friske urtene ekstra liv
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer