Kosthold

Gi diabetikere fet mat

Fettrik mat kan kurere diabetes. Det hevder flere på Verdens diabetesdag.

Gi diabetikere fet mat
Publisert
Sist oppdatert
I dag markeres Verdens diabetesdag under parolen Sammen om diabetes for barn og unge. Eksperter innen medisin og kosthold kommer i den anledning sammen for å dele sine erfaringer.

 • Fete folk er friskest?
 • Jobb-stress kan gi diabetes
 • Omsorg er medisin

 • Norge ligger i verdenstoppen i forekomsten av antall barn med diabetes, uten at noen vet hvorfor. I år får 250 norske barn under 15 år diabetes.

  Fedon Lindberg, ernæringsekspert og diabeteslege, mener det er på høy tid at Norges Diabetesforbund revurderer kostrådene de gir til barn og unge med diabetes.

  - Det er blitt for fokusert på at personer med diabetes ikke skal spise annerledes enn folk flest, men det er jo nettopp de genetiske forskjellene og feil livsstil som har gjort at de har fått diabetes, uttaler han til Side2 i dag.

  Lindberg mener at Norges Diabetesforbund må revurdere de rådene de gir diabetikere og åpne opp for andre alternativer.

  - Jeg anbefaler betydelig færre karbohydrater og mer protein, fiber og fett enn diabetesforbundet anbefaler, sier han.

  Andre bidragsytere er Lars Erik Litsfeldt, forfatteren av boka Spis deg sukkerfri - nøkkelen for å knekke diabeteskoden. Litsfeldt har selv opplevd at endringer i kostholdet har tatt knekken på sukkersyken.

  - Jeg gjorde det motsatte av det diabetikere får beskjed om. Rådene jeg fikk fra legen min og fra en diabetessykepleier hjalp ikke. Jeg gikk ikke ned i vekt og sykdommen ble ikke bedre av at jeg holdt meg til en karbohydratrik, fettfattig kost, sier Litsfeldt til VG Nett.

  I ettermiddag treffes ekspertene på Haandverkeren i Oslo for å diskutere hva som er et optimalt kosthold for personer med diabetes.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer