FEIL FOKUS? - Det er ingen grunn til å forsøke å være perfekt, fordi perfeksjonisme er selvdestruktivt, mener forfatter Brené Brown.   Foto: All Over Press
FEIL FOKUS? - Det er ingen grunn til å forsøke å være perfekt, fordi perfeksjonisme er selvdestruktivt, mener forfatter Brené Brown. Foto: All Over Press Vis mer

Selvutvikling

Gi slipp på perfeksjonismen

Det er på tide å gi slipp på den usunne perfeksjonismen, mener Brené Brown.

Med forskning i ryggen har amerikanske Brené Brown skrevet boken «The Gifts of Imperfection» – som raskt ble en bestselger. 

Her er hennes aller beste råd til hvordan vi kan leve fulle og hele liv – som den vi er:

1. Vær den du er

Å være tro mot den man er, innebærer å sette grenser for andre og å tillate seg selv å være sårbar. Det kan føles utrygt å være autentisk fordi du går utenfor komfortsonen din og utsetter deg for andres kritikk. Men om du velger deg selv vekk framfor det som kjennes trygt, kan det være en pris å betale i form av angst, depresjon, spiseforstyrrelser, avhengighet, raseri, bebreidelser, avsky og uforklarlig sorg.

Dette kan du gjøre:

Finn motet til å gi slipp på hvem du tror du forventes å være – og vær den du er. Du kan kun velge å være ærlig og la andre se deg som du er, hvis du føler deg god nok. Hvis målet ditt er å være deg selv i enhver sammenheng, vil du aldri føle skam over ikke å være god nok, som du ellers vil, hvis du er styrt av å få andres aksept og anerkjennelse.

2. Gi slipp

«Hvis jeg ser perfekt ut, lever perfekt og gjør allting perfekt, kan jeg unngå eller begrense smerten ved å føle skam, bli dømt og bebreidet». Det er kjernen i perfeksjonistens holdning til verden og et uttrykk for et stort behov for å oppnå andres anerkjennelse og aksept. Perfeksjonisme er selvdestruktivt, fordi det perfekte ikke finnes, og det derfor aldri kan bli godt nok, uansett hva man gjør.

Dette kan du gjøre:

Innse at det er en uunngåelig del av livet å oppleve skam, fordømmelse og bebreidelser. Gi slipp på perfeksjonismen ved å utforske frykten din for å begå feil og skuffe andre. Gjør om på måten du snakker til deg selv på. Vær varm og overbærende overfor deg selv når du har det vanskelig eller føler deg utilstrekkelig.

LES OGSÅ: Lær deg å si nei

FINN ROEN: Forfatter Brené Brown framhever hvor viktig det er å finne en indre ro og å slutte å sammenligne deg med andre. Foto: Corbis/All Over Press
FINN ROEN: Forfatter Brené Brown framhever hvor viktig det er å finne en indre ro og å slutte å sammenligne deg med andre. Foto: Corbis/All Over Press Vis mer

3. Dyrk håpet

Et helhjertet liv handler også om å kunne komme seg gjennom motgang, og å kunne mestre sine problemer og utfordringer samt være i stand til å be andre om hjelp og støtte. Det dreier seg om å ha troen på at man kan komme seg gjennom vanskelige følelser.

Dette kan du gjøre:

Dyrk håpet – håp er ikke en følelse, men en mental tilstand, som vi kan lære oss. Det handler om kunne se mål, mening og retning i livet sitt. Tro på deg selv, og tro på at du kan endre på livet ditt. Vær tolerant overfor skuffelser. Tillat deg å føle det du gjør, også det som er ubehagelig i livet ditt.

4. Fokuser på det du har

Mange av oss lever i en «mangeltilstand» og fokuserer kun på det som mangler i livet vårt – vi er ikke tynne nok, vi har ikke tid nok. Ikke rent lite av vår dyrebare tid går med til dette. Ingen kan være glade hele tiden, men ved å endre innstillingen din og i stedet fokusere på at det skjer tilstrekkelig i livet ditt, og at du er tilstrekkelig, dyrker du takknemmeligheten og slipper gleden inn i livet ditt.

Dette kan du gjøre:

Legg merke til de små tingene i hverdagen som gjør deg glad. Før takknemmelighetsdagbok, utfør takknemmelighetsmeditasjoner eller stopp opp i løpet av dagen og si til deg selv: «Jeg er takknemlig for…».

5. Unngå å sammenligne

Et helhjertet liv er et liv som gir oss mening. Mening kan vi blant annet skape ved å leve kreativt, enten vi tegner, fotograferer, skriver, strikker, danser eller hva vi nå enn gjør. Men vi hemmer kreativiteten vår ved å sammenligne oss med andre. Sammenligning handler om å være likeformet og konkurrere, og det er vanskelig å være kreativ når vi bruker en masse energi på å passe inn og prøve å være bedre enn andre.

Dette kan du gjøre:

Ikke sammenlign deg med andre, for det du gjør er unikt og kan ikke sammenlignes. Finn andre du kan dele denne innstillingen til kreativitet med. Tør å være sårbar overfor andres kritikk og det å ikke føle deg perfekt. Prøv noe nytt og skremmende og/eller noe du alltid har drømt om. Du vet aldri hvor du finner din kreative inspirasjon.

LES OGSÅ: Irriterer du deg my i hverdagen?

LEK ER BRA: Faktisk er det like viktig som å hvile, ifølge forfatteren. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
LEK ER BRA: Faktisk er det like viktig som å hvile, ifølge forfatteren. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

6. Lek er like viktig som hvile

Å leke for lekens skyld og uten et egentlig formål er helt essensielt for et helhjertet liv. Lek former hjernen vår, hjelper oss med å utvikle empati, hjelper oss til å kunne navigere i komplekse sosiale sammenhenger og er grobunn for kreativitet. Lek er like viktig for oss som hvile. Det motsatte av lek er ikke arbeid, men depresjon. Men mange av oss tror at vi får et bedre selvbilde ved hele tiden å være produktive og ser utmattelse som et statussymbol.

Dette kan du gjøre:

Lag en liste over alt det som får deg til å føle deg vel i livet. Sammenlign listen med din to-do-liste – se om du blir overrasket når du sammenligner dem. Start med å fjerne noe fra din to-do-liste hver dag og skriv i stedet «tid til lek» eller «ta en lur».

7. Finn en jobb som er riktig for deg

Det er viktig for helhjertede mennesker at de har et meningsfylt arbeid. Når vi ikke gjør det, kan vi føle tomhet, frustrasjon, skam, skuffelse, frykt og sorg. Ofte lever vi med den jobben vi har, fordi vi ikke stoler nok på oss selv til å gjøre det vi virkelig brenner for. Eller vi kan være for opptatte av hva vi bør og skal.

Dette kan du gjøre:

Lag en liste over arbeid du synes er inspirerende – ikke tenk på at du skal kunne leve av det. Skriv bare det du liker på listen. Det er ingen som sier at du skal si opp jobben din – det kan godt være at den er meningsfylt når du tenker nøye over det. Hva som er meningsfylt for deg vet bare du. Kanskje du kan ha flere jobber samtidig, så du får brukt flere sider av deg selv.

LES OGSÅ: Du kan tenke deg lykkeligere

NYTT NUMMER: KK nr. 43 er i salg fra fredag 24. oktober. Foto: Sara Johannessen
NYTT NUMMER: KK nr. 43 er i salg fra fredag 24. oktober. Foto: Sara Johannessen Vis mer

8. Sang, dans og latter? Ja takk!

Latter, sang og dans er bra for oss – og minner oss om at vi ikke er alene når vi søker trøst, inspirasjon eller trenger å feire noe. Men vi blir fort selvbevisste når vi ler eller synger høyt, enn si danser energisk. Det er så viktig for oss å være kule og ha kontroll.

Dette kan du gjøre:

Vi forråder oss selv når vi ikke tillater oss selv å være frie til å danse, synge og le. Våg å slippe deg selv løs i sang, dans og latter. Finn ut hvordan du kan få mer sang, dans og latter inn i livet ditt. Lag for eksempel spillelister med yndlingsmusikken din til ethvert humør. Eller dans når du lager mat eller rydder opp.

Denne saken er hentet fra KK 43. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: