Utro

Gikk du for langt på julebordet?

Sjekk om du bør fortelle kjæresten om utroskapen.

HVORFOR SKJEDDE DET? Når man er utro er det viktig å tenke nøye over hva det som har skjedd betyr. Gjorde du dette fordi du egentlig er misfornøyd med forholdet? Ønsker du deg noe annet, eller føler du deg egentlig ikke så dypt forpliktet? Foto: Thinkstock
HVORFOR SKJEDDE DET? Når man er utro er det viktig å tenke nøye over hva det som har skjedd betyr. Gjorde du dette fordi du egentlig er misfornøyd med forholdet? Ønsker du deg noe annet, eller føler du deg egentlig ikke så dypt forpliktet? Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En undersøkelse gjennomført av jobbannonse-nettstedet Gumtree, viser at 24 prosent av arbeidstakere som har vært på julebord med jobben har angst etterpå på grunn av flørting og klining med kolleger.

Det er nok ikke utilbørlig å anta at noen av de som roter med kollegene sine ikke er enslige. Så hva om det skjer deg. Skal du da bryte sammen og tilstå dine synder overfor kjæresten?

TA TESTEN: Kan du motstå fristelser?

Vi får ikke alltid til å være så ordentlige og ryddige som vi helst vil. Det er fort gjort å gjøre feil som kan få stor betydning for parforholdet. Men noen av disse feilene får bare konsekvenser hvis partneren din vet om dem. Er det så sikkert at ærlighet alltid er det beste?

KK.no-psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs har skrevet om akkurat dette dilemmaet for oss før:Hva betyr utroskapen for din del?

Det er ikke alltid vi klarer å gjøre ting slik vi mener er riktig. Noen ganger handler vi slik at vi selv fordømmer våre egne handlinger etterpå. Jeg vil likevel påstå at vi som regel handler slik vi synes er riktigst der og da, skriver Peder Kjøs.

Hva har episoden med din kollega egentlig betydd for deg? Hva synes du egentlig om forholdet til kjæresten din? Dette er viktige spørsmål, fordi svaret har betydning for om du bør fortelle om utroskapen eller ikke.

I et forhold kan det skje at den ene er utro uten at dette trenger å si så mye om hvordan forholdet dypest sett fungerer. Det kan være en episode som det kanskje gjør mer skade enn gavn å fortelle om.

Hvis du skal gå gjennom alt det vonde som følger med å fortelle, bør du tenke over hva du har å tjene på det.

Konsekvensene er opp til deg

Du har gått over en grense og brutt noe av tilliten mellom deg og kjæresten, og nå er du redd for konsekvensene. Men kanskje det du har gjort ikke trenger å få så store konsekvenser, mener Peder.

Når man er utro er det viktig å tenke nøye over hva det som har skjedd betyr. Gjorde du dette fordi du egentlig er misfornøyd med forholdet? Ønsker du deg noe annet, eller føler du deg egentlig ikke så dypt forpliktet?

I så fall er det riktigst å ta ordentlig stilling til forholdet og bestemme seg. Vil du satse eller ikke? Hvis ikke, er det en ærlig sak å bryte ut. Det er i lengden bedre både for partneren og deg selv.

TA TESTEN: Hvordan er forholdet ditt?

Var det en liten svikt, noe som skjedde der og da, men som egentlig ikke sier noe om hva forholdet ditt betyr for deg? Det er lett å være strengt moralsk i teorien, men i den virkelige verden skjer det jo faktisk mange ting som ikke skulle skjedd, uten at det trenger å bety at hele forholdet må revurderes.

Man gjorde noe dumt, man angrer, men det er tross alt ikke verdens undergang.

Mer skade enn nytte å fortelle

Jeg tror at det kan gjøre mer skade enn nytte å fortelle om dette til kjæresten din, skriver Peder. Han kommer helt sikkert til bli lei seg og kanskje utrygg på om du er trofast.

Hvis det ikke er fare for at du vil gjenta utroskapen har Peder vanskelig for å se at det kan komme noe særlig positivt for ham ut av at du forteller.

Hva skal han egentlig få ut av å vite dette? Hva med deg selv, ville du likt best å vite noe sånt, eller ville du foretrekke at han holdt det for seg selv og håndterte det uten at du trengte å bekymre deg?

Det er mye vanligere enn du kanskje tror at partnere har noen små hemmeligheter for hverandre. Å ha tillit til hverandre betyr ikke å vite absolutt alt om hverandre, men å stole på at man får vite det som er viktig.

Men det er ikke sikkert at det er så helt enkelt å holde historien for deg selv.

LES OGSÅ: Slik takler du tiden etter utroskapen

Vil han oppdage det?

Det kan bli vrient hvis samvittigheten gnager deg så mye at du ikke klarer å slappe av og være deg selv sammen med ham. Hvis du plutselig blir «rar» sammen med ham, kommer han til å lure, og kanskje fantasere om noe langt verre enn det som har skjedd.

I så fall er det best at du forteller. Da vet han hva han har å forholde seg til, og kan ta valgene sine ut fra det. Hvis du må fortelle, så gjør det når dere er sammen, ikke over telefon eller nettet.

Hvis dere er sammen kan han lettere se og høre på deg hvordan dette er for deg, og du får bedre mulighet til å svare ordentlig på reaksjonene hans.

Er du alene om hemmeligheten din? Hvis det var flere som så hva du gjorde er du også avhengig av at de holder tett.

Hvis han får vite om det gjennom en annen har han god grunn til å føle seg lurt og ydmyket.

Peder mener at du eventuelt må ta den krisa hvis den kommer. Hvis han får høre noe, må du bare innrømme alt. Prøv å forklare ham hvorfor du ikke ville gjøre ham urolig med å fortelle om en hendelse som du har lagt bak deg og som ikke har noe å si for forholdet ditt til ham.

Så får du bare håpe at han er moden og forståelsesfull nok til å godta at du ikke alltid klarer å være så perfekt som du helst ville ha vært.

HAN GIR DEG SVAR: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på KK.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no Foto: Astrid Waller
HAN GIR DEG SVAR: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på KK.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no Foto: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer