Kalorier I Godteri

Gjett hvor mange kalorier dette tilsvarer

Og hvilken snacksskål tror du at inneholder flest?

300 KALORIER: 55 gram sjokolade, 75 gram popkorn, 65 gram tortilla chips og 80 gram smågodt (uten sjokolade) inneholder rundt 300 kalorier hver og ser omtrent slik ut.  Foto: Trine Solberg
300 KALORIER: 55 gram sjokolade, 75 gram popkorn, 65 gram tortilla chips og 80 gram smågodt (uten sjokolade) inneholder rundt 300 kalorier hver og ser omtrent slik ut. Foto: Trine Solberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du skal selvsagt kose deg litt i helgen, og kos er ikke kos når du slenger på masse dårlig samvittighet i tillegg, så dropp den. 

Men det kan være lurt å være litt oppmerksom på hva man putter i munnen, og ikke minst på mengden. 

Godteri, potetgull og popkorn gir lite næring og mye kalorier og salt, og derfor er det ikke noe vi bør få i oss for mye av. 

LES OGSÅ: Smågodt er ikke sunnere enn potetgull og sjokolade

Lær deg å nyte godiset

Hvordan man kan kose seg på en litt sunnere måte er et spørsmål ernæringsfysiolog Malén Gudbrandsgard stadig hører, og hun svarer rett og slett at det handler om å lære seg å faktisk kose seg. 

- Lærer man seg å nyte det man spiser fremfor å fråtse, slipper man å kjenne på den dårlige samvittigheten man kan få når man først setter frem godteriskålen en fredagskveld. Vi må lære oss å nyte, og det handler om mengder.

SJOKOLADE ELLER POPKORN? Det er ingen tvil om at du får mer for kaloriene om du velger popkorn, men de fleste av oss blir kanskje også fortere mette på sjokolade?   Foto: Trine Solberg
SJOKOLADE ELLER POPKORN? Det er ingen tvil om at du får mer for kaloriene om du velger popkorn, men de fleste av oss blir kanskje også fortere mette på sjokolade? Foto: Trine Solberg Vis mer

- Man legger ikke på seg av å spise en bit sjokolade innimellom, men velger man i stedet å spise en plate blir kaloriregnestykket noe helt annet. 

LES OGSÅ: Spiser du litt godteri hver dag? 

«Sunnere» betyr ikke lite kalorier

Er du ute etter å få i deg litt mindre kalorier, er det dessuten viktig å huske på at selv «sunnere» godsaker, kan være kaloririke.

Både nøtter og mørk sjokolade inneholder over 500 kalorier per hundre gram, men er selvfølgelig likevel sunnere enn en pose med smågodt. 

- Mange vil kanskje kaste seg over sjokolade som inneholder høyest prosent kakao eller seigmenn fordi det «bare» inneholder sukker, og ikke fett. Men selv om mørk sjokolade kan sees på som sunnere, inneholder den cirka samme mengde kalorier som melkesjokolade.

Husk også på at «sunnere» varianter av i utgangspunktet usunne varer ikke nødvendigvis gjør at det er greit å sluke dem helt ukritisk. 

- Det finnes en jungel av potetgull på markedet som kan gjøre oss som forbruker svært forvirret. Flere og flere potetgull fremstår som «sunne» for å få oss til å kjøpe med god samvittighet. Ved å redusere eksempelvis fettet med 40 prosent betyr ikke dette nødvendigvis at kalorinivået reduseres. Ofte økes karbohydratinnholdet som fører til at kalorinivået ikke går ned like mye som vi tror, sier Gudbrandsgard.

- Dessuten er det dessverre slik at de «sunnere» potetgullene ofte inneholder store mengder salt, helt opp mot 120 prosent mer salt enn vanlig potetgull. Dette er farlig mye salt. 

- Oppsummert er det mengden man spiser som er det absolutt viktigste her. Og vinneren er popcorn med mindre fett og salt.

LES OGSÅ: Har potetgullet blitt seigt?

Finn en balanse

300 KALORIER: Det er overraskende lite smågodt du får for 300 kalorier.  Foto: Trine Solberg
300 KALORIER: Det er overraskende lite smågodt du får for 300 kalorier. Foto: Trine Solberg Vis mer

Hvor mye det er greit å spise må være helt opp til deg, men ernæringsfysiolog og daglig leder av kostholdsveilederen SomeBody, Camilla Andersen, har tidligere påpekt overfor KK.no at det er viktig å begrense seg litt. 

- Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder. På potetgullposen står det at 30 gram er en porsjon. Som sagt er det vanskelig å stoppe når man først har begynt, så det kan være lurt å kjøpe den minste porsjonsposen. Og for all del, ikke la deg friste av 3 poser til 50 kroner på tilbud.

Gudbrandsgard mener imidlertid nøkkelen til å begrense kaloriinntaket ligger i å droppe dårlig samvittighet, og lære seg å nyte det du spiser. Finn en balanse som passer for deg. 

- Jeg vil ikke sette en grense for hvor mye som er greit å unne seg i løpet av en uke, men at man heller finner den balansen som er riktig for seg selv og ikke overspiser. Ikke fråtser og hiver i seg flere poser potetgull i uken, flere plater sjokolade eller mengder med smågodt. 

Det aller viktigste når du velger snacks til fredagskvelden er ifølge henne å velge mellom fett og sukker. 

- Det viktigste å gå etter om man vil velge bort den mens usunne snacksen er å velge fett eller sukker - ikke begge deler. Kombinasjonen av mye fett og sukker er ikke heldig. 

LES OGSÅ: Det beste potetgullet lager du selv!

Tips til litt sunnere snacks: 

I melkesjokolade er det omtrent 540 kalorier per hundre gram, ifølge Matvareportalen.no. I tortillachips må du regne med mellom 450 og 490 og i smågodt omtrent 370 kalorier. I ferdigkjøpt popkorn fra Maarud er det 490 kalorier per hundre gram. 

Mange små grep kan gjøre helgekosen litt sunnere. Her er Gudbrandsgards tips: 

Mørk sjokolade: Velg sjokolade med 70, eller høyere prosentandel kakao, da mørk sjokolade er rik på antioksidanter. I tillegg gjør den bitre smaken at man kanskje ikke velger å spise like store mengder som man fort kan gjøre ved de lyse melkesjokoladene. 

Popcorn: popkorn inneholder færre kalorier enn vanlig potetgull, dersom man velger en variant med lite salt og fett. Popper man selv er dette bedre enn mikropopcorn.

Is: Er man glad i iskrem kan man bytte ut den tradisjonelle fløteisen med yoghurtis eller sorbe.

Sukkerfritt godteri: Det finnes sukkerfrie pastiller, drops eller sukkerfri sjokolade som kan være en god erstatning.

Gelé: Gelé laget selv av funsaft, gelatinlplater og friske bær er en vinner! Og inneholder langt færre kalorier enn gelépakkene man får kjøpt.

Frukt og grønt: I tillegg til den «vanlige» helgekosen kan man sette frem frukt, grønnsaker og dipp laget av eksempel mager kesam, lime og urter. 

LES OGSÅ: Derfor blir du hekta på kombinasjonen søtt og salt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer