Fotsvette

Gjett hvor mye du svetter her!

Det er ikke uten grunn at føttene ofte lukter vondt.

SVETTE FØTTER: Fotsålene er et av de stedene på kroppen der vi har flest svettekjertler, og det er derfor ganske normalt å svette her. Noen opplever derimot at fotsvetten blir et plagsomt problem. Foto: koszivu - Fotolia
SVETTE FØTTER: Fotsålene er et av de stedene på kroppen der vi har flest svettekjertler, og det er derfor ganske normalt å svette her. Noen opplever derimot at fotsvetten blir et plagsomt problem. Foto: koszivu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du ofte at sokkene dine er våte av svette og du kan ikke dra hjemmefra uten å ha med deg et ekstra par i vesken?

Og noen ganger er det kanskje så ille at du kvier deg for å ta av deg skoene i offentlighet, av frykt for at du skal forpeste hele rommet. Ja, for ikke å snakke om hvordan skoene i seg selv lukter.

Fotsålene er et av de stedene på kroppen der vi har flest svettekjertler, og det er derfor ganske normalt å svette her. Markedsansvarlig i skokjeden Bianco, Elisabeth Moe, har tidligere uttalt til KK.no at man svetter opp mot et eggeglass hver dag i hver sko, og at du derfor bør skifte sko hver dag slik at skoene rekker å lufttørke.

LES OGSÅ: Er det skadelig å svette mye?

Noen er ekstra plaget

Svette er en automatisk reaksjon som skjer i kroppen når kroppstemperaturen blir for høy, og er altså en del av en nedkjølingsprosess. Men svette kan også oppstå ved nervøsitet, og da ofte i håndflatene. Hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, kan fortelle at dette er helt normalt, og at vi svetter langt mer enn bare et eggeglass.

– Det er høy konsentrasjon av svettekjertler på føttene. Det er estimert at vi produserer rundt 200 milliliter svette herfra per dag, men dette avhenger selvfølgelig av temperatur, sier han til KK.no.

STINKER: Mye fotsvette kan raskt få skoene til å stinke. Særlig om du bruker sko som ikke puster, eller bruker de samme skoene hver dag. Foto: carla9 - Fotolia
STINKER: Mye fotsvette kan raskt få skoene til å stinke. Særlig om du bruker sko som ikke puster, eller bruker de samme skoene hver dag. Foto: carla9 - Fotolia Vis mer

For noen mennesker kan denne svettingen nå plagsomme mengder. Dette er en tilstand der nervene som skal trigge svettekjertlene er overaktive, og derfor svetter du mer. Selv når det ikke er nødvendig.

– Svette under føttene kalles på fagspråket hyperhidrose. Det er vanligere hos menn enn hos kvinner. Mange med fotsvette plages også med svette på hendene, forteller Guldbakke.

Kan skyldes andre plager

Hyperhidrose er et vanlig problem, men det kan også være svært plagsomt. Ifølge Norsk Helseinformatikk er personer som svetter mye, mer utsatt for å få hudinfeksjoner som ringorm og eksem, i tillegg til at det også føles skjemmende og kan føre til sosial angst.

Tilstanden ser ut til å være genetisk betinget, men overdreven svetting kan også skyldes andre faktorer. Dette kan blant annet være overgangsalder, lavt blodsukker, høyt stoffskifte og bivirkninger fra enkelte medisiner.

Plages du med overdreven svetting kan det altså være lurt å ta en tur til legen for å finne ut hva som er årsaken til at nettopp du plages med dette.

LES OGSÅ: Ti pinlige kroppsfeil

FOREBYGG: Det finnes fotdeodoranter som skal brukes under føttene, som hjelper mot fotsvette. Men du kan også bruke vanlige spraydeodoranter eller antiperspiranter. Foto: jedi-master - Fotolia
FOREBYGG: Det finnes fotdeodoranter som skal brukes under føttene, som hjelper mot fotsvette. Men du kan også bruke vanlige spraydeodoranter eller antiperspiranter. Foto: jedi-master - Fotolia Vis mer

God fothygiene og sko som puster

Det finnes heldigvis noen gode råd som kan virke forebyggende mot fotsvette og illeluktende føtter og sko. Først og fremst bør du være nøye med å vaske føttene dine hver dag, og tørke dem godt. Og skift helst sokker minst én gang om dagen. Det kan også hjelpe å bruke munnvann på føttene ved hjelp av en bomullsdott.

Det kan også hjelpe å bruke sokker og sko som puster. Velg sokker av naturmaterialer som bomull eller ull, og luftige sko som joggesko eller åpne sandaler. Prøv også å unngå å bruke de samme skoene hver dag. Det finnes også fotdeodoranter som skal brukes under føttene, men du kan også bruke vanlige spraydeodoranter eller antiperspiranter.

Dersom disse rådene ikke hjelper, og du fortsatt plages med fotsvette, kan det være lurt å kontakte legen din for å få hjelp og råd om mulige behandlinger.

– De fleste prøver å bruke aluminiumkloridoppløsning først. Det er et topikalt middel som hemmer svetteproduksjonen. En kan også vurdere iontoferese (strømbehandling) og botox for svetteplager, forklarer Guldbakke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer