Terrortrussel Mot Norge

Gjør all praten om terror deg engstelig?

Slik taker du den økte terrortrusselen.

REDD FOR TERROR: Gjør all praten og skriveriene om mulige terrorangrep mot Norge deg engstelig? Da bør du ifølge eksperten tenke at det mest sannsynlig ikke kommer til å ramme deg.  Foto: REX/West Coast Surfer / Mood Boa/All Over Press
REDD FOR TERROR: Gjør all praten og skriveriene om mulige terrorangrep mot Norge deg engstelig? Da bør du ifølge eksperten tenke at det mest sannsynlig ikke kommer til å ramme deg. Foto: REX/West Coast Surfer / Mood Boa/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I sommer advarte politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at en gruppe terrorister kunne være på vei til Norge, og myndighetene fryktet alvorlige angrep mot nordmenn. 

Denne gangen var det heldigvis falsk alarm, men PST mener det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre et nytt terrorangrep i Norge i løpet av de neste tolv månedene, skriver NRK.no. 

Gjør all praten om terror deg engstelig? Her er ekspertens råd til hvordan du kan håndtere denne frykten. 

LES OGSÅ: Ofte stressa og nervøs?

Hensikten deres er å skape frykt

Lars Weisæth, som er krisepsykiater, forteller til KK.no at det er nettopp frykt terroristene ønsker å oppnå ved å sende ut terrortrusler.

- Det er viktig for terroristene å skape frykt slik at det blir et press på politikerne – terror går ut på at befolkningen skal oppleve at politikerne ikke har kontroll over situasjonen, at de ikke greier sin viktigste oppgave som er å sikre landets borgere en trygghet.

- Terroristene ønsker å undergrave tilliten til politikerne og få folk til å rette seg etter deres premisser. Det er rett og slett som i krig – terror skal påtvinge andre sin vilje, forklarer han.

Videre forteller Weisæth at slike trusler ikke alltid lykkes med å skape frykt. En undersøkelse som ble utført her i landet etter 22. juli viste nemlig at sorg, uvirkelighet og sinne forekom mye hyppigere enn frykt etter tragedien.

- Frykt kom faktisk ganske langt nede på listen, og det var det Breivik ønsket å skape, men det lyktes han ikke med. Det å halshugge mennesker på tv med hensikt å skremme folk til å endre atferd og underkaste seg andres vilje tror jeg skaper like mye, om ikke mer, sinne enn frykt, sier han.

SKAPER FRYKT: Det er nettopp frykt terroristene ønsker å skape.  Foto: Martinan - Fotolia
SKAPER FRYKT: Det er nettopp frykt terroristene ønsker å skape. Foto: Martinan - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: – Jeg var redd for å havne i helvete

Vær skjerpet, men ikke nervøs

Hvis det skulle komme en ny terrortrussel mot Norge anbefaler Weisæth deg å leve etter slagordet hans som er å være skjerpet, men ikke nervøs.

- Hvorfor skal man være skjerpet? Jo, fordi hvis flere millioner nordmenn av og til tenker på det faktumet at en terrorhandling kan skje her i Norge, så har det to gunstige virkninger.

- Den ene er at man får en mye større evne til å legge merke til ting – endringer i nærmiljøet ditt for eksempel. Den andre er at evnen din til å tolke situasjoner riktig øker. Du skjønner hva et faresignal er, noe du kanskje tidligere ville regnet med at bare var en øvelse.

Et godt eksempel på hvor viktig det er å holde øynene oppe, er ifølge Weisæth en hendelse som skjedde på et fly fra Narvik til Bodø i 2004, hvor en kvinne fikk et glimt av en øks som en utenlandsk mann bar med seg inn i cockpiten. Hun fikk varslet medpassasjerene og stoppet terroristen.

- Hvis vanlige mennesker legger merke til ting og forstår alvoret med en gang så kan dette være en svært avgjørende faktor. Den nye terrorforskningen i Europa viser at vold/drap på gaten øker, og dermed er det enda viktigere at Ola og Kari nordmann følger ekstra godt med.

LEV SOM NORMALT: Dersom det skulle komme en ny terrortrussel mot Norge anbefaler eksperten deg å være skjerpet, men ikke nervøs.  Foto: Africa Studio - Fotolia
LEV SOM NORMALT: Dersom det skulle komme en ny terrortrussel mot Norge anbefaler eksperten deg å være skjerpet, men ikke nervøs. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Tenk at det ikke kan skje med deg

Er du redd for å bli rammet av terror? (Avsluttet)

Dersom du stadig går og engster deg for at det skal skje en terrorhandling mot Norge, har Weisæth følgende tips til deg:

- Hvis du har anlegg for å bli nervøs vil jeg si at du bør tenke at det kan skje noe grusomt her i vårt lille land, men at det skal gå bra med deg.

- Og det vil det jo mest sannsynlig, for hva er sannsynligheten for at akkurat du skal bli rammet når det er over fem millioner innbyggere her i landet. Dette er en naturlig form for risikotenkning vi ofte bruker, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer