Mat

Gjør det slutt med saltet

Nei, maten må ikke bli tam og smakløs av den grunn. Her er hverdagstipsene som funker.

Gjør det slutt med saltet
Publisert
Sist oppdatert
Vi spiser altfor mye salt. Nordmenns saltinntak er ifølge Helsedirektoratet omtrent 10 gram om dagen i gjennomsnitt. Det er dobbelt så høyt som anbefalt.
 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
 • Høyt saltinntak kan øke blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

  Ferdigmat er saltverstingen

  Den største saltkilden er ferdigmat, som bidrar med 60-75 prosent av saltinntaket. Fra rene råvarer får vi mindre enn 10 prosent. Direkte salting av maten under tilbereding og spising bidrar med resten av saltet i kosten.
 • Snacks med god samvittighet
 • Maten du kan trøstespise
 • Velg ekte vare

  Ferdigmat er som nevnt kilden til mye av saltet vi får i oss. Grunnen til at ferdigmat inneholder så mye salt er at det har en evne til å bevare mat lenger. Dersom du klarer å lage flere av måltidene fra bunnen av vil saltinntaket ditt reduseres betraktelig. Spør i bokhandelen etter en kokebok med kjappe og sunne oppskrifter, eller søk etter oppskrifter på nettet.Du kan godt bruke tunfisk, bønner og annen mat fra boks, men skyll gjerne maten med vann før du bruker den for å få bort noe av saltet.
 • Stjernenes syke snacks
 • Les etiketten

  All mat med emballasje skal ha en liste over ingredienser og næringsinnhold. Prioriter produkter som ikke er tilsatt salt, eller som har lavt saltinnhold. Dersom saltinnholdet oppgis å være 35 milligram eller lavere per porsjon er det bra.
 • Fy-maten du trygt kan spise
 • Ikke følg oppskriften

  Erstatt salt i matoppskrifter med noe annet. Salt brukes ofte kun som smakssetter. Det finnes mange andre alternativer. Krydder og urter som for eksempel hvitløk, rosmarin, pepper, muskat, ingefær, oregano, sennep, chili og dill gjør gjerne susen.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer