Urinveisinfeksjon

Gjør du denne badetabben?

Resultatet kan bli ubehagelig svie og kløe der nede ...

KALD OG VÅT: Å gå rundt med en kald og våt bikinitruse kan føre til urinveisinfeksjoner eller sopp i underlivet.  Foto: johoo - Fotolia
KALD OG VÅT: Å gå rundt med en kald og våt bikinitruse kan føre til urinveisinfeksjoner eller sopp i underlivet. Foto: johoo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommer og sol får oss til å hoppe rett i badetøyet og trekke mot strand, innsjøer og bassenger for en herlig dukkert. 

Men medaljen har en bakside – i hvert fall for oss kvinner.

Å gå rundt med en kald og våt bikinitruse kan føre til urinveisinfeksjoner eller sopp i underlivet. Og dersom du er en av de som stadig sliter med slike infeksjoner, kan det derfor være lurt å ta sine forholdsregler når du er på badeferie.

– Ja, de som er mer utsatt for urinveisinfeksjon (UVI) fra før av, bør foretrekke å dusje framfor å bade. Bading fører til at uretra er stadig våt og øker sannsynlighet for oppadstigende UVI, sier gynekolog og fødselslege Vivek Sethi, ved Gynekolog Sethi, til KK.no. 

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Kan unngås ved å skifte til tørr truse

Det er riktignok ikke slik at alt av badevann er like ille for deg, basseng og ferskvann er verstingene. Ifølge gynekologen er salt i sjøvann forebyggende.

Men det betyr ikke at du bare må bade i saltvann, eller at du må droppe badingen helt. Ved hjelp av et enkelt triks kan du forebygge utviklingen av både urinveisinfeksjon og soppinfeksjon. 

SALTVANN: Saltvann kan være forebyggende mot urinveisinfeksjon, men det er likevel lurt å ha med en ekstra bikinitruse. Foto: Scanpix/NTB
SALTVANN: Saltvann kan være forebyggende mot urinveisinfeksjon, men det er likevel lurt å ha med en ekstra bikinitruse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Alt du behøver er å ha med deg en ekstra bikinitruse eller to. Den bør nemlig skiftes etter hver gang du har badet for å unngå at det er kaldt og vått i underlivet.

– Ja, skifter man ikke våt badedrakt blir man kald nedentil. Dette reduserer blodgjennomstrømning i nedre urinveier og kan gjøre at man blir mer utsatt for urinveisinfeksjon. Og menn kan også bli mer utsatt for prostatainfeksjon, forklarer Sethi. 

Og dette er ikke det eneste du risikerer ved å tusle rundt med en våt bikinitruse, også plagsomme soppinfeksjoner er en risiko. Vått badetøy kombinert med sol, fukt og varme, er nemlig et yndet tilholds- og grosted for en rekke ulike bakterier.

Bakteriene kan skape et uheldig klima i underlivet som kan føre til sopp, og dersom trusen ikke byttes kan bakteriene også få tid til å ta seg opp urinrøret.

– Våt hud er også mer utsatt for soppinfeksjoner. Ved å skifte til tørre klær kan du enkelt unngå dette, legger han til.

LES OGSÅ: Derfor kommer urinveisinfeksjonen tilbake

Dette er symptomene

Kvinners anatomi gjør oss ekstra utsatte for infeksjoner i skjeden og i urinveiene, og de fleste kvinner vil oppleve slike problemer én eller flere ganger i løpet av livet.

Noen er også ekstra utsatte og får infeksjoner igjen og igjen. 

UBEHAG: Både urinveisinfeksjon og sopp kan være svært ubehagelig og plagsomt, og bør behandles. Foto: Scanpix/NTB
UBEHAG: Både urinveisinfeksjon og sopp kan være svært ubehagelig og plagsomt, og bør behandles. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Symptomene på en soppinfeksjon i skjeden er ofte kløe, svie og en cottage cheese-lignende utflod. Og dersom infeksjonen har gått for langt kan det også utvikle seg en tørrhet i skjeden og sviende hudsprekker. 

Soppinfeksjon kan behandles ved hjelp av soppdrepende midler i form av salve og stikkpiller for skjeden, som fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Symptomene på en urinveisinfeksjon kan være at du tisser lite, men ofte, i tillegg til en sviende følelse når du tisser. Dette kan behandles med antibiotika, og det er ikke bra å vente for lenge. En ubehandlet urinveisinfeksjon kan i verste fall føre til nyrebekkenbetennelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer