Urinveisinfeksjon

Gjør du denne tørketabben?

Kan gi tilbakevendende underlivsplage.

TØRKETABBE: Det er mange jenter som tørker seg feil etter de har vært på do. Er du en av dem? Foto: Voyagerix - Fotolia
TØRKETABBE: Det er mange jenter som tørker seg feil etter de har vært på do. Er du en av dem? Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva du gjør når du er på do er riktignok svært personlig, og ikke akkurat noe du deler med venninnegjengen.

Derfor er du kanskje ikke klar over at du har tørket deg feil hele livet.

Ja, det går faktisk an å tørke seg feil. I hvert fall når det gjelder oss kvinner.

Vår anatomi gjør oss nemlig lettere utsatt for bakterieinfeksjoner dersom vi tørker oss feil, hovedsakelig fra tarmbakterier.

Men vet du egentlig hvordan du bør tørke deg for å unngå dette?

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Kan gi urinveisinfeksjon

– Kvinner bør alltid starte forfra og tørke bakover. Gjør du det motsatt kan du risikere å dra tarmbakterier fremover, og disse kan da ta seg opp i urinrøret, forklarer Siri Harket.

Hun er uroterapeut ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, og sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier.

– E. coli bakterier kan forplante seg i urinrøret og gi urinveisinfeksjon. Å tørke seg feil er ikke en uvanlig årsak til at enkelte kvinner er plaget med urinveisinfeksjon, og kanskje får det igjen og igjen. 

LES OGSÅ: Sliter du med plagsomme hemoroider?

URINVEISINFEKSJON: Tørker du deg feil er sjansen stor for at du vil pådra deg en urinveisinfeksjon.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
URINVEISINFEKSJON: Tørker du deg feil er sjansen stor for at du vil pådra deg en urinveisinfeksjon. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

Bakteriene trives i urinen

Urinrøret og urinblæren er vanligvis bakteriefri, så dersom bakterier finner veien hit kan det raskt føre til en infeksjon med plagsomme symptomer som hyppig vannlating og svie når du tisser.

Det er nesten alltid bakterier fra tarmen som er årsaken til urinveisinfeksjon, og tre av fire tilfeller skyldes bakterien E. coli.

Bakterier trives godt i kroppsvarm urin, så her ligger forholdene godt til rette for at de kan formere seg. Har du først fått en urinveisinfeksjon er det derfor viktig at du drikker godt med væske og får tømt blæren skikkelig.

Normalt sett er ikke en urinveisinfeksjon farlig i seg selv, men ifølge Norsk Helseinformatikk kan den også spre seg til nyrebekkenet og nyrene. Gravide kvinner bør også være ekstra forsiktige siden en urinveisinfeksjon i verste fall kan føre til for tidlig fødsel og fosterskader.

DRIKK RIKELIG: Dersom du har pådratt meg en urinveisinfeksjon er det viktig at du drikker rikelig med væske og tømmer blæren jevnlig.  Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press
DRIKK RIKELIG: Dersom du har pådratt meg en urinveisinfeksjon er det viktig at du drikker rikelig med væske og tømmer blæren jevnlig. Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du velge et mykt dopapir

Tørketabben gir sjeldent plager i skjeden

Det er kanskje lett å tro at denne tørketabben også kan føre til at tarmbakterier kan komme seg til skjeden og skape ubalanse i bakteriefloraen. 

Men ifølge Harket er ikke dette noe du trenger å bekymre deg like mye for.

– Å tørke seg feil vil nok sjeldent gi sopp eller særlige plager i skjeden. Det er større sjanse for å få en soppinfeksjon av oralsex, forteller hun. 

Under sex kan bakterier fra partneren, eller fra endetarmen, finne veien til både skjeden og til urinrøret. Dette kan skape en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, enten i form av en soppinfeksjon eller for eksempel bakteriell vaginose, og det kan også føre til urinveisinfeksjon. 

For å unngå at bakterier skal forplante seg i urinrøret er det derfor en god idé å tisse rett etter samleie, da er sjansen stor for at du vil skylle ut eventuelle bakterier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer