ANTIPERSPIRANT SKADELIG: Påfører du for mye, spesielt rett etter barbering, kan det være helseskadelig.  Foto: All Over Press
ANTIPERSPIRANT SKADELIG: Påfører du for mye, spesielt rett etter barbering, kan det være helseskadelig. Foto: All Over Press Vis mer

Deodorant

Gjør du dette etter shaving?

«Feil» bruk av antiperspirant kan være helseskadelig.

Publisert
De siste årene er vi blitt stadig mer bevisste på at kosmetikk ikke bare gjør oss vakrere, men også kan inneholde stoffer som er helseskadelige.

Parabener har fått mye oppmerksomhet, og nå mener helsemyndigheter at aluminiumstoffer også bør på fy-listen.

Og spesielt store mengder aluminium finner vi i antiperspiranter.

– Vi er bekymret for den totale mengden aluminium vi får i oss, og antiperspiranter viser seg å være den største kilden til den aluminiumen vi får i oss gjennom kosmetikk, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Gjør du disse barberingstabbene?

SJEKK INNHOLDET: Test om deodoranter eller antiperspiranter uten aluminium kan være nok til å holde svettelukten unna. Da slipper du å få i deg så mye aluminium. Foto: All Over Press
SJEKK INNHOLDET: Test om deodoranter eller antiperspiranter uten aluminium kan være nok til å holde svettelukten unna. Da slipper du å få i deg så mye aluminium. Foto: All Over Press Vis mer

Får i oss 50 ganger mer enn anbefalt

Man skiller mellom to typer svette- og luktreduserende produkter - antiperspirant og deodorant.

Førstnevnte inneholder som oftest aluminium, mens deodoranter ikke gjør det.

– Dersom du ønsker å unngå aluminium, kan du bruke en deodorant, men det er ofte ikke like effektivt som en antiperspirant, sier Tone vid Skipá, skjønnhetsjournalist i KK.

For det er nettopp de skadelige aluminiumstoffene som gjør at antiperspirant så effektivt forhindrer svettelukt.

– Aluminium er den viktigste ingrediensen i en antiperspirant, sier Skipá.

Aluminiumstoffer skal alltid være oppgitt i ingredienslisten, og ofte er de listet opp med betegnelser som aluminium chloride, aluminium chlorohydrate eller aluminium zirconium.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort beregninger som tyder på at vi eksponeres for opp mot 50 ganger så store mengder aluminium enn det man vurderer som helsemessig forsvarlig.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt svettelukt i klær

ETTER BARBERING: La være å påføre antiperspirant rett etter at du har barbert armhulene.  Foto: All Over Press
ETTER BARBERING: La være å påføre antiperspirant rett etter at du har barbert armhulene. Foto: All Over Press Vis mer

Skader testikler og sædkvalitet

Langtidskonsekvensene av å få i seg for store mengder aluminium, vet man ikke sikkert.

Det man ifølge Mattilsynet vet, er at aluminium kan skade nervesystem og testikler, samt føre til lavere sædkvalitet.

– I høye doser kan langvarig inntak av aluminium gi skader på nervesystemet både i avkom og voksne mus og rotter. Negative effekter på forsøksdyr kan ikke overføres direkte til mennesker, men det er en indikasjon på at for store doser av aluminium kan være skadelig, forteller Astrid Bjerkås, kommunikasjonssjef i Vitenskapskomiteen for mattrygghet til KK.no.

For å redusere mengden aluminium vi får i oss, ønsker Mattilsynet at det innføres grenseverdier for hvor mye av stoffene antiperspirantene kan inneholde.

– I tillegg mener vi at forbrukere bør gjøres kjent med risikoen, sier Steen.

En slik regulering vil bidra til at vi ikke får oss for mye aluminium, men kan også føre til nye utfordringer.

– Problemet er at aluminium sannsynligvis vil bli erstattet med et annet stoff som forhindrer lukt, og vi har ingen garantier for at ikke det er like skadelig, sier Skipá.

LES OGSÅ: Vet du hvor parfymen egentlig skal sprayes?

Vent etter shaving

Er du blant dem som ikke synes deodoranter uten aluminium forhindrer svettelukt godt nok, er det spesielt to ting du kan gjøre for å redusere sjansene for at du får i deg for store mengder.

1. Prøv deg fram og se om du kanskje kan bruke antiperspirant litt sjeldnere. Kanskje holder det også med litt mindre mengder i hver påføring?

2. Unngå å bruke antiperspirant på sår eller nybarbert hud. Det kan ifølge Mattilsynet øke opptaket av aluminium i kroppen.

Produsentene er ikke pålagt å informere om hvor store mengder aluminum som finnes i en antiperspirant.

– Det er imidlertid som med matvarer, at desto lenger ned i ingredienslisten stoffet er nevnt, desto mindre er det av det i produktet, forteller seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

I løpet av dagen svetter vi mennesker mye, og som regel kan stressende situasjoner og livsstilsfaktorer også spille en rolle i forhold til svetteproduksjon.

Er du veldig plaget av svette, kan det være lurt å kontakte en hudlege, det finnes nemlig andre metoder som også reduserer svette og svettelukt.

– Hvis man ikke har nok effekt av deodorant, er Botox eller Dysport ofte første behandling, der man enkelt kan hemme svetteproduksjon og lukt, med cirka ti injeksjoner under hver armhule, har hudlege Ole Martin Rørdam tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Juks deg til våkne øyne

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer