HETT TEMA: Å bruke stekepannen riktig er viktig for bra resultat. Foto: Walter Cimbal/Scanpix
HETT TEMA: Å bruke stekepannen riktig er viktig for bra resultat. Foto: Walter Cimbal/Scanpix Vis mer

Steke Mat

Gjør du disse steketabbene?

Vanlige feil kan i verste fall gjøre maten helseskadelig.

Publisert

KK.NO: Dersom du er som nordmenn flest, bruker du stekepannen jevnlig når middagen skal lages, for eksempel hvis burgere, koteletter, taco eller fiskepinner står på menyen.

Da er spørsmålet - steker du maten riktig?

De vanligste tabbene

Det er egentlig ganske grei skuring å steke mat i stekepannen, så lenge du har lært deg et par grunnprinsipper.

RIKTIG OLJE: Husk å bruke riktig olje når du skal steke mat.
RIKTIG OLJE: Husk å bruke riktig olje når du skal steke mat. Vis mer

Problemet er når du glemmer disse (eller ikke har lært dem). Da blir kvaliteten på maten dårligere enn den burde, og du risikerer også at maten kan bli helseskadelig.

Her er de vanligste feilene:

1. Du bruker feil olje

Det er ikke bare å helle hvilken som helst olje i stekepannen. Du bør ikke nødvendigvis bruke samme olje i dressingen som i stekepannen. Det er nemlig ikke alle oljer som tåler høye temperaturer så godt, og noen setter også smak på maten.

Mange bruker olivenolje til steking, og det er greit så lenge du ikke skal steke på høy temperatur. Men ikke kast bort dyr extra virgin olivenolje på dette, for den gode smaken blir borte når du varmer oljen.

Sesamolje fungerer også fint til steking, og spesielt til asiatisk mat, men bruk bare den lyse varianten. Den mørke er laget av ristede sesasmfrø og passer best til salater. 

Maisolje, solsikkeolje, rapsolje og soyaolje er best å bruke, fordi de ikke setter preg på maten, og fordi de tåler veldig høye temperaturer. Les mer om hvilke oljer som passer til hva her.

2. Du har for sterk varme på

Uansett om du bruker olje, margarin eller smør til stekingen, skal du ikke ha så sterk varme at det begynner å ryke av stekepannen. Da er det vanskelig å kontrollere stekingen.

Følg derfor med når du har hatt olje/fett i pannen og satt på varmen. Når oljen eller fettet begynner å bruse, er det klart for å legge oppi det du skal steke.

3. Du bruker feil type panne

Teflonpannen er fast innslag på mange kjøkken, og populær fordi mat ikke brenner seg så fort fast i den, og fordi det ikke trengs særlig med olje eller fett.

RIKTIG PANNE: Mye av stekingen handler om bruk av riktig utstyr - som olje/smør og panne.
RIKTIG PANNE: Mye av stekingen handler om bruk av riktig utstyr - som olje/smør og panne. Vis mer

Men teflonpannen egner seg ikke til steking av mat på høy temperatur, for eksempel bacon eller biff. Den burde ikke varmes til mer enn 260 grader, da ødelegges teflonbelegget. Sjekk flere teflontabber mange gjør her.

4. Du brenner maten

Brent mat er ikke sunt. Det dannes nemlig helseskadelige stoffer når mat brennes, og noen av disse er faktisk kreftfremkallende.

Dette er også grunnen til at du bør steke mat på lav temperatur, ifølge Fedon Lindberg. Da blir maten sunnere å spise.

5. Du steker alt på samme måte

Det er ikke bare å slenge maten i stekepanna og la det stå til. Du bør tilpasse stekemetoden til hva det er du steker.

Kyllingfileter skal være helt gjennomstekte, men blir fort tørre om du steker dem for lenge. Lær deg hvordan du får saftige og gjennomstekte kyllingfileter hver gang her. Det samme gjelder kjøtt.

Tørrstekt kjøtt smaker ikke spesielt godt. Ja, du skal lage stekeskorpe, men så bør temperaturen ned mens kjøttet blir ferdigstekt. Lær deg hvordan du steker kjøtt best her.

Og husk at kjøttdeig skal også gjennomstekes skikkelig, da det lett sitter bakterier i det oppmalte kjøttet. Disse dør når kjøttdeigen kommer opp i en temperatur på 70-80 grader.

POPPIS: Kyllingfileter skal flatbankes før de stekes. Foto: Stine Okkelmo
POPPIS: Kyllingfileter skal flatbankes før de stekes. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Laks er også en vinner på norske middagsbord. Laksestykket skal heller ikke stekes på veldig høy temperatur, men trenger ikke være helt gjennomstekt. Se hvordan du steker laksen perfekt her.

Det er en klassisk feil å oversteke fisk, også hvit fisk. Tommelfingerregelen er å trykke lett på fiskestykket - om den flaker seg, er den ferdigstekt.

TIPS! Både kylling og fisk bør ligge i romtemperatur i 10 minutter før du steker det. Kjøtt kan ligge i 20-30 minutter, for det blir best om det er fullstendig romtemperert før du legger det i stekepannen.

MERK! Du trenger ikke tine biffen før du steker den i pannen. Faktisk blir den saftigere om du ikke gjør det. Men da må du bruke stekeovnen til ettersteking av biffstykkene. Lær deg teknikken her.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer