HVA SKAL SYKKELEN BRUKES TIL OG PRIS: Det er de to hovedmomentene du bør ha klart for deg når du skal kjøpe sykkel. Foto: Subbotina Anna - Fotolia
HVA SKAL SYKKELEN BRUKES TIL OG PRIS: Det er de to hovedmomentene du bør ha klart for deg når du skal kjøpe sykkel. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

Sykkel

Gjør et godt sykkelkjøp

Dempegaffel, må du virkelig ha det? Her er huskelisten når du skal handle sykkel.

Publisert

Nå befinner vi oss straks i høysesongen for sykkelsalg.  Og som mye annet, er det vanvittig mange valg som kan tas innen sykkelverden også.

Men du trenger ikke å gå helt av skaftet om du for eksempel bare skal bruke sykkelen til å sykle noen få kilometer til jobb, eller bare skal bruke den til å hente og levere i barnehage. For dette er nemlig det alle første du bør spørre deg selv nå du skal kjøpe ny sykkel:

Hva er det du skal bruke sykkelen til?

LES OGSÅ: Derfor bør du sykle til jobb

Terreng eller landvei

Grunnen til at du bør stille deg spørsmålet over, er fordi du trenger jo ikke en terrengsykkel om du bare skal sykle rundt i byen – selv om sykkelveiene kan være litt dårlige.

Det er likevel terrengsykkelen som er den klare favoritten på markedet, selv om hybridsykkelen også begynner å bli populær, ifølge DinSide.no.

- Det er mange forskjellige type sykler med forskjellig bruksområdet. Skal man ha en sykkel som «funker til alt» er det vanligst å kjøpe en vanlig terrengsykkel eller en hybridsykkel, forteller Herman Lager i Anton Sport.

- Sykkel er sport, men ikke bare det. Sykkel er for mange transport. Det stiller andre krav til sykkelen. Det er ikke nødvendig med en karbonsykkel til hverdags, supplerer Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening.

Videre bør du spørre deg selv hvor mye penger du planlegger å bruke.

- Husk at sykkelbutikkene «stripper» syklene, så dersom du vil ha lykt, skjerm og bagasjebrett, kommer dette i tillegg, sier Tronstad.

Når du har blitt enig med deg selv om hva slags sykkel du skal ha, og hvor mye penger du skal bruke er det størrelse som står for tur.

LES OGSÅ: Derfor er det vanskeligere å få makspuls på spinning

BRUKER DU SKJØRT MYE? Da bør du ikke gå for en terrengsykkel, som det ikke er så enkelt å komme seg på hvis du har på et skjørt. Foto: redwine2001
BRUKER DU SKJØRT MYE? Da bør du ikke gå for en terrengsykkel, som det ikke er så enkelt å komme seg på hvis du har på et skjørt. Foto: redwine2001 Vis mer

Velg riktig størrelse

- Damesykler har generelt litt kortere avstand mellom sete og styre. De fleste damer finner dette til å passe bedre enn en vanlig herresykkel, men det er mange unntak da alle har forskjellige kroppsfasonger. Det viktigste er ikke om det er en dame- eller herresykkel, men at den passer, sier Lager.

Tronstad minner om et viktig poeng til oss kvinner.

- Mange sykler av terrengmodell er vanskelig å sykle med hvis du har skjørt eller kjole. Hvis du skal bruke kjole, bør du ha en sykkel som har ramme med lavt innsteg.

Er du usikker på valg av størrelse og riktige tilpasninger, spør en ekspeditør. Her er det millimeter og centimeter som gjelder. Avstanden mellom sete og styre varierer veldig fra modell til modell.

Videre bør du tenke ut sittestilling. Vil du sitte framoverlent eller i oppreist sittestilling og ha mer kontroll?

Og så er det noen typiske feil vi bør unngå.

LES OGSÅ: Slik slipper du «bleiebukse» på spinning

SYKKEL ER SPORT: Men det er også transport. Bestem deg for hva slags bruk sykkelen skal ha, og hvor mye den skal brukes, før du kjøper. Foto: silver-john
SYKKEL ER SPORT: Men det er også transport. Bestem deg for hva slags bruk sykkelen skal ha, og hvor mye den skal brukes, før du kjøper. Foto: silver-john Vis mer

Prøv sykkelen!

Det å ikke teste ut en sykkel skikkelig er gjerne tabbe nummer en. Ta med sykkelen ut av butikken og sykle en liten runde. Er den for liten eller for stor er du mer utsatt for belastningsskader.

Videre er det ikke så viktig med alt av ekstrautstyr. Be om hjelp.

Andre spørsmål du kan stille deg, og andre ting å huske på er:

  • Hvor langt skal du sykle?
  • Hvordan er sykkelveien?
  • Hvis du skal sykle til jobb, har du dusj på jobben (hvis ikke kan du kanskje vurdere en el-sykkel)?
  • Hvordan kan du parkere/oppbevare sykkelen? Ikke velg en sykkel til 30.000 om du ikke kan låse den inne!
  • Sett av penger til lås, lykt og eventuelt bagasjebrett, skjermer og annet utstyr du ønsker.
  • Snakk med venner og kjente om deres erfaringer.
  • Har du nesten funnet sykkelen du vil ha – spør i butikken om tilpasninger for eksempel annet sete eller skifte til annet styr.
  • Sats på utstyr fra anerkjente leverandører for enklere og rimeligere vedlikehold.
  • Bruk heller penger på gode hjul og gode dekk, enn kostbare gir.
  • Kjøp dekk som passer til det underlaget du skal sykle på.


Når du endelig har kjøpt deg en sykkel er ikke jobben over helt enda. Sørg for å vedlikeholde sykkelen og ta den på service før hver sesong setter i gang.

 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer