Vekt

Gjør kjøkkenet deg tjukk?

Slik unngår du de vanligste fellene på ditt eget kjøkken.

Godisbuffet og restemat er bare noen av feitefellene som finnes på kjøkkenet. Foto: Image Source
Godisbuffet og restemat er bare noen av feitefellene som finnes på kjøkkenet. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjøkkenet er et sted for hygge, kos og måltider. For gode venninnesamtaler ved kjøkkenbordet, for kokkelering og for lange frokoster. Men kjøkkenet har også mange små vektfeller som kan få de ekstra kiloene til å langsomt snike seg på. Det er nemlig alle småmåltidene, og ikke den månedlige utskeielsen, som har mest å si i det lange løp. Vil du ha hjelp til å ta kontroll over vekten din? Da bør du sjekke ut nettjenesten Personligtrening.no.Her er de vanligste kjøkkenfellene:

Store tallerkener

Spis opp maten din, har vi fått prentet inn siden vi var små. Og de fleste har for vane å fylle opp tallerkenen og spise opp det man har forsynt seg med. Men siden 70-tallet har diameteren til middagstallerkener økt med 25 prosent, til rundt 30 centimeter. Dermed spiser vi også mer. Slik unngår du tallerkenfella: En tallerken som er rundt 5 centimeter mindre vil gi deg 22 prosent færre kalorier per måltid. Dette kan gi et vekttap på cirka én kilo i løpet av en måned, sier Brian Wansink, forsker ved Cornell University og forfatter av boka «Mindless Eating». Tallerkenene bør ha en diameter som ikke er noe særlig større enn 15 cm.

Evig godteribuffet

En skål med marsipankuler, cupcakes eller karameller kan være dekorativt. Men når fristelsene står framme på stuebordet eller benken er det veldig lett å snappe en godbit hver gang man går forbi. Lurer du på hvor mye sukker du får i deg? Svaret får du her. Slik unngår du sukkerfella: Bytt ut innholdet i pynteskålene. Kirsebær, litchi, jordbær og plommer er mer dekorativt enn sjokkis og kaker, men er mye sunnere. Slik blir du kvitt søtsuget.

Fest på rester?

Tre pizzastykker til overs etter lørdagskosen. Litt gryterett og potetmos etter søndagsmiddagen. Og så var det pastarestene med carbonara. Tar du de som ekstra kveldsmat eller nattmat blir det i praksis to middager. For det er jo synd å kaste mat? Slik unngår du restefella: Frys ned restene med en gang, eller ta de med som lunsj. Eller spar tid og penger og bruk dem til neste måltid. Slik kan du servere restemat i smug.

King size og familiepakker

Det lønner seg ofte økonomisk å kjøpe store kvanta av gangen. Men det som er bra for lommeboka er ikke nødvendigvis bra for bikiniformen. Forskere har nemlig funnet ut at du spiser dobbelt så mye godteri og snacks fra store poser enn fra mindre. Slik unngår du familiepakkefella: Kjøp gjerne stort, men bare det du kan dele opp i mindre porsjonspakker og fryse ned.

Spise foran pc-en

Spiser du mens du surfer på nettet, chatter med venner eller ser film? Da er sjansen for at du ubevisst glemmer å kjenne hva maten smaker og når metthetsfølelsen kommer. En studie viser at personer som spiser mens de kikker på en skjerm spiser både mer og oftere – omtrent et måltid ekstra om dagen.Slik unngår du pc-fella: La måltidet være hovedaktiviteten. Dekk bordet ordentlig, selv om du er eneste middagsgjest. Tenn et lys, senk skuldrene og nyt hver bit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer