DÅRLIG SELVTILLIT: Svært mange kvinner, og menn, sliter med dårlig selvtillit og lavt selvbilde. KK-ekspert Peder Kjøs gir deg råd om hvordan du kan kommme deg ut av den negative tankespiralen lenger nede i artikkelen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DÅRLIG SELVTILLIT: Svært mange kvinner, og menn, sliter med dårlig selvtillit og lavt selvbilde. KK-ekspert Peder Kjøs gir deg råd om hvordan du kan kommme deg ut av den negative tankespiralen lenger nede i artikkelen. Foto: Getty Images/iStockphotoVis mer

Selvbilde

- Gjør ting du liker, med mennesker du liker

KK-ekspert Peder Kjøs gir deg sine beste råd for å få bygget opp selvtillit og selvfølelse.

Vi kvinner er kjent for å være kroppsfokuserte og selvkritiske - ja, tidligere studier har faktisk vist at vi er eksperter på å «banke» vårt eget selvbilde, og at vi har over 36 negative tanker om oss selv - hver eneste dag!

Sosiale medier som Facebook, Instagram og MySpace har også vært med på å øke fokuset på utseendet, kropp og personlighet, og ikke nødvendigvis på en positiv måte.

Tidligere undersøkelser har nemlig vist at bildedeling og statusoppdateringer på nett er med på å gjøre oss mer usikre, og Facebook er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner føler seg tjukke.

LES OGSÅ: Denne gir kvinner bedre selvtillit

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no Foto: Astrid Waller Vis mer

Ikke uvanlig med kritiske tanker


Å ha negative tanker om seg selv er med andre ord hverken uvanlig eller rart. Spørsmålet er imidlertid hva du selv kan gjøre for å komme deg ut av en slik negativ tankespiral?

Kanskje du har prøvd å lese såkalte «selvhjelpsbøker», fått beskjed om å «tenke mer positivt», begynne å trene, eller stå mer opp for deg selv?

Ja, det finnes utallige gode tips og råd om hvordan du skal klare å bli mer glad i deg selv og få bedre selvtillit/selvfølelse. Likevel er det langt enklere sagt enn gjort.

- Liten følelse av verdi

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og en av KKs faste eksperter. Og da han avholdt nettmøte for KK.nos lesere tirdag 31. juli fikk han inn et spørsmål relatert til nettopp dette med selvfølelse, selvbilde og selvtillit.

Leseren «Lurer fælt» innrømmer nemlig at hun sliter med disse tingene, og selv om hun har prøvd å gjøre noe med det, klarer hun ikke bli kvitt de negative tankene.

- Selvtillit, selvbilde, selvfølelse - noe av det vanskelige med dem er at det ikke en gang er så klart hva selve ordene betyr. Noen bruker «selvtillit» om å tro at man kan få til ting og «selvbilde» eller «selvfølelse» om følelsen av å ha verdi. Man kan godt være flink - men ha liten følelse av verdi, og motsatt, forklarer Kjøs.

LES OGSÅ: Så ofte ser vi oss i speilet daglig

Omgangskrets påvirker selvbilde

Ifølge Kjøs har selvbilde og selvtillit ofte stor sammenheng med menneskene du omgås. Et svært enkelt råd - som kan ha enormt mye å si for selvfølelsen din, er derfor å tilbringe tid med mennesker som får deg til å føle deg bra.

- Når det gjelder opplevelsen av verdi, henger denne mye sammen med hvordan man blir sett av andre. Hvis andre synes du er verdifull, fin, flink, hyggelig og verdt å være glad i, er det lettere å synes det samme selv, sier han:

- Jeg har derfor mer tro på det «sosiale», enn «teknikker» når det gjelder følelsen av verdi. Det å tenke positivt om seg selv er fint, absolutt, men det er enda sterkere å få gode tilbakemeldinger fra andre.

LES OGSÅ: Slanker seg for bedre selvtillit

Gjør ting du liker – med de du liker


I tillegg til å være sammen med mennesker som får deg til å føle deg bra, lønner det seg også å gjøre ting du liker.

Dette er Kjøs' beste råd for å begynne å bygge opp selvfølelsen/tilliten igjen.

- Jeg tror altså at det kan være veldig bra å omgås folk som gir deg noe godt tilbake - enten det er venner, familie, eller andre, sier han:

- Gjør noe du liker å gjøre sammen med noen du liker å være sammen med. Og et litt teknisk tips: du begynner spørsmålet ditt til meg med å si at spørsmålet sikkert er veldig teit - ikke gjør det.

- Spørsmålet ditt er godt og relevant, det er ingen grunn til at du skal trekke deg selv ned ved å si at du antakelig er ganske dum. Prøv heller å stå for deg selv og det du tenker på en åpen måte, så er det lettere for andre å gi deg tilbakemeldinger som er gode for deg!

LES OGSÅ: Derfor hater vi å prøve dette i butikken
Ja, veldig ofte
 
(59%)
Av og til
 
(33%)
Nei
 
(7%)
Vet ikke
 
(0%)

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: