Trening

Gjør trening til en vane

Å lage seg gode treningsvaner er enklere enn du tror. Her er ekspertenes beste tips.

Foto: Steinar Torvbråten
Foto: Steinar Torvbråten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvert eneste år kan landets treningssentre notere tusener av nye medlemmer i januar og februar. De ønsker å komme i gang med et sunnere liv, men statistikken viser at mange faller fra etter en måned eller to.

- Sett deg et realistisk mål for hvor ofte du skal trene, og gjennomfør det. Å danne seg en treningsvane er det aller viktigste. Da er det mye større sjanse for at du fortsetter selv om motivasjonen skulle svinge, sier KKs trimekspert Jill Jahrmann.

Som treningsfaglig ansvarlig i SATS-kjeden har Jahrmann sett utallige mosjonister kaste inn håndkleet etter kort tid. Ofte er det de samme nybegynnerfeilene som går igjen.

- Noen starter altfor hardt, og går lei. Andre trener for slapt, og blir skuffet fordi de ikke ser resultat raskt nok.

Helse- og treningsterapeut Halvor Lauvstad advarer også mot for høye ambisjoner i starten.

- Innstill deg på å trene to til tre ganger i uka, det holder i massevis for å få god effekt av treningen. Legger du opp til å trene for mye, er det lett å kutte ut, sier han til kk.no.

Treningsekspertene runder av med å oppfordre januartrimmerne til å tenke på treningen som en livsstil - og ikke som en kur.


JILLS BESTE TIPS FOR Å KOMME I GANG - OG IKKE SLUTTE:
 • SETT DEG MÅL:
  Lag en plan før du setter i gang å trene. Bestem deg for hva du skal gjøre, når du skal gjøre det og hvem du skal gjøre det sammen med. La målene være moderate, og forsøk å holde deg til planen

 • GJØR UNDERSØKELSER:
  Spør venner og bekjente, forhør deg på treningssenteret, ta en prøvetime og les bøker. Kunnskap gjør det morsommere og tryggere å trene, og målet er å finne en treningsform du synes er både morsom og givende.

 • Ikke TREN FOR MYE:
  Hold deg til målsettingen din. Trener du for mye får du lett skader, og du blir skuffet over deg selv når nybegynneriveren dabber av. Hold deg til planen, og øk heller etter et par måneder.

 • GJENNOMFØR MINSTEMÅLET:
  Vær forberedt på at motivasjonen går i bølger og at det noen ganger er tyngre å trene. Bestem deg derfor for et minimum per uke, og sørg for at du alltid får gjennomført dette. Da har du nemlig en treningsvane - og det er det viktigste.

 • FØR TRENINGSDAGBOK:
  Skriv ned hva du har gjort og hvordan det føltes. Denne informasjonen er gull verdt for å lære litt om egen innstilling, treningsmønstre og hva som eventuelt motiverer eller stopper deg.

 • IKKE HA FOR HØYE FORVENTNINGER:
  Har du liten tid til trening en periode, kan du droppe styrketreningen og bare trene kondisjon. Kondisen kan du nemlig miste i løpet av noen uker, mens styrken holder seg lenger. Og kondisjonstrening gir mer psykisk og mental energi, og forbrenner flere kalorier.

HALVORS BESTE TIPS FOR Å KOMME I GANG - OG IKKE SLUTTE:
 • IKKE TREN FOR OFTE:
  Sett deg realistiske mål. Innstill deg på å trene to til tre - og maksimalt tre - ganger i uka. Legger du opp til mer enn dette er det stor sjanse for at du ikke klarer å overholde planen, og kutter ut.

 • HA EN PLAN MED TRENINGEN:
  Finn ut hvorfor eller hva du vil trene, og sett deg realistiske mål. Din målsetting kan for eksempel være å bli sterkere, gå ned i vekt eller å komme i generelt bedre form, og da må du sette deg inn i hvilke treningsformer som er best egnet.

 • BE OM HJELP:
  Dersom du er medlem av et treningssenter skal du ikke være redd for å be om veiledning og hjelp, for eksempel til å planlegge treningen eller til å finne ut om du trener riktig. Husk at instruktørene er der for å hjelpe deg.

 • TREN MAKS ÉN TIME:
  Ikke tren for lenge om gangen. Treningen skal ikke gjøre for stort innhogg i dine daglige rutiner for å unngå å føle at livet blir snudd på hodet.

 • TREN EFFEKTIVT I FORHOLD TIL MÅLET:
  Bruk tid på øvelser og treningsformer du har effekt av i forhold til målsettingen din. For å oppleve ønsket resultat, og ikke gå lei, er det viktig at du oppnår det du skal. Få hjelp fra instruktører til å sjekke at du trener riktig.

 • BRUK PULSKLOKKE:
  Det er den beste måten å kontrollere at du trener riktig. Har du for eksempel ikke merket resultat etter seks ukers trening, er dette et tegn på at du trener galt.

 • HOLD UT:
  De to første treningsukene kan være tunge, men så kommer du over bøygen. Trener du riktig, vil du raskt merke at formen blir bedre, du blir mer opplagt og det blir stadig lettere å trene. Og ikke glem den utrolig deilige følelsen du får etter å ha trent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer